Sistemul de 5 mil. de euro care ii va anunta pe romani de tsunami la Marea Neagra in 15 minute
Am putea afla cu 15 minute inainte daca s-ar forma un val seismic in Marea Neagra. Cercetatorii romani si bulgari au montat balize subacvatice care avertizeaza in timp real producerea unor dezastre marine.
Sistemul a costat 5 milioane de euro, din care 80 %, sunt bani europeni. "Marin Geohazard", asa cum a fost denumit proiectul de avertizare a unor dezastre produse in Marea Neagra, a inceput acum trei ani. Cercetatorii au montat in larg cinci statii cu seismometre, care transmit datele prin satelit, la centrele de comanda din Constanta si Varna.
"Balizele sunt montate la o adancime de 100 de metri, la o distanta de 120 de kilometri de tarm. In momentul in care un val generat de un cutremur ar atinge aceste sisteme, se transmite automat o alarma catre centrul operational care alerteaza imediat autoritatile", relateaza Diana Costache, corespondent PROTV.
Alegeri 2024
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
"Balizele emit un semnal care se evidentiaza imediat pe display prin modificarea culorii in rosu si pulsare in acelasi timp alarma este si sonora. Se estimeaza inaltimea valului si se alerteaza imediat ISU. Termenul de avertizare este de circa 15 minute", spune Dan Secrieru - directorul institutului de cercetare Geoecomar din Constanta.
De exemplu, un cutremur cu magnitudinea 8, produs pe tarmurile statelor riverane Marii Negre ar putea avea efecte devastatoare pe litoralul nostru.
"Exista posibilitatea aparitiei unui tsunami. Poate fi generat si de cutremur de pamant sau de alunecari subternane, submarine, eliberarea de gaze", spune Vlad Radulescu, geofizician, la Institutul de cercetare Geoecomar.
"Avem doua scenarii, unul cu localizare in Turcia, unul cu localizare in Georgia. Se observa ca cel din Georgia atinge malul la aproximativ 4 ore de la producerea cutremurului, cam 3-4 metri", explica acesta.
Statiile meteo montate pe cele 5 balize marine pot avertiza in timp util si posibilitatea producerii unor furtuni puternice in larg.