Ramas bun, Andrei Blaier, regizorul care prin filmele sale a marcat generatii la rand
Singurul lucru sigur in viata e moartea, dar cel mai nesigur e ceasul mortii. Sunt cuvintele rostite de preotul, care l-a condus, sambata, spre odihna de veci pe regizorul si scenaristul Andrei Blaier.
Oameni de film si de teatru, alaturi de care cel disparut a pus pe ecran istorie si fictiune, au marturisit ca Blaier ia, probabil, cu sine si speranta ca filmul se va relansa in Romania cu o noua vigoare.
Andrei Blaier s-a stins din viata, la 78 de ani, dupa o lunga si grea suferinta. Lasa in urma sa zeci de filme, care au fost urmarite cu sufletul la gura de generatii intregi. Va amintim doar de "Ciresarii".
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Timp de 55 de ani, a incercat sa dea prin filmele sale noi sensuri realitatii in care traia.
S-a nascut in 1933 in Bucuresti, iar pasiunea pentru cinematografie si-a descoperit-o in adolescenta. De atunci a regizat aproape 30 de filme, la care se adauga multe scenarii si documentare.
De la film la film, "curiozitatea" despre care vorbeste l-a facut sa fie tot mai bun, sa caute perfectiunea.
Majoritatea productiilor sale au intrat in memoria colectiva a spectatorilor.
"Crucea de de piatra", "Prin cenusa imperiului", "Lumini si Umbre", "Ciresarii" sunt doar cateva dintre peliculele care poarta semnatura Andrei Blaier.
Nume mari ale cinematografiei romanesti isi leaga destinul de numele lui Andrei Blaier.
Pe platoul de filmare isi organiza fiecare scena minutios, pentru ca, dupa cum marturisea chiar el, rolul unui regizor este sa scoata la lumina harul din launtrul actorilor.
Ultimii ani ai vietii si i-a petrecut la catedra Facultatii de Film a Universitatii Media, unde a incercat sa-i invete pe "copiii" sai, asa cum ii placea sa le spuna studentilor, tot ce a inteles el intr-o viata traita in lumea filmului.
"Ceea ce cred ca este foarte imortatnt este ca sa nu se transforme aceasta lege a firii, schimbul intre generatii, intr-o ura intre generatii, pentru ca aceasta ura intre generatii o urasc, adica mi se pare ceva ingrozitor", spunea Andrei Blaier.
Fara regizorul Andrei Blaier, cinematografia romaneasca ramane mai saraca. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!