Toate școlile construite înainte de 1978 vor fi expertizate seismic

Ultima actualizare: 08-10-2019 13:29

Toate unităţile de învăţământ construite înainte de 1978 trebuie expertizate şi încadrate în clasa corespunzătoare de risc seismic până în 2021.

Aşa prevede o lege promulgată marți de preşedintele Klaus Iohannis. Astfel, atât părinţii cât şi profesorii vor afla cât de sigure sunt construcţiile în care copiii îşi petrec o bună parte din viaţă. Odată verificate, şcolile sau liceele nesigure vor trebui consolidate.

Legea face referire la grădiniţele, şcolile şi liceele construite înainte de 1978. Pentru început este nevoie de o evidentă a unităţilor de învăţământ pentru că în acest moment, la Ministerul Educaţiei nu există o statistică a acestor construcţii.

Astfel, primarii trebuie să facă un inventar al şcolilor construite înainte de 1978, iar apoi să consolideze unităţile de învăţământ cu fonduri de la bugetul de stat.

Expertiza trebuie să aibă loc până la sfârşitul anului viitor și finalizată până în 2021. Administratorii unităţilor de învăţământ care nu respecta aceste prevederi risca amenzi între o mie şi zece mii de lei.

De asemenea, școlile expertizate după data de 1 ianuarie 2010 nu vor mai avea nevoie de o nouă expertiză privind rezistența la cutremur.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO