Românii au început să dea banii pe vin de calitate, dar nu ştiu cum să-l bea

Ultimul update: Vineri 06 Aprilie 2018 20:04
Data publicarii: Vineri 06 Aprilie 2018 19:27
Categorie: Actualitate

Pe masa de sărbătoare, vinul este compania potrivită pentru bucatele alese. Anul trecut, un român a băut în medie 23 de litri de vin, semn că licoarea este tot mai apreciată. Cu toate acestea, încă învăţăm cum să o savurăm.

De la temperatură până la forma paharului, totul este important dacă vrem să ne bucurăm de un vin de calitate. Iată şi câteva ponturi.

Puţini ştiu că în funcţie de soi şi anul de producţie vinul se bea dintr-un anumit pahar. Aşadar, forma recipientului este foarte importantă:

Bianca Bucur: „Dacă degustaţi în paralel din 2 recipienţi diferiţi, unul destinat băuturii pe care o degustaţi şi unul nu, o să simţim diferenţa, vă garantez.”
Reporter: „Și la apă?”
Bianca Bucur: „Mai ales la apă, este prima degustare.''

Forma cănii ajută apa să ajungă direct în zona gâtului, spre deosebire de un pahar.

Turismul religios, tot mai popular. Cât costă un pelerinaj de Paşte

Bianca Bucur: „Acesta e paharul clasic pentru apă şi e conceput în aşa fel încât la final să simţim toată bolta palatină hidratată.''

Dacă pentru apă e simplu, iată de ce pentru vin există soiul şi paharul.

Bianca Bucur:În acest pahar avem Pinot Noir.”
Reporter: „Când bei din acest pahar unde ajunge vinul?
Bianca Bucur: „Pe boltă şi în spatele limbii.”

Un pahar cu vin pe zi n-a omorât pe nimeni, mai mult este şi recomandarea medicului. Nu însă şi un tip de pahar plin, în care intră 995 de mililitri de vin, practic o sticlă.

Vinul are nevoie de atenţie specială pentru temperatura de păstrare, lumină şi umiditate. Specialiştii ne recomandă să îl păstrăm la 18-20 de grade C, sticlele nu trebuie ţinute în picioare, ci periodic întoarse, pentru ca licoarea să intre în contact cu dopul; aşa se patreaza aroma.

Bianca Bucur:Să iei un vin de la 20 şi ceva de grade, să-l pui în frapieră şi să-l aduci la 5 grade într-un timp foarte scurt e o formă de agresiune de nepermis. Sticla în frapieră să o răsuceşti mult, apoi răstorni sticla şi faci acelaşi lucru, pentru că dacă nu, primul pahar pe care îl serveşti omului e cel de aici şi nu e la temperatura optimă.''

Să puneţi prea mult vin într-un pahar este, de asemenea, total neindicat.

Reporter: „Cât se pune în pahar?”
Bianca Bucur: „Nu mult. În wine baruri şi restaurante, regula nescrisă e 150 ml de vinuri şi 100 pentru vinuri spumante. Vinul înseamnă plăcere, dacă pun mult se va încălzi până îl beau pe tot.''

Iar unele vinuri se pun în decantoare pentru aerisire şi, pentru că în contact cu oxigenul vinul îşi deschide aromele. Pâlnii speciale, tirbuşoane automate, dopuri, aeratoare - toate ajută la păstrarea şi savurarea vinului în condiţii optime. Însă cum îl alegem?

Laurențiu Achim, somelier: „Să bei, să miroşi şi să te bucuri de ce vezi. Pima etapă e cea vizuală, să te asiguri că vinul e limpede. Dacă e limpede, e sănătos, intensitatea culorii înseamnă mai multă savoare. Apoi un lucru foarte important e mirosirea vinului; ca şi cum miroşi o floare. În cazul de față avem un vin maturat pe panta evolutivă, cu miros de fructe negre coapte supramaturate. Apoi intrevine mirosul de lemn. La final, gustatul vinului: o gură zdravănă ca să ajungă în toate zonele de contact, fiecare zonă îţi dă informaţii tactile şi senzaţii şi apare savoarea: formula fericirii.''

Cu cât rămâne mai multă aroma în gură, cu atât vinul este mai bun, mai ales dacă e însoţit de mâncarea potrivită, inclusiv de Paşte.

Alina Iancu: „Pentru gustările reci, pentru salate de sezon, ouă sau drob putem să încercăm vinuri albe sau rose seci, iar pentru preparate la cuptor cu sos roşu putem un vin roșu. Putem ieşi din clişee dacă ne place spumantul, pentru pască şi cozonac putem încerca vinuri dulci.”

Dacă în urmă cu 10 ani un român bea cam 30 de litri anual, consumul a scăzut la 18 litri în 2010, apoi a crescut la 23,5 litri anul trecut. Cifrelele sunt mai mari odată cu creşterea consumului de rose şi vin sec.

Victor Ciupercă: „Am început să consumăm vin de calitatate. Dacă îmainte importam vrac şi apoi vândut ieftin pe piaţa internă, am obervat o creştere a calităţii vinului. Dau mai mulţi bani pe vin, pentru că vor vin de calitate.''

În mediul urban, un român plăteşte pentru o sticlă de vin între 25 şi 50 de lei, însă doar 15 % dintre consumatori se documentează înainte.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Delta Dunării, o destinaţie pentru vacanţa de Paşte. Preţul plătit pentru o zi într-un loc fermecător

Delta Dunării, o destinaţie pentru vacanţa de Paşte. Preţul plătit pentru o zi într-un loc fermecător

VIDEO PROTVPLUS.RO

STIRILE PROTV

Cine este bărbatul suspect că a furat arma femeii jandarm. 11 persoane filmate lovind-o pe femeie

O retrospectiva a protestelor din August 2018 vazuta de Stirile PRO TV. Pentru ultimele stiri poti acces www.stirileprotv.ro


03:17

STIRILE PROTV

Cât de periculoase sunt gazele folosite de jandarmi în Piața Victoriei. Ce spun medicii și experții

O retrospectiva a protestelor din August 2018 vazuta de Stirile PRO TV. Pentru ultimele stiri poti acces www.stirileprotv.ro


02:32

STIRILE PROTV

Intervenție în forță: Nejustificată

O retrospectiva a protestelor din August 2018 vazuta de Stirile PRO TV. Pentru ultimele stiri poti acces www.stirileprotv.ro


03:17

STIRILE PROTV

Șeful Jandarmeriei, prima reacție după violențele de protest

O retrospectiva a protestelor din August 2018 vazuta de Stirile PRO TV. Pentru ultimele stiri poti acces www.stirileprotv.ro


01:15

STIRILE PROTV

Protestatarii au vrut sa intre in curtea Guvernului

O retrospectiva a protestelor din August 2018 vazuta de Stirile PRO TV. Pentru ultimele stiri poti acces www.stirileprotv.ro


00:41

STIRILE PROTV

Motivele pentru care Diaspora protesteaza alaturi de bucuresteni

O retrospectiva a protestelor din August 2018 vazuta de Stirile PRO TV. Pentru ultimele stiri poti acces www.stirileprotv.ro


02:30

STIRILE PROTV

Ce scrie presa din strainatate despre evenimentele din Piata Victoriei

O retrospectiva a protestelor din August 2018 vazuta de Stirile PRO TV. Pentru ultimele stiri poti acces www.stirileprotv.ro


02:05

STIRILE PROTV

Mesajele protestatarilor din Piata Victoriei

O retrospectiva a protestelor din August 2018 vazuta de Stirile PRO TV. Pentru ultimele stiri poti acces www.stirileprotv.ro


01:51

STIRILE PROTV

Momentul in care femeia jandarm a fost agresata

O retrospectiva a protestelor din August 2018 vazuta de Stirile PRO TV. Pentru ultimele stiri poti acces www.stirileprotv.ro


01:52

STIRILE PROTV

Decizia luata de presedintele Klaus Iohannis dupa protestele de vineri seara

O retrospectiva a protestelor din August 2018 vazuta de Stirile PRO TV. Pentru ultimele stiri poti acces www.stirileprotv.ro


01:05
urs, atac, gradina zoologica, brasov,

Greșeala comisă de îngrijitorii atacați de ursoaică la Grădina Zoologică din Braşov

Moartea unui protestatar din Piaţa Victoriei, anchetată de polițiști. Declaraţiile medicilor

Doi îngrijitori atacaţi de uşi la Grădina zoologică în Brașov. Unul este în stare gravă

Un jandarm a stat țintă la gazele lacrimogene ale colegilor, ca să arate că nu pățește nimic

Trafic îngreunat pe A2 către litoral. S-au produs mai multe tamponări în lanţ

Un urs a fost omorât pe autostrada Sibiu – Orăştie. Al doilea incident de acest fel într-o săptămână

tudorel toader

Ce spune ministrul Justiției despre prezența procurorului militar la protestele din 10 august

Proteste anunţate de sindicaliştii de la metrou. Vor fi pichetate sediile MT și Guvernului

Justificările lui Carmen Dan pentru eșecul izolării protestatarilor agresivi. La final s-a emoționat

Mașina unor tineri care se întorceau de la nuntă, implicată în accident. Șofer: ”Am adormit”

Șase răniți după impactul violent dintre două mașini, în Bistrița

Virusul Pestei Porcine Africane confirmat în judeţul Ilfov. Măsurile luate de ANSVSA