România va cheltui pentru apărare 2,5% din PIB, începând din 2023. O sumă însemnată va fi folosită pentru Armată
De anul acesta, România va cheltui pentru apărare 2,5 la sută din Produsul Intern Brut. Primele 2 milioane de euro vor fi investite în industria de profil pentru fabricarea unor obuze care nu au mai fost cerute de 30 de ani.
Însă, în 2023 sunt așteptate și avioane de luptă, blindate sau sisteme de apărare anti-aeriană.
Bugetul alocat apărării va depăși, în 2023, 7 miliarde și jumătate de euro. O sumă însemnată va fi folosită pentru înzestrarea armatei. MApN are deja contracte multianuale în derulare, dar a demarat și unele noi, la fel de scumpe, pentru care a primit aprobarea Parlamentului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ministerul Apărării Naționale începe anul în forță. În doar câteva zile, Armata va primi un nou lot de 26 de transportoare Piranha V în 4 configurații: mortier, medevac, cbrn și recuperare. Blindatele sunt fabricate de americanii de la General Dynamics la Uzina Mecanică București.
Și Forțele Navale au demarat procedura de achiziție a 31 de sisteme mobile antidronă pentru care vor cheltui peste un milion de euro. MApN a primit deja undă verde în Parlament să plătească 150 de milioane de euro fără TVA pentru a cumpăra două elicoptere H215M de ultimă generație tot pentru Forțele Navale, aparate cu capabilități de luptă anti-navă la suprafață.
Alte două milioane vor fi cheltuite de Romarm în industria națională de apărare pentru modernizarea unor linii de fabricație.
Gabriel Țuțu, director general Romarm: „Fabricile Romarm sunt pregătite în momentul de față și au început modernizarea echipamentelor pentru a relua fabricația unor produse din portofoliul existent și care în lipsă de comenzi anterioare nu s-au mai produs. V-aș da exemplu muniția de artilerie de calibru 152 de milimetri”.
Și Forțele Aeriene Române primesc bani pentru înzestrare. Până la sfârșitul anului, trebuie să ajungă în țară primele avioane de vânătoare F-16 Fighting Falcon din Norvegia, pentru care Ministerul Apărării va cheltui în următorii trei ani aproape 400 de milioane de euro.
General în rezervă Virgil Bălăceanu, fost șef al brigăzii multinaționale de sud-est: „Libertatea costă pentru că înzestrarea armatei, pregătirea personalului, cheltuielile de persoanal fie că vorbim despre cei în activitate, de cei în rezervă, sunt costuri destul de mari, dar sunt în numele libertății și suveranității noastre”.
În 2023, va demara și programul de drone tactice care va costa MApN în următorii cinci ani aproape 380 de milioane de euro. Majoritatea sistemelor de vehicule aeriene fără pilot, în care intră 21 de drone dar și sistemele de comandă, vor fi fabricate în România. Inclusiv sistemele optice și de armament.
Pe lista achizițiilor ce vor fi făcute de armată și anul acesta, dar și în viitor, se adaugă noi sisteme de rachete sol-aer Patriot și sistemele de rachete Himars. În plus, Forțele Terestre vor cumpăra în următorii trei ani 160 de sisteme portabile antidronă pentru protejarea obiectivelor militare. Programul costa 25 de milioane de lei, fără TVA.
Iar pe lista de cumpărături se vor adăuga 230 de sisteme portabile de rachete antiaeriene cu rază foarte scurtă de acțiune - MANPAD, pentru forțele terestre, cele navale și aeriene, dar și pentru forțele pentru operații speciale. Valoarea contractului de achiziție a fost estimată la 660 de milioane de euro, fără TVA.