Secretarul de stat Raed Arafat s-a enervat, marți, și a refuzat să stea de vorbă cu presa, iritat de faptul că inițiativa SMURD cu geamandurile în formă de cruce a fost criticată și luată în râs de mass-media.  

Aflat pe holurile Parlamentului, șeful SMURD le-a întors spatele jurnaliștilor chiar când aceștia puneau întrebări despre controversatele geamanduri.

”Ce ... ce dezbateri? Niște geamanduri care au fost ... 5 la număr, puse undeva. Care-i problema? De ce faceți un subiect care este fără obiect? Ideea este ucisă și s-a terminat. Gata.” - a spus Arafat nervos, plecând pe holurile Parlamentului.

Abia la lift a mai fost prins de jurnaliști.

Reporter: Era nevoie de așa ceva, domnule Arafat?

Raed Arafat: Da, era nevoie.

Reporter: De ce?

Raed Arafat: Asta puteți să vă întrebați singuri.

Reporter: Despre mesajele Ro-Alert, am văzut că și acestea sunt un motiv de discuție, pentru că sunt prea multe și irelevante deja.

Raed Arafat: Așa este. Cum ziceți dumneavoastră.

Ca să atragă atenția asupra pericolelor, Fundația SMURD a trimis pe litoral mai multe geamanduri care au în vârf o cruce.

Șocati, mulți au criticat decizia, pe motiv că ei au mers în concediu, nu la cimitir. Inițiatorii spun însă că mai bine vezi crucea în apă, decât un om resuscitat pe plajă.

Partea superioară este sub formă de cruce, pentru a atrage, într-un mod mai dur, atenția asupra pericolelor din larg. Doar că inițiativa nu a avut efectul dorit.

Potrivit legii, geamandurile sunt obligatoriu portocalii, sub formă de romb, sferă sau o combinație între cele două, iar textul de pe baliză indică adâncimea.

Pe cele trimise de la SMURD, scrie ca 36 de oameni au murit doar anul trecut în apa mării.

Prima geamandură donată de Fundația SMURD a fost montată la Eforie, dar s-a rupt la prima furtună.