România, o țară fără autostrăzi, ar putea avea comisar european pentru Transporturi

10-09-2019 19:40


România, o ţară fără autostrăzi, va avea comisar european pentru Transporturi. Şefa comisiei Europene a nominalizat-o pe social-democrata Rovana Plumb a propunerea premierului Viorica Dăncilă.

Pentru a primi portofoliul, Rovana Plumb trebuie să treacă însă de audierile din comisii şi de votul din Parlamentul european.

Preşedinta Comisiei Europene Ursula van der Lynden şi-a anunţat marți echipa pentru noul executiv european. Din partea României, premierul a avansat două nume ale unor europarlamentari PSD, Dan Nica şi Rovana Plumb. Cea din urmă a fost şi nominalizată.

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene: "Vreau să fie o Comisie bine echilibrată, agilă şi modernă. Această echipă va trebui acum să câştige încrederea Parlamentului. Comisia mea va fi o comisie geopolitică dedicată politicilor durabile şi doresc că Uniunea Europeană să fie gardianul multilateralismului, pentru că ştim că suntem mai puternici realizând împreună ceea ce nu putem face singuri."

În fişa postului de la Transporturi scrie că Rovana Plumb ar trebui să se ocupe de proiecte de mare infrastructură, să susţină şi să promoveze reţelele de transport europene. De asemenea, trebuie să se asigure că între mijloacele de transport rutiere, feroviare şi aeriene există bune conexiuni. Comisarul pentru Transporturi nu decide însă construirea de noi autostrăzi, cu atât mai mult cu cât bugetul pentru acest domeniu este în subordinea unui alt comisar, cel pentru Politici regionale.

Viorica Dăncilă: "Solicit tuturor membrilor din Parlamentul European ca indiferent de culoarea politică să susţină această candidatură pentru că este în interesul României"

Vicepreşedinte PSD, Rovana Plumb, a fost cap de listă al PSD la alegerile europarlamentare din mai. Potrivit unor surse din partid, în august, când Dăncilă s-a întâlnit cu noua şefă a Comisiei europene, aceasta i-ar fi cerut ca nominalizările pe care le face să nu ridice probleme de integritate. Cu toate acestea, Dăncila şi-a menţinut nominalizările, ştiuta fiind relaţia de prietenie care o leagă de Rovana Plumb. În 2017, procurorii DNA au acuzat-o pe social-democrata de abuz în serviciu, în cazul trecerii insulei Belina, din proprietatea statului, la Consiliul Județean Teleorman. Rovana Plumb a respins atunci acuzaţiile.

Rovana Plumb va fi audiată în comisiile de specialitate şi, ca să primească portofoliul, trebuie să fie votată şi de Parlamentul European.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO