Revelion 2020 la munte. Cât bani economisesc românii care au închiriat cabane din timp
Departe de zarva din hotelurile pline ochi, românii care au închiriat, din timp, cabane în inima munţilor, îşi vor petrece Revelionul în tihnă doar cu apropiaţii.
Îşi pregătesc singuri mâncarea, după bunul plac, iar cheltuiala iese la jumătate faţă de cea din staţiuni. În plus, au spaţiu şi timp să depene poveşti de familie, se bucura de linişte şi de privelişti de vis.
La o cabană din Fundata vor petrece împreună 13 familii din Bucureşti. Legătura dintre ele este spirituală, pentru că de-a lungul timpului unii i-au cununat pe ceilalţi, ori le-au botezat copiii.
Ciprian Crăciun, turist: "Toţi suntem prieteni de 40 de ani, el e nașul naşului meu şi eu nașul lui. Haha... ei sunt finii. Aşa în familie, e cel mai frumos."
Copiii - 13 la număr - au propriul derdeluş în curte. În vreme ce ei fac oameni de zăpadă, adulţii pregătesc mâncare la ceaun.
Fiecare are sarcini clare.
Luminița Moldoveanu, turistă: "Avem aici gaşca de casă şi urmează să punem legumele. Bărbaţii au pregătit lemnele şi focul, Elena se ocupă de distracţia copiilor, ne împărţim munca la fel ca acasă."
Ciprian a pregătit ţuica fiartă şi se asigura că paharele nu sunt niciodată goale.
O familie cu doi copii a cheltuit 2000 de lei pentru întreaga vacanţă: 5 nopţi de cazare, mâncare şi drum.
Într-o altă vila din Fundățica găsim trei familii din Bucureşti. Este al 15-lea revelion pe care-l petrec aici, în această formulă.
Turist: "Vrem liniştea de aici nu aglomeraţia din staţiuni, dacă priveşti roata-roată ai doar tablouri pictate, peisajul e de vis."
Dimineaţa, la cafea, turiştii au primit vizita unei vulpi curioase care a apărut dintre brazii din grădină. Iar peste zi, Gabriela îi îndulceşte pe toţi cu vin fiert, aromat cu scorţişoară şi măr.
În sufrageria încăpătoare, lângă brad, oamenii au depanat amintiri.
Alina Matei, turistă: "De 15 ani împreună şi e bine să continuăm aşa în noaptea dintre ani ca să ne sfătuim de bine, să fim în familie, linişte, căldură."
Gazdele au tăiat un porc pentru oaspeţi, dar le-au pregătit şi zacusca, dulceţuri şi murături.
Annelise Anghel, proprietara cabanei: "Avem o vacă ţinută aici în vecini, laptele şi brânză sunt din producţie proprie."
În Mărginimea Sibiului, turiştii au închiriat case bătrâneşti şi pregătesc masa de Revelion împreună cu gazda.
Un grup a venit tocmai din Tulcea, unde tradiţiile şi bucătăria sunt diferite.
Florinel Costandel, gazdă: "Ne ajută şi ei şi suntem încantați de ajutorul dânşilor. Strâng masa, adună masă, ne ajută tot timpul la servit şi la ce trebuie aici."
O cameră dublă costa aici 1000 de lei - pentru 3 nopţi de cazare. Cei care se gospodăresc singuri, plătesc doar 800 de lei pentru sejurul de Revelion.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!