În București, Calea Victoriei este doar a pietonilor, așa cum se va întâmpla în fiecare weekend până în luna octombrie.

Experimentul urban: „Străzi deschise” a avut mare succes anul trecut, astfel că din această primăvară și alte artere importante sunt puse la dispoziția pietonilor, la sfârșit de săptămână.

La două ore de la deschidere, Calea Victoriei, transformată în zonă de promenadă, era deja plină.

Reacțiile trecătorilor despre prioritizarea pietonilor în București

„Foarte bine, foarte plăcut. E mai plăcut decât în zilele precedente când erau mașini pe aici,” a spus un bărbat.

Un străin a adăugat: „Avem posibilitatea de a ne plimba în weekend, printre oameni, este foarte uman, avem posibilitatea de a ne distra fără contactul cu mașinile și cu traficul de zi cu zi.”

„În calitate de șofer care a căutat un loc de parcare acum e puțin complicat, dar altfel e mai bine, e drăguț, au deschis foarte multe locuri unde oamenii pot să se plimbe, să mănânce, cred că e bine pentru oraș,” a spus Ștefan Iancu, actor.

Ce zone vor fi dedicate pietonilor din Capitală

Acest experiment urban a dat rezultate impresionante în anii trecuți. Iar Calea Victoriei s-a transformat in calea pietonilor, fericiți că în fiecare weekend se pot plimba fără grija mașinilor prin centrul Capitalei.

Anul acesta, și mai multe artere din oraș sunt dedicate pietonilor la sfârșit de săptămână. În zona centrală sunt deschise Calea Victoriei, străzi din zona Bulevardului Kiseleff și piața Universității și porțiuni din Bulevardul Unirii. Vor exista zone pietonale în fiecare sector din oraș.

Și în ceilalți ani proiectul a fost foarte bine primit atât de locuitori cât și de turiști. Restaurantele se pregătesc de valuri mari de clienți pentru că din experiența anilor trecuți, vânzările cresc semnificativ în perioada străzilor deschise.

Antonio, reprezentant restaurant: „Merge foarte bine, ne bucurăm tare mult că în sfârșit s-a deschis Calea Victoriei și putem să ne bucurăm și noi de clienții noștri. Ne așteptăm la un flux foarte mare și sper să îl onorăm acum că suntem pregătiți.”

Mașinile vor circula pe rutele ocolitoare.

Ce spun Poliția și Jandarmeria

Crina Eșanu, purtătoarea de cuvânt a poliției Capitalei: „Vă recomandăm să circulați prudent, să respectați indicațiile poliției rutiere care se află în trafic pt siguranța tuturor și să nu conduceți sub influența alcoolului.”

Alexandru Iacob, purtător de cuvânt, Jandarmeria București: „Jandarmeria capitalei a suplimentat numărul de efective care execută la acest sfârșit de săptămână misiuni de ordine și siguranță publică, pentru garantarea siguranței tuturor.”

În fiecare weekend, în zona bulevardului Kiseleff vor fi organizate activități sportive, iar pe Calea Victoriei și străzile adiacente, evenimente culturale.