Iohannis a explicat de ce Dăncilă nu a fost invitată la Sibiu. Pregătirile făcute pentru liderii europeni

×
Codul embed a fost copiat

Înaintea summitului de la Sibiu, preşedintele Klaus Iohannis a mers în inspecţie. A verificat primăria şi corturile pentru jurnalişti, Palatul Brukental, unde va avea loc un dineu oficial, dar şi pieţele publice.

Marele absent, în ziua în care şefii de stat europeni vin în România, este chiar premierul Viorica Dancila. Ţara noastră are însă un singur reprezentant de drept, în Consiliul European, preşedintele.

Cu trotuarele spălate, coşurile de gunoi date la o parte din motive de Securitate, Sibiul este pregătit să-i întâmpine pe liderii europeni, la reuniunea informală din 9 mai. Viorica Dăncilă nu va participa pentru că nu a fost invitată.

Viorica Dancilă, premierul României: "O muncă titanică din partea Guvernului, mi se pare nepotrivit că tocmai cei care au muncit atât pentru România să nu fie invitați la Summit"

Klasu Iohannis, preşedintele României: "Arhitectura constituţională a României este de aşa natură încât are un singur reprezentant, preşedintele. Reprezentantul în Consiliul European este preşedintele ţării, în cazul acesta eu".

Citește și
Jean-Claude Juncker, Klaus Iohannis
Juncker spune de ce a ales Sibiul pentru summit-ul UE: ”Voiam să pun capăt propagandei”

Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor: "Este lipsă de bună creştere, în primul rând. În al doilea rând este lipsă de patriotism. În al treilea rând, este încă o expresie a lăcomiei politice de imagine pe care o are Iohannis".

Între timp, Sibiul freamătă în aşteptarea oaspeţilor. Întâlnirile oficiale vor avea loc la primărie, în timp ca mesele vor fi luate la Palatul Brukenthal.

- Klaus Iohannis, preşedintele României: "Nu vă imaginaţi că e un dejun festiv, este un dejun tehnic, în timp ce vorbim şi mâncăm".
- Reporter: "Dejunul va fi cu produse romaneşti? "
- Klaus Iohannis: "Dejunul va fi cu mâncare".

Peste 400 de invitaţi de rang înalt, 900 de jurnalişti şi 100 de traducători sunt aşteptaţi la summitul de la Sibiu, pe 9 mai. Din motive de Securitate, mai multe zone vor fi restricţionate, la fel şi traficul rutier.

Iohannis: La Consiliul European fiecare stat are un singur reprezentant; reprezentantul României este preşedintele
 

Iohannis a declarat că la Consiliul European fiecare stat are un singur reprezentant, din partea României fiind şeful statului, el punctând că discuţia privind neinvitarea premierului Viorica Dăncilă la reuniunea informală de la Sibiu este una artificială.

"La Consiliul European fiecare stat are un singur reprezentant, iar arhitectura constituţională a României este de aşa natură că reprezentantul României în Consiliul European este preşedintele ţării, în cazul acesta eu. Aici la Sibiu vor fi întâlniri numai în format al Consiliului European, nu este prevăzută nicio manifestare în alt format decât format de Consiliu European. Noi facem invitaţii pentru Consiliul European doar preşedintelui Parlamentului European, care vine în deschiderea Consiliului European şi face o prezentare, atât este cutuma la Consiliul European, iar aceste invitaţii le face preşedintele Consiliului European, domnul Tusk. În consecinţă, discuţia este una artificială şi izvorâtă din faptul că nu se cunoaşte prea bine arhitectura constituţională a României. Nu este nicio rea-voinţă, nicio rea-credinţă, pur şi simplu aici este locul preşedintelui în Consiliul European şi noi ne întrunim aici ca să lucrăm şi să lucrăm la un lucru foarte important, la Agenda Strategică pentru următorul mandat al instituţiilor europene, ne întrunim pentru a da optimism, speranţă cetăţenilor europeni acum în pragul alegerilor europene", a afirmat Iohannis, la Sibiu.

El a subliniat că nu sunt prevăzute "evenimente strict protocolare la care lumea ar sta şi ar pierde vremea".

"Noi avem foarte multe lucruri de discutat în Consiliul European. Niciodată nu ne ajunge timpul şi atunci când ne adunăm discutăm la concret, discutăm lucrurile care sunt pe agendă. Consiliul European de la Sibiu este unul informal, se finalizează fără concluzii şi fără decizii, însă se va finaliza sper eu cu o aşa-numită Declaraţie, Declaraţia de la Sibiu, care va spune europenilor cum vedem noi viitorul, cum dorim să mergem mai departe, cum vrem să fim solidari cu toţii, cum vrem să facem să funcţioneze Uniunea mai bine", a spus Iohannis.

Şeful statului a arătat că cine doreşte să participe la "partea de distracţie" Primăria Sibiu organizează pe 9 mai un concert în Piaţa Mare.

"Pentru sibieni, pentru musafiri şi pentru oricine altcineva doreşte să participe în ziua de 9 mai Primăria municipiului Sibiu organizează aici în piaţă (...) un mare concert pentru toată lumea. Cine doreşte să participe la partea de distracţie este invitat la concert în Piaţa Mare, la liber", a precizat Iohannis.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citește și...
Iohannis, despre neinvitarea lui Dăncilă la summit: Nu este rea-voință, nici rea-credință
Iohannis, despre neinvitarea lui Dăncilă la summit: Nu este rea-voință, nici rea-credință

Preşedintele Klaus Iohannis a explicat marţi faptul că premierul Viorica Dăncilă nu a fost invitată la summitul UE de la Sibiu pentru că fiecare stat are un singur reprezentant la acest eveniment.

Juncker spune de ce a ales Sibiul pentru summit-ul UE: ”Voiam să pun capăt propagandei”
Juncker spune de ce a ales Sibiul pentru summit-ul UE: ”Voiam să pun capăt propagandei”

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a susținut o declarație de presă marți, cu două zile înaintea Summitului UE de la Sibiu.

Ce a spus Iohannis după ce a inspectat clădirea din Sibiu unde va avea loc Summitul UE
Ce a spus Iohannis după ce a inspectat clădirea din Sibiu unde va avea loc Summitul UE

Preşedintele Klaus Iohannis a sosit marţi la Sibiu pentru a verifica stadiul pregătirilor care au loc în clădirea Primăriei unde va avea loc Summitul UE şi la Palatul Brukenthal unde va avea loc dineul oficial al oaspeţilor europeni.

Recomandări
NYT: Eforturile Vestului par să se apropie de limită. O zi de război în Ucraina costă cât 30 de zile de război în Afganistan
NYT: Eforturile Vestului par să se apropie de limită. O zi de război în Ucraina costă cât 30 de zile de război în Afganistan

În acest timp, atât Kievul cât și experții occidentali se asteaptă la atacuri aeriene masive ale rușilor în Ucraina, după ce ar fi fost observate avioane gata de luptă în diverse baze.

Blinken, mesaj tranșant: „România se poate baza pe America. Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”
Blinken, mesaj tranșant: „România se poate baza pe America. Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”

România se poate baza pe America și de acum înainte. Este mesajul tranșant transmis, marți, de șeful diplomației americane, secretarul de stat Antony Blinken.

„Singur acasă” revine la Pro TV. Când va fi difuzat anul acesta celebrul film
„Singur acasă” revine la Pro TV. Când va fi difuzat anul acesta celebrul film

Cum nu se poate decembrie fără „Singur acasă”, anul acesta, Pro TV va difuza cea mai îndrăgită comedie de Crăciun. Celebra ecranizare a revenit în grila Pro TV.