14 oameni evacuati din casele afectate de sapaturile de la metrou. Explicatia directorului general de la Metrorex
Situatie periculoasa intr-o zona importanta a Capitalei, la doi pasi de Palatul Cotroceni. Asfaltul se tot lasa din cauza sapaturilor de la metrou, care au distrus un put de colectare a apelor.
Cei 14 oameni, care au fost evacuati nu se pot intoarce la casele lor. Imobilele s-au inclinat, iar autoritatile au interzis accesul in zona pentru o luna, timp in care responsabilii ar trebui sa repare ce au distrus, daca se mai poate.
In 12 ore, Bulevardul Eroilor s-a lasat si mai mult, iar locatarii din zona sunt ingrijorati. Asfaltul parca se afunda in pamant cu fiecare ora care trece.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
O femeie locuieste intr-o vila apropiata de cele doua case evacuate. Teoretic, imobilul nu ar fi in pericol, dar specialistii fac masuratori si pe langa el.
Specialistii in geodezie au montat inclusiv senzori in asfalt ca sa verifice din ora in ora daca in zona se lasa pamantul, insa la trecerea de pietoni este vizibila tasarea asfaltului si, mai mult decat atat, in cursul noptii s-au taiat si doi copaci care se aflau aproape de case, pentru ca, spun specialistii, acestia incepusera sa se incline si puteau afecta fundatia.
Nicolae Noica, fostul ministru al lucrarilor publice: "E foarte grav ca in ultima vreme la noi se prabusesc autostrazile, se prabuseste aici, iar constructorul incearca sa spuna ca nu este el de vina, aud si eu cu curpindere ca proiectantii sunt din strainatate si ca trebuie sa vina, astea sunt lucruri extrem de grave".
O doamna venise ca sa ia hainele clientilor de la croitoria situata intr-unul din imobilele evacuate. Insa politistii nu au lasat-o sa intre.
Conducerea Metrorex a incercat sa explice cum s-a produs incidentul, dar s-a ferit sa pronunte cuvantul vinovati.
Marin Aldea, director general Metrorex: "Un put a fost avariat si apa a patruns in statia de metrou Eroilor 2".
Implicit, directorul Metrorex recunoaste ca au gresit cei care lucreaza la magistrala de metrou nr.5. Freza care sapa tunelul ar fi avariat un put care ajuta la evacuarea apelor pluviale, iar apa a intrat in panza freatica. Pamantul s-a inmuiat si asfaltul a inceput sa se lase. Lucrarile la metrou in zona au fost sistate 30 de zile, timp in care muncitorii vor incerca sa consolideze zona.
Cel putin o luna nicio masina nu va circula prin zona, pentru ca o bucata din Bulevardul Eroilor si una din Eroii Sanitari sunt inchise. Politistii le recomanda soferilor rute ocolitoare. 14 oameni care locuiesc in cele doua imobile afectate au fost evacuati. 10 s-au dus la rude, 4 la hotel, pe banii constructorului de la metrou. Oficialii nu au precizat deocamdata cine ii va despagubi, daca nu se vor mai putea intoarce in casele lor.
Alex Ichim, Primaria Capitalei: "Exista trei paliere de interventie: o lucrare de consolidare dinspre imobilele care au fost afectate, o alta pe consolidarea perimetrului, adica a pamantului si a intregii intersectii, si a treia sa se remedieze avariile aparute la unele avarii de utilitati"
Ministrul Transporturilor, Dan Costescu: Fenomenul tasarilor in zona statiei Eroilor pare stabilizat
Fenomenul tasarilor de teren in zona statiei de metrou Eroilor pare stabilizat, ele aparand atunci cand se sapa o galerie, a declarat, duminica, ministrul Transporturilor, Dan Costescu. Potrivit acestuia, astfel de fenomene au loc oriunde in lume, cazuri asemanatoare fiind semnalate in Barcelona sau Londra.
"Sunt accidente tehnice care se intampla oriunde in lume. Au fost in Barcelona, au fost in Londra accidente similare. Ele sunt, pur si simplu, incidente tehnice in cursul derularii normale ale activitatii. Evident ca sunt chestii nedorite pe care nu le vrem si, atunci cand avem si case in zona, situatia este mai complicata. Locuitorii de acolo au fost evacuati - este procedura de urgenta care se aplica sub forma de masura asiguratorie - si ei sunt cazati pe cheltuiala constructorului la unul dintre hotelurile din apropierea caselor", a explicat ministrul.
Dan Costescu a precizat ca tasarile sunt stabilizate la 21 de milimetri fata de sambata seara, cand s-au declansat, si cand au fost la 19 mm. Afectate si monitorizate sunt doua imobile, una situata pe Bd. Eroilor, cealalta pe Bd. Eroilor Sanitari. El a precizat ca la o tasare atat de mica nu vor fi necesare lucrari de reparatii.
"Deci, asta ne arata ca, pe aproape 18 ore, avem o tasare sub 0,33 mm, departe de cota de alarma. La inceput au fost tasari - prima de 8 mm, dupa aceea au continuat tasari de 3 mm la fiecare masuratoare, dupa aia s-a stabilizat, tasarea a coborat la 1 mm, acum sunt undeva la 0,33, deci fenomenul pare stabilizat. Tot ca masura asiguratorie, aseara, ultima oara cand am fost acolo cu echipa - am mai fost o data dimineata singur, ca sa vad daca s-a mai intamplat ceva -, insa aseara i-am rugat pe colegii de la echipa topo sa mentina monitorizarea pe obiectivele, pe imobilele din zona", a spus Costescu.
In plus, seful de la Transporturi a solicitat constructorului sa angajeze imediat o echipa care sa monitorizeze nu numai deplasarile, ci si sa identifice eventual alte goluri sub carosabil in zona care ar putea fi afectata.
"Este doar o masura asiguratorie, practic noi ne asteptam sa nu gasim nimic acolo, dar, ca sa avem siguranta tuturor oamenilor din cartier, o sa venim cu aceste masuratori care sa fie prezentate. Aceste fenomene se intampla tot timpul cand se sapa o galerie. Studiile topo se fac de obicei pe canalul de excavatie. Sunt, evident, mai ales intr-un oras cu o istorie mare, cu mai multe straturi de constructie pe sute de ani deja, sunt zone care nu sunt controlate. Am gasit caverne, am gasit constructii subterane, am gasit zone de nisip. Toate aceste zone se misca. Ceea ce ne dorim este ca, dupa aparitia acestor fenomene, sa le oprim, sa le controlam, sa le remediem si, mai departe, sa securizam zona si sa continuam proiectul in conditii de siguranta pentru cetateni", a adaugat Costescu.
Oficialul MT a mentionat ca oamenii se pot intoarce acasa dupa finalizarea primei transe de lucrari."Acasa, li se poate spune in momentul in care se considera ca s-a stabilizat. Se va lasa ca masura asiguratorie dupa finalizarea primei transei de lucrari. Maine este un prim termen pe care l-am discutat cu constructorul de a furniza ultimele masuratori proiectantului. Proiectantul va formula o solutie tehnica, de fapt un proiect de remediere si, in momentul cand vom avea acest proiect de remediere, se va sti practic care este si continuarea. Asteptam acest proiect cu efecte maxime pana pe la sfarsitul saptamanii, pana vineri", a mentionat ministrul.
Tasarile in zona cladirilor sunt de 21 de mm, insa in cealalta zona sunt mai mari. Ministrul a dat asigurari ca, din informatiile existente, aceasta zona de tasare nu ar trebui sa se extinda.
"Daca ne referim la o intreaga zona, sunt, cred, undeva pe la 2000 de metri patrati acum. Este si zona de santier si de asta trebuie vazut ce este acolo. Dupa informatiile pe care le avem, nu ar mai trebui sa avem acest pericol (de extindere a tasarilor - n. r.). De unde a aparut fenomenul? Atunci cand freza a iesit la capatul tunelului a spart acel perete mulat pe care, planificat, trebuia sa iasa - si asta este momentul in care se considera incheiat tunelul - atunci toata apa din panza freatica si probabil din alte surse, stransa in spatele frezei, a curs pe langa utilaj si a antrenat odata cu ea si o mare masa de aluviuni. Aceste aluviuni - masa nisipoasa, noroioasa - practic a plecat din zonele surpate. Facandu-se acest gol, acestea au coborat", a explicat Dan Costescu.
Potrivit acestuia, fenomenul de tasare nu va afecta termenul de efectuare a lucrarilor la noua statie de metrou Eroilor."Vorbind fix despre acest incident, nu cred ca se va extinde la nivel de lucrari, pentru ca deja am ajuns in momentul in care TBM-ul a iesit din tunel si noi oricum lucram la statie. Este foarte mult de lucru, deci se vor compensa cumva aceste intarzieri", a subliniat ministrul Transporturilor.
Sursa: Pro TV
Etichete: metrou, lucrari, restrictii de circulatie, ratb,
Dată publicare:
13-12-2015 12:15