Românii plătesc, anual, sute de milioane de euro pe mobilă

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 28 Noiembrie 2017 19:22
Categorie: Actualitate

Consumul pe piaţa de mobilă a crescut, în ultimii doi ani, cu peste 35 la sută. Românii cumpără mobilier, în valoare de sute de milioane de euro anual, iar acest sector a ajuns unul dintre cele mai performante din economia noastră.

Suntem aproape de situaţia din 2007, când era „boom imobiliar", spun specialiştii. Iar marii comercianţi de mobilă îşi dechid noi magazine în România.

Familia Matei s-a mutat în casă nouă, alături de cei doi copii. Au investit în mobilierul din locuinţa peste 4.000 de euro, dar cheltuielile nu se opresc aici.

În 2016 românii şi-au cumpărat mobilă în valoare de 900 de milioane de euro. Un magazin a avut, anul trecut, peste 3 milioane de vizitatori, care au cumpărat peste 18 milioane de produse. Astfel că, în numai doi ani, această piaţă a avut o creştere de peste 35%. Specialiştii spun că aceste consum va creşte anul viitor la peste 1 miliard de euro.

Anca Sereny, preşedinte Asociaţia Producătorilor de Mobilă:Vedeţi că s-a dezvoltat foarte mult partea asta imobiliară, dar îşi schimbă casele, le adaptează. Vor mobilier nou, s-a creat un segment, vorbim de cei care lucrează în corporaţii, care vor lemn masiv. Sper că anul viitor consumul să ajungă la nivelul celui din 2007.''

Românii îşi schimbă cel mai des tapiţeria, dar şi scaunele, fotoliile sau canapelele, la aprox 5-6 ani. Acum investesc foarte mult şi în mobilierul de baie, în comparaţie cu alţi ani.

Cu toate acestea, cel mai căutat mobiler este cel de birou, acesta este şi cel mai dezvoltat segment, aici consumul a crescut de la 50 de milioane de euro în 2016, la peste 100 de milioane de euro anul acesta.

După boom-ul imobiliar din 2007, investitorii străini simt din nou o creştere serioasă de pe această piaţă, aşa că vor să investească la noi, iar cei care au deja afaceri aici- vor să se extindă. Ikea, de pildă, a anunţat marți că până în vara anului viitor va deschide un nou magazin pe bulevardul Theodor Pallady, care va angaja peste 300 de oameni.

Avem planuri mari, să plecăm de la trei magazine la să ajungem la nouă până în 2025. Vom lucra din greu pentru a reuşi să deschidem magazine în Timişoara, Cluj şi Braşov.

Dar şi Kika îşi va continua expansiunea în România şi va investi 14 milioane de euro în al doilea magazin, care se va deschide pe data de 27 decembrie 2017, lucrarile avansand cu viteza.

Şi producătorul de mobilă Lemet, un brand românesc a ajuns anul trecut la 75 de magazine Lems în România, întinse la aproape 80 de mii de metri pătraţi.

Au crescut şi importurile în România cu 20% numai anul acesta, iar mobilierul second hand din CHina sau Turcia se afla printre preferinţele romanilor. În total, am adus mobila din străinătate în valoare de 140 de milioane de euro.

Opt copii au murit, din cauza mobilei de la Ikea. 29 de milioane de dulapuri, rechemate în depozit
Opt copii au murit, din cauza mobilei de la Ikea. 29 de milioane de dulapuri, rechemate în depozit
VIDEO PROTVPLUS.RO
incendiu Buzău
Femeie din Buzău moartă în incendiul care i-a cuprins casa. Suspiciunea pompierilor
Al 11-lea deces din cauza gripei - un bărbat de 60 de ani. Recomandările medicilor
Mesajul unui miner revoltat pentru premierul Dăncilă: ”Suntem praf, coană Viorica”
Rezultate LOTO 6 din 49 - 17 ianuarie 2019. Numerele căștigătoare
Kilogramele în plus pot duce la pierderea jobului. Cazul unei femei de 150 de kg
Theresa May trebuie să prezinte un nou plan de Brexit până pe 21 ianuarie
vanatoare, tiriac, balc, gonac
Măsuri fără precedent pentru vânătoarea lui Țiriac de la Balc. Localnicii, revoltați
Fenomen îngrijorător. Greșeala pe care o fac elevii şcolilor de şoferi
Rasună drujbele în Poiana Braşov. Pericolul apărut din cauza ninsorilor abundente
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Metroul va avea panouri de siguranță, însă nu în toate stațiile
Începe procesul penal al lui Ilie Năstase. Fostul tenismen, judecat pentru 2 acuzații
Analiști, despre condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept