Românii au început să dea banii pe vin de calitate, dar nu ştiu cum să-l bea

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 06 Aprilie 2018 19:27
Categorie: Actualitate

Pe masa de sărbătoare, vinul este compania potrivită pentru bucatele alese. Anul trecut, un român a băut în medie 23 de litri de vin, semn că licoarea este tot mai apreciată. Cu toate acestea, încă învăţăm cum să o savurăm.

De la temperatură până la forma paharului, totul este important dacă vrem să ne bucurăm de un vin de calitate. Iată şi câteva ponturi.

Puţini ştiu că în funcţie de soi şi anul de producţie vinul se bea dintr-un anumit pahar. Aşadar, forma recipientului este foarte importantă:

Bianca Bucur: „Dacă degustaţi în paralel din 2 recipienţi diferiţi, unul destinat băuturii pe care o degustaţi şi unul nu, o să simţim diferenţa, vă garantez.”
Reporter: „Și la apă?”
Bianca Bucur: „Mai ales la apă, este prima degustare.''

Forma cănii ajută apa să ajungă direct în zona gâtului, spre deosebire de un pahar.

Bianca Bucur: „Acesta e paharul clasic pentru apă şi e conceput în aşa fel încât la final să simţim toată bolta palatină hidratată.''

Dacă pentru apă e simplu, iată de ce pentru vin există soiul şi paharul.

Bianca Bucur:În acest pahar avem Pinot Noir.”
Reporter: „Când bei din acest pahar unde ajunge vinul?
Bianca Bucur: „Pe boltă şi în spatele limbii.”

Un pahar cu vin pe zi n-a omorât pe nimeni, mai mult este şi recomandarea medicului. Nu însă şi un tip de pahar plin, în care intră 995 de mililitri de vin, practic o sticlă.

Vinul are nevoie de atenţie specială pentru temperatura de păstrare, lumină şi umiditate. Specialiştii ne recomandă să îl păstrăm la 18-20 de grade C, sticlele nu trebuie ţinute în picioare, ci periodic întoarse, pentru ca licoarea să intre în contact cu dopul; aşa se patreaza aroma.

Bianca Bucur:Să iei un vin de la 20 şi ceva de grade, să-l pui în frapieră şi să-l aduci la 5 grade într-un timp foarte scurt e o formă de agresiune de nepermis. Sticla în frapieră să o răsuceşti mult, apoi răstorni sticla şi faci acelaşi lucru, pentru că dacă nu, primul pahar pe care îl serveşti omului e cel de aici şi nu e la temperatura optimă.''

Să puneţi prea mult vin într-un pahar este, de asemenea, total neindicat.

Reporter: „Cât se pune în pahar?”
Bianca Bucur: „Nu mult. În wine baruri şi restaurante, regula nescrisă e 150 ml de vinuri şi 100 pentru vinuri spumante. Vinul înseamnă plăcere, dacă pun mult se va încălzi până îl beau pe tot.''

Iar unele vinuri se pun în decantoare pentru aerisire şi, pentru că în contact cu oxigenul vinul îşi deschide aromele. Pâlnii speciale, tirbuşoane automate, dopuri, aeratoare - toate ajută la păstrarea şi savurarea vinului în condiţii optime. Însă cum îl alegem?

Laurențiu Achim, somelier: „Să bei, să miroşi şi să te bucuri de ce vezi. Pima etapă e cea vizuală, să te asiguri că vinul e limpede. Dacă e limpede, e sănătos, intensitatea culorii înseamnă mai multă savoare. Apoi un lucru foarte important e mirosirea vinului; ca şi cum miroşi o floare. În cazul de față avem un vin maturat pe panta evolutivă, cu miros de fructe negre coapte supramaturate. Apoi intrevine mirosul de lemn. La final, gustatul vinului: o gură zdravănă ca să ajungă în toate zonele de contact, fiecare zonă îţi dă informaţii tactile şi senzaţii şi apare savoarea: formula fericirii.''

Cu cât rămâne mai multă aroma în gură, cu atât vinul este mai bun, mai ales dacă e însoţit de mâncarea potrivită, inclusiv de Paşte.

Alina Iancu: „Pentru gustările reci, pentru salate de sezon, ouă sau drob putem să încercăm vinuri albe sau rose seci, iar pentru preparate la cuptor cu sos roşu putem un vin roșu. Putem ieşi din clişee dacă ne place spumantul, pentru pască şi cozonac putem încerca vinuri dulci.”

Dacă în urmă cu 10 ani un român bea cam 30 de litri anual, consumul a scăzut la 18 litri în 2010, apoi a crescut la 23,5 litri anul trecut. Cifrelele sunt mai mari odată cu creşterea consumului de rose şi vin sec.

Victor Ciupercă: „Am început să consumăm vin de calitatate. Dacă îmainte importam vrac şi apoi vândut ieftin pe piaţa internă, am obervat o creştere a calităţii vinului. Dau mai mulţi bani pe vin, pentru că vor vin de calitate.''

În mediul urban, un român plăteşte pentru o sticlă de vin între 25 şi 50 de lei, însă doar 15 % dintre consumatori se documentează înainte.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Delta Dunării, o destinaţie pentru vacanţa de Paşte. Preţul plătit pentru o zi într-un loc fermecător
Delta Dunării, o destinaţie pentru vacanţa de Paşte. Preţul plătit pentru o zi într-un loc fermecător
VIDEO PROTVPLUS.RO
Autocar rasturnat Olt
Un autocar cu 29 de pasageri a ajuns într-un șanț, în județul Olt. VIDEO
Jandarmii au salvat 6 cățeluși îngropați în zăpadă. Mama puilor le-a arătat unde erau
Târguri de design contemporan, în Capitală. Ce și-a cumpărat Simona Halep
Un tren în care se aflau 20 de persoane, blocat între stații, în Caraș-Severin
Pesta porcină a ajuns și în satul Fierbinți, cu 5 zile înainte de Ignat
Din autobuze și tramvaie, cu picioarele direct în bălți sau mocirla din București
bagaje aeroport
”Bagajul, bagajul!” Pățania unui angajat de pe Aeroportul Otopeni
Condamnare grea pentru Roni Herșcovici, tânărul care a luat un polițist pe capotă
Accident grav în Neamț. Patru autoturisme implicate
Bărbat de 28 de ani, prins cu peste 150 de kilograme de tutun
Hercule vechi de mii de ani, găsit în locuinţa unui bărbat din Alba. Ce voia să facă cu el
Accident cu 4 răniţi şi un mort, în Timiş. Judeţul este sub Cod Portocaliu