Românii au început să dea banii pe vin de calitate, dar nu ştiu cum să-l bea


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 06 Aprilie 2018 19:27
Categorie: Stiri actuale

Pe masa de sărbătoare, vinul este compania potrivită pentru bucatele alese. Anul trecut, un român a băut în medie 23 de litri de vin, semn că licoarea este tot mai apreciată. Cu toate acestea, încă învăţăm cum să o savurăm.

De la temperatură până la forma paharului, totul este important dacă vrem să ne bucurăm de un vin de calitate. Iată şi câteva ponturi.

Puţini ştiu că în funcţie de soi şi anul de producţie vinul se bea dintr-un anumit pahar. Aşadar, forma recipientului este foarte importantă:

Bianca Bucur: „Dacă degustaţi în paralel din 2 recipienţi diferiţi, unul destinat băuturii pe care o degustaţi şi unul nu, o să simţim diferenţa, vă garantez.”
Reporter: „Și la apă?”
Bianca Bucur: „Mai ales la apă, este prima degustare.''

Forma cănii ajută apa să ajungă direct în zona gâtului, spre deosebire de un pahar.

Bianca Bucur: „Acesta e paharul clasic pentru apă şi e conceput în aşa fel încât la final să simţim toată bolta palatină hidratată.''

Dacă pentru apă e simplu, iată de ce pentru vin există soiul şi paharul.

Bianca Bucur:În acest pahar avem Pinot Noir.”
Reporter: „Când bei din acest pahar unde ajunge vinul?
Bianca Bucur: „Pe boltă şi în spatele limbii.”

Un pahar cu vin pe zi n-a omorât pe nimeni, mai mult este şi recomandarea medicului. Nu însă şi un tip de pahar plin, în care intră 995 de mililitri de vin, practic o sticlă.

Vinul are nevoie de atenţie specială pentru temperatura de păstrare, lumină şi umiditate. Specialiştii ne recomandă să îl păstrăm la 18-20 de grade C, sticlele nu trebuie ţinute în picioare, ci periodic întoarse, pentru ca licoarea să intre în contact cu dopul; aşa se patreaza aroma.

Bianca Bucur:Să iei un vin de la 20 şi ceva de grade, să-l pui în frapieră şi să-l aduci la 5 grade într-un timp foarte scurt e o formă de agresiune de nepermis. Sticla în frapieră să o răsuceşti mult, apoi răstorni sticla şi faci acelaşi lucru, pentru că dacă nu, primul pahar pe care îl serveşti omului e cel de aici şi nu e la temperatura optimă.''

Să puneţi prea mult vin într-un pahar este, de asemenea, total neindicat.

Reporter: „Cât se pune în pahar?”
Bianca Bucur: „Nu mult. În wine baruri şi restaurante, regula nescrisă e 150 ml de vinuri şi 100 pentru vinuri spumante. Vinul înseamnă plăcere, dacă pun mult se va încălzi până îl beau pe tot.''

Iar unele vinuri se pun în decantoare pentru aerisire şi, pentru că în contact cu oxigenul vinul îşi deschide aromele. Pâlnii speciale, tirbuşoane automate, dopuri, aeratoare - toate ajută la păstrarea şi savurarea vinului în condiţii optime. Însă cum îl alegem?

Laurențiu Achim, somelier: „Să bei, să miroşi şi să te bucuri de ce vezi. Pima etapă e cea vizuală, să te asiguri că vinul e limpede. Dacă e limpede, e sănătos, intensitatea culorii înseamnă mai multă savoare. Apoi un lucru foarte important e mirosirea vinului; ca şi cum miroşi o floare. În cazul de față avem un vin maturat pe panta evolutivă, cu miros de fructe negre coapte supramaturate. Apoi intrevine mirosul de lemn. La final, gustatul vinului: o gură zdravănă ca să ajungă în toate zonele de contact, fiecare zonă îţi dă informaţii tactile şi senzaţii şi apare savoarea: formula fericirii.''

Cu cât rămâne mai multă aroma în gură, cu atât vinul este mai bun, mai ales dacă e însoţit de mâncarea potrivită, inclusiv de Paşte.

Alina Iancu: „Pentru gustările reci, pentru salate de sezon, ouă sau drob putem să încercăm vinuri albe sau rose seci, iar pentru preparate la cuptor cu sos roşu putem un vin roșu. Putem ieşi din clişee dacă ne place spumantul, pentru pască şi cozonac putem încerca vinuri dulci.”

Dacă în urmă cu 10 ani un român bea cam 30 de litri anual, consumul a scăzut la 18 litri în 2010, apoi a crescut la 23,5 litri anul trecut. Cifrelele sunt mai mari odată cu creşterea consumului de rose şi vin sec.

Victor Ciupercă: „Am început să consumăm vin de calitatate. Dacă îmainte importam vrac şi apoi vândut ieftin pe piaţa internă, am obervat o creştere a calităţii vinului. Dau mai mulţi bani pe vin, pentru că vor vin de calitate.''

În mediul urban, un român plăteşte pentru o sticlă de vin între 25 şi 50 de lei, însă doar 15 % dintre consumatori se documentează înainte.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Delta Dunării, o destinaţie pentru vacanţa de Paşte. Preţul plătit pentru o zi într-un loc fermecător
Delta Dunării, o destinaţie pentru vacanţa de Paşte. Preţul plătit pentru o zi într-un loc fermecător
Turismul religios, tot mai popular. Cât costă un pelerinaj de Paşte
Turismul religios, tot mai popular. Cât costă un pelerinaj de Paşte
Tradiția celor 40 de pahare cu vin, respectată în club. Legenda din spatele ei
Tradiția celor 40 de pahare cu vin, respectată în club. Legenda din spatele ei
VIDEO PROTVPLUS.RO
Tânăr aproape de comă, transportat pe brațe la ambulanța care n-a putut ajunge la el
Accident cu două mașini și un TIR, la Vatra Dornei. Patru persoane au ajuns la spital
Sistemul de semafoare inteligente din București intră în reparații. Cum vor fi afectați șoferii
A terminat Dreptul, dar și-a deschis o afacere cu înghețată. Ce sunt pufuleții înghețați
Au rămas fără vacanța de vis, după ce s-au certat cu patronii unei firme din Brașov
Pilotul unui avion, la un pas de tragedie în Mureș. „Am văzut că s-a învârtit roată în aer”
BIAS 2019. Participanții au așteptat zeci de minute să intre în noua aeronavă TAROM
Filmul apelurilor false la 112, care au pus pe jar polițiștii Capitalei
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Filmul apelurilor false la 112, care au pus pe jar polițiștii Capitalei
Polițiști premiați de Mihai Fifor, după ce au ajutat două bătrâne să treacă strada. FOTO
Cazul tinerei din București, care a pretins că e sechestrată. Pe cine a vrut să se răzbune
Fetiță de 3 ani, lovită de mașină într-o localitate din Sibiu. Starea copilei
Cristi Danileț: „Desemnarea Danei Gîrbovan este în urma unei proceduri netransparente”
Un avion de mici dimensiuni pilotat de un american a aterizat forţat pe un câmp din Mureş