Gigantul Chevron va fora timp de 30 de ani in Romania, dupa gaze de sist. Cat castiga tara noastra


Ultimul update: Marti 23 Octombrie 2012 10:52
Data publicarii: Joi 26 Aprilie 2012 10:42
Categorie: Stiri actuale

5.000 de oameni, in frunte cu 100 de preoti, protesteaza astazi in Barlad, impotriva exploatarii gazelor de sist. Manifestia vine, dupa ce dimineata guvernul a decis desecretizarea contractului cu gigantul american Chevron.

Compania urmeaza sa exploateze gazel, printr-o metoda controversata, numita fracturare hidraulica. Potrivit documentului, americanii au 30 de ani la dispozitie pentru a fora si a extrage gaze din pamantul Romaniei si urmeaza sa faca investitii de sute de milioane de dolari.

Centrul Barladului a fost blocat astazi timp de mai multe ore dupa ce fetele bisericesti au mobilizat protestatari din toate comunitatile

Oamenii se tem de efectele negative asupra mediului ale extragerii gazelor de sist.

Ministrul Economiei nu a vrut sa comenteze.

Extragerea gazelor de sist se bazeaza pe o tehnologie speciala dezvoltata in Statele Unite. Procesul implica pomparea sub presiune a unui amestec compus din apa, nisip si aditivi care patrunde in sol prin coloane de foraj si creaza fisuri. Aceste fisuri sunt apoi umplute cu nisip pentru a forta gazele sa iasa la suprafata.

Tehnologia este folosita si in Polonia si Marea Britanie, in schimb bulgarii au refuzat-o considerand ca e periculoasa.

Contractul semnat de guvernul Ungureanu da dreptul companiei americane Chevron sa exploreze si ulterior sa exploateze gazele de sist din 4 perimetre din partea de est a Romaniei.

Trei sunt in judetul Constanta, langa Adamclisi, Costinesti si Vama Veche, iar unul in judetul Vaslui, langa Barlad. Americanii au acest drept pentru o perioada de 30 de ani, care poate fi prelungita cu inca 15 ani.

Daca vor gasi gaz, americanii vor plati statului roman redevente intre 3,5 % si 13% din valoarea gazului exploatat.

Raman insa secrete datele privind investitiile asumate de americani in cadrul acestui proiect. Potrivit surselor, ar fi vorba despre aproximativ 600 milioane de dolari.

Korodi, Rosia Montana si gazele de sist:
Traian Basescu stie cand Romania va putea deveni INDEPENDENTA din punct de vedere energetic
VIDEO PROTVPLUS.RO