Romanii care si-au transformat casele in muzee, din iubire pentru istorie si traditii. Unde pot fi vizitate gratuit
Iubitori de istorie si pastratori ai traditiilor, cativa romani si-au urmat visul si si-au transformat casele in adevarate muzee, cu piese de arta populara si obiecte vechi chiar si de sute de ani.
Mai mult, acesti colectionari au pus incaperile - pline de povesti - la dispozitia oricui doreste sa le viziteze, fara sa perceapa taxa de intrare.
Domnul Marin din satul Magura Ilvei, judetul Bistrita-Nasaud, a fost dintotdeauna fascinat de traditiile romanilor si a dorit sa isi impartaseasca pasiunea celor din jur. In urma cu 7 ani a inceput sa strabata tara in lung si in lat, ca sa cumpere lucruri vechi. Iar acum, casa lui este un adevarat muzeu.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Marin Moldovan, colectionar: "Majoritatea sunt din zona Ardealului: Cluj, Salaj, Satu Mare, Maramures."
Ceramica, tesaturile, instrumentele muzicale sau armele de razboi sunt doar cateva dintre obiectele care valoreaza peste 50.000 de euro si de de care vizitatorii sunt captivati. Spre deosebire de obisnuitele muzee, aici proprietarii nu percep taxa de intrare si se multumesc doar cu satisfactia vizitatorilor care pot simti atmosfera anilor trecuti."
Marin Moldovan: "Ce taxa sa percep ca eu le-am facut din placere pentru mine, Am avut de la Cluj, Bistrita, Iasi, Bacau, din Germania."
Multi dintre musafiri au vrut sa plece acasa cu suveniruri si s-au aratat interesati sa cumpere cele mai frumoase lucruri. Insa ca un adevarat colectionar de arta, domnul Marin nici nu a vrut sa auda de asa ceva. A avut chiar si o oferta de 50 de mii de euro, ca sa vanda tot ce are, insa a refuzat vehement.
Marin Moldovan: "O farfurie din-asta mi-a oferit cineva de la Baia Mare 400 de euro. Eu nu vand nimic. Am satisfactia ca mi-am realizat visul."
Si ea posesoare a unei colectii de arta populara, doamna Marina, din satul Nepos, si-a transformat vechiul sopron intr-o camera plina de razboaie de tesut, oale de lut si decoratiuni din lemn.
Marina Pop: "Poarta-i deschisa la noi, numai noaptea o inchid. Ziua ii deschisa oricand, oricine poate veni, noi am fost primitori."
Nepoata ei in varsta de 7 ani, Daria, viseaza sa duca mai departe pasiunea bunicii. Daria: "Sa mai aduc farfurii vechi, sunt cu modele populare."
Exponatele nu sunt de vanzare, insa vizitatorii pot vedea cum functioneaza fiecare lucru si la ce era folosit.