România, „tărâmul făgăduinței” pentru tot mai mulți asiatici. Ce salarii au în construcții


Ultimul update: Joi 09 Ianuarie 2020 19:39
Data publicarii: Joi 09 Ianuarie 2020 18:29
Categorie: Stiri actuale

În condiţiile în care românii merg să lucreze în cele 4 zări, peste 50 de mii de asiatici vor veni în acest an, pe şantierele, în hotelurile şi fabricile noastre.

Adică acolo unde angajatorii nu au găsit localnici interesaţi să încaseze 500 de euro pe lună.

Vorbim aşadar de un val uriaş de imigranţi legali, disciplinaţi, şi eficienţi, interesaţi uneori chiar să obţină cetăţenia română.

E drept că au fost şi situaţii în care indienii sau vietnamezii angajaţi cu un contract de doi ani, au fugit de la serviciu şi au încercat să treacă fraudulos frontiera spre Vest.

Până acum câţiva ani, erau mai degrabă o prezență exotică, acum, asiaticii vă reabilitează blocul, sunt pioni tăcuţi şi docili în fabrici de unde vin alimente şi produse cosmetice, vă gătesc prânzul şi vă servesc, zâmbind inocent şi neobosiţi, în restaurant.

Săptămânal aterizează în Bucureşti câteva sute. Mulţi cu turbane şi majoritatea în "hainele bune". Par regimente chemate la datorie de antreprenorii români, disperaţi să umple găuri adânci în schema de personal.

Marius Ștefănescu, co-proprietar: „Putem vorbi de o nevoie uriaşă pe piaţa din România. Aducem pe service-uri auto, sudură, oameni calificaţi dacă este nevoie. Eu aş spune că în toate domeniile, mai puţini executivi.”

Poveştile lor le reproduc izbitor pe ale românilor alungaţi de sărăcie în Europa de Vest.

Subas are 26 de ani și a fost recrutat în Nepal, de o firmă din România, pentru un post de ambalator.

Şi-a pus toată viaţa într-o valiză şi a ajuns, după nenumărate escale, în Bucureşti. Stă într-un cămin de nefamilişti, alături de un grup de muncitori în construcţii.

Din cei 550 de dolari pe care îi câştigă, susţine doi părinţi şi trei fraţi. Câştigă oricum de 3 ori mai mult decât ar câştiga acasă. Pentru el, România este tărâmul făgăduinţei.

Pentru anul trecut, guvernul aprobase iniţial un contingent de 20 de mii de muncitori asiatici. Pentru că cererea a fost mare, cifra a fost extinsă la 30 de mii.

Pentru 2020, prognoza e de peste 50 de mii de lucrători din Sri Lanka, Nepal, India şi Bangladesh. Muncesc 8 ore pe zi, au cazare, masă şi echipament asigurat.

Daniela Ghețiu, manager de producție: „Băieţii sunt isteţei. Respectă programul de lucru, respecta indicaţiile, nu apelează la concedii medicale.”

Plus că nu beau, nu fumează, sunt politicoşi şi umili. Vor să fie ceruţi înapoi, după un prim contract care durează doi ani.

Raj Pokharel​, consulul Nepalului: „De obicei ei stau mai mult. Pentru că România e singura ţară unde avem posibilitate, după 8 ani de zile, să depunem actele pentru cetăţenie.”

Evident că, la un asemenea flux de oameni care nu vorbesc românește şi uneori nu rup nici măcar o boabă de engleza, era imposibil să nu apară incidente.

Văd România drept o ţară de tranzit spre Occident, şi au fost cazuri când angajatul, legat formal prin contract, a părăsit efectiv locul de muncă şi a încercat să treacă ilegal frontieră.

Pentru că aceste incidente înseamnă, pentru angajatori, bani pierduţi, companiile de recrutare se vor reuni curând într-o asociaţie, ca să îşi protejeze interesele după ce au adus zeci de mii de muncitori de la mii de kilometri distanţă.

FULLSCREEN
România, „tărâmul făgăduinței” pentru tot mai mulți asiatici. Ce salarii au în construcții
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33