Schimbările climatice influențează fauna din Marea Neagră. Specia otrăvitoare care ar putea apărea și la noi

×
Codul embed a fost copiat

Vremea neobișnuit de blândă pentru această perioadă influențează inclusiv fauna din Marea Neagră. Temperatura apei a crescut cu aproape trei grade față de media ultimilor 60 de ani.

Cercetătorii români nu exclud posibilitatea ca, în urma încălzirii globale, multe specii de pești să migreze din Mediterană, inclusiv dorada. În același timp, în marea noastră pot apărea și meduze otrăvitoare, obișnuite pe litoralul grecesc.

12 grade Celsius au fost marți pe litoral, iar apa mării avea în medie 7,4 grade, cu cel puțin 9 mai mult ca acum 10 ani. Cercetătorii Institutului "Grigore Antipa" din Constanța monitorizează încă din 1950 temperatura apei mării și și-au dat seama că, aproape 70 de ani mai târziu, în 2020, Marea Neagră s-a încălzit cu aproape trei grade.

Iar dacă va continua în acest ritm nu este exclus ca în scurt timp să mâncăm la cherhanale, specii originare din Marea Mediterană, care vor migra și la noi pentru reproducere.

Florin Timofte, biolog marin: „Vom avea posibilitatea ca în următoarea perioadă să asistăm la apariția de specii în special din zona Mării Mediterane, specii de pești care deja au fost semnalate în anii trecuți.”
Reporter: „Dorada este o specie care se poate aclimatiza…”
Florin Timofte, biolog marin: „Da, este o specie care se poate aclimatiza. La fel ar putea și bibanul de mare și alte specii din Mediterană, nu neapărat și specii comerciale."

Iar semnele se văd deja.

Laurențiu Minea, Federația Organizațiilor de Pescari de la Marea Neagră:
„Anul trecut și acum doi ani am început să pescuim accidental anumite specii care, se pare, că au venit din Marea Mediterană. În anii trecuți chiar și pescarii au mai prins anumite specii și nu au știut ce sunt."

Dar nu este exclus ca în Marea Neagră să se acomodeze și vietăţi mai puțin dorite, cum ar fi unele meduze otrăvitoare. Una dintre acestea este "Pelagia noctiluca", o meduză cu o culoare purpuriu strălucitoare, deși aspectul ei cromatic poate varia între roz, maro și galben. Înțepătura, netratată, poate provoca, uneori, dureri și disconfort de durată. Aceste meduze apar deseori pe plajele din Grecia, iar turiștii sunt avertizați să nu le atingă.

Florin Timofte, biolog marin: „E o specie foarte mică de meduză care este un pic veninoasă și care trebuie foarte bine urmărită pentru că ea se dezvoltă foarte bine în sezonul turistic.”
Reporter: „Ce poate produce?”
Florin Timofte, biolog marin: „Urticarie la nivelul pielii iar pentru persoanele sensibile ceva mai rău.”

Până când pescarii noștri vor captura dorada din Marea Neagră, în galantare și în farfurii regăsim aproape 90 la sută marfă din alte ţări.

Și totuși, datorită faptului că în pandemie exploatarea irațională și poluarea Mării Negre au scăzut, în 2020 cantitatea de pește a crescut. Cel mai des, pescarii au prins hamsie, barbun, stavrid, şprot, bacaliar şi aterina.

Paul Marin, administrator pescărie: „Au mai apărut bibanul de mare, levrek-ul dar foarte rar, la noi în Marea Neagră, ce specii nu aveam noi de Mediterană."

Totuși, încălzirea Mării Negre nu va aduce pe litoralul nostru creveții mari sau calamarii și caracatițele din cauza salinității mai scăzute și a hidrogenului sulfurat aflat pe fundul acestei mări.
 

Citește și...
Emoții uriașe pentru sute de mii de elevi din clasele a VIII-a și a XII-a. Marți se află ce se întâmplă cu greva
Emoții uriașe pentru sute de mii de elevi din clasele a VIII-a și a XII-a. Marți se află ce se întâmplă cu greva

Emoțiile a peste 320.000 de elevi din clasele a VIII-a și a XII-a intră în prelungiri. Ministrul Educației a făcut vineri un nou apel către profesori să se întoarcă la catedră de săptamana viitoare, pentru ca examenele să aibă loc la datele stabilite.  

A murit scriitorul italian Luca di Fulvio, autorul bestseller-ului „La gang dei sogni”
A murit scriitorul italian Luca di Fulvio, autorul bestseller-ului „La gang dei sogni”

Scriitorul şi dramaturgul italian Luca di Fulvio, autorul bestseller-ului „La gang dei sogni”, a murit, miercuri, la vârsta de 66 de ani, au anunţat editorii săi, informează News.ro, care citează Le Figaro.

Constantin s-a sinucis de dorul soției. Ce a scris în biletul de adio lăsat copiilor
Constantin s-a sinucis de dorul soției. Ce a scris în biletul de adio lăsat copiilor

Un bărbat de 60 de ani din Dumești, județul Iași, și-a pus capăt zilelor joi dimineață. Polițiștii au găsit în locuința sa un bilet de adio, pe care acesta l-a lăsat apropiaților, potrivit BZI.

Recomandări
Ministrul britanic al Apărării: „Trebuie să fim realiști, Ucraina nu va adera la NATO în viitorul apropiat”. Ce zice Zelenski
Ministrul britanic al Apărării: „Trebuie să fim realiști, Ucraina nu va adera la NATO în viitorul apropiat”. Ce zice Zelenski

Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării, care și-a exprimat dorința de a deveni următorul secretar general al NATO, nu vede Ucraina aderând în scurt timp la Alianță.

Regele Charles al III-lea, primit cu flori la reședința sa din Valea Zălanului. Suveranul a revenit în locul lui de suflet
Regele Charles al III-lea, primit cu flori la reședința sa din Valea Zălanului. Suveranul a revenit în locul lui de suflet

Suntem martorii unui moment istoric. Regele Charles al III-lea, cel mai iubit dintre ambasadorii noștri și, în același timp, primul monarh britanic care ne vizitează țara, s-a întors în locurile sale dragi.  

Andrew Tate, agresiv în timpul unui interviu acordat BBC.
Andrew Tate, agresiv în timpul unui interviu acordat BBC. "Nu tu ești șefa aici! Nu suntem egali!". Ce l-a deranjat

În primul interviu acordat unui post de televiziune de când se află în arest la domiciliu, controversatul Andrew Tate a avut ocazia să își apăre reputația și chiar a negat, pe un ton agresiv, că ar fi întreținut o cultură a misoginismului.