Românii au început să dea banii pe vin de calitate, dar nu ştiu cum să-l bea

×
Codul embed a fost copiat

Pe masa de sărbătoare, vinul este compania potrivită pentru bucatele alese. Anul trecut, un român a băut în medie 23 de litri de vin, semn că licoarea este tot mai apreciată. Cu toate acestea, încă învăţăm cum să o savurăm.

De la temperatură până la forma paharului, totul este important dacă vrem să ne bucurăm de un vin de calitate. Iată şi câteva ponturi.

Puţini ştiu că în funcţie de soi şi anul de producţie vinul se bea dintr-un anumit pahar. Aşadar, forma recipientului este foarte importantă:

Bianca Bucur: „Dacă degustaţi în paralel din 2 recipienţi diferiţi, unul destinat băuturii pe care o degustaţi şi unul nu, o să simţim diferenţa, vă garantez.”
Reporter: „Și la apă?”
Bianca Bucur: „Mai ales la apă, este prima degustare.''

Forma cănii ajută apa să ajungă direct în zona gâtului, spre deosebire de un pahar.

Citește și
turism religios
Turismul religios, tot mai popular. Cât costă un pelerinaj de Paşte
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Bianca Bucur: „Acesta e paharul clasic pentru apă şi e conceput în aşa fel încât la final să simţim toată bolta palatină hidratată.''

Dacă pentru apă e simplu, iată de ce pentru vin există soiul şi paharul.

Bianca Bucur:În acest pahar avem Pinot Noir.”
Reporter: „Când bei din acest pahar unde ajunge vinul?
Bianca Bucur: „Pe boltă şi în spatele limbii.”

Un pahar cu vin pe zi n-a omorât pe nimeni, mai mult este şi recomandarea medicului. Nu însă şi un tip de pahar plin, în care intră 995 de mililitri de vin, practic o sticlă.

Vinul are nevoie de atenţie specială pentru temperatura de păstrare, lumină şi umiditate. Specialiştii ne recomandă să îl păstrăm la 18-20 de grade C, sticlele nu trebuie ţinute în picioare, ci periodic întoarse, pentru ca licoarea să intre în contact cu dopul; aşa se patreaza aroma.

Bianca Bucur:Să iei un vin de la 20 şi ceva de grade, să-l pui în frapieră şi să-l aduci la 5 grade într-un timp foarte scurt e o formă de agresiune de nepermis. Sticla în frapieră să o răsuceşti mult, apoi răstorni sticla şi faci acelaşi lucru, pentru că dacă nu, primul pahar pe care îl serveşti omului e cel de aici şi nu e la temperatura optimă.''

Să puneţi prea mult vin într-un pahar este, de asemenea, total neindicat.

Reporter: „Cât se pune în pahar?”
Bianca Bucur: „Nu mult. În wine baruri şi restaurante, regula nescrisă e 150 ml de vinuri şi 100 pentru vinuri spumante. Vinul înseamnă plăcere, dacă pun mult se va încălzi până îl beau pe tot.''

Iar unele vinuri se pun în decantoare pentru aerisire şi, pentru că în contact cu oxigenul vinul îşi deschide aromele. Pâlnii speciale, tirbuşoane automate, dopuri, aeratoare - toate ajută la păstrarea şi savurarea vinului în condiţii optime. Însă cum îl alegem?

Laurențiu Achim, somelier: „Să bei, să miroşi şi să te bucuri de ce vezi. Pima etapă e cea vizuală, să te asiguri că vinul e limpede. Dacă e limpede, e sănătos, intensitatea culorii înseamnă mai multă savoare. Apoi un lucru foarte important e mirosirea vinului; ca şi cum miroşi o floare. În cazul de față avem un vin maturat pe panta evolutivă, cu miros de fructe negre coapte supramaturate. Apoi intrevine mirosul de lemn. La final, gustatul vinului: o gură zdravănă ca să ajungă în toate zonele de contact, fiecare zonă îţi dă informaţii tactile şi senzaţii şi apare savoarea: formula fericirii.''

Cu cât rămâne mai multă aroma în gură, cu atât vinul este mai bun, mai ales dacă e însoţit de mâncarea potrivită, inclusiv de Paşte.

Alina Iancu: „Pentru gustările reci, pentru salate de sezon, ouă sau drob putem să încercăm vinuri albe sau rose seci, iar pentru preparate la cuptor cu sos roşu putem un vin roșu. Putem ieşi din clişee dacă ne place spumantul, pentru pască şi cozonac putem încerca vinuri dulci.”

Dacă în urmă cu 10 ani un român bea cam 30 de litri anual, consumul a scăzut la 18 litri în 2010, apoi a crescut la 23,5 litri anul trecut. Cifrelele sunt mai mari odată cu creşterea consumului de rose şi vin sec.

Victor Ciupercă: „Am început să consumăm vin de calitatate. Dacă îmainte importam vrac şi apoi vândut ieftin pe piaţa internă, am obervat o creştere a calităţii vinului. Dau mai mulţi bani pe vin, pentru că vor vin de calitate.''

În mediul urban, un român plăteşte pentru o sticlă de vin între 25 şi 50 de lei, însă doar 15 % dintre consumatori se documentează înainte.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Delta Dunării, o destinaţie pentru vacanţa de Paşte. Preţul plătit pentru o zi într-un loc fermecător
Delta Dunării, o destinaţie pentru vacanţa de Paşte. Preţul plătit pentru o zi într-un loc fermecător

Mii de turişti, romani şi străini, cauta liniştea acestui loc fermecător. Dacă adăugăm şi preparatele tradiţionale din pește proaspăt, înţelegem de ce numărul oaspeţilor a crescut cu 40% într-un singur an.

Turismul religios, tot mai popular. Cât costă un pelerinaj de Paşte
Turismul religios, tot mai popular. Cât costă un pelerinaj de Paşte

Românii sunt tot mai atrași de turismul religios, iar cele mai multe oferte sunt, oarecum firesc în Israel şi Grecia, mai ales în perioada Paștelui.

Tradiția celor 40 de pahare cu vin, respectată în club. Legenda din spatele ei
Tradiția celor 40 de pahare cu vin, respectată în club. Legenda din spatele ei

Tradiţia celor 40 de pahare cu vin care trebuie băute de bărbaţi a fost respectată cu sfinţenie vineri seară în cluburile din Capitală.

Vreti profit pe timp de criza? Cultivati plante aromatice!
Vreti profit pe timp de criza? Cultivati plante aromatice!

Cine-ar fi crezut ca un brat de salvie, de rozmarin sau de coada soricelului ar putea sa ii transforme pe unii, din simpli bautori de ceai, in oameni cu stare? Si totusi, cei care au avut aceasta inspiratie au un profit cu 40% mai mare ca in 2009.

Recomandări
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar a cerut și garanții.

Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”
Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”

Cătălin Cîrstoiu susține că nu a luat decizia de face un pas înapoi „pentru că un medic nu abandonează niciodată” şi că, „în fond, decizia politică trebuie să revină liderilor politici”.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.