Mazăre și Făgădău, trimiși în judecată de DNA. Ce făcea fostul primar al Constanței când a aflat

×
Codul embed a fost copiat

Constanţa Radu Mazăre şi Decebal Făgădău, ambii foști primari ai Constanței, au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, într-un dosar în care sunt acuzaţi de abuz în serviciu.

UPDATE 2: În ziua în care își pregătea dosarul pentru alegerile parlamentare, Decebal Făgădău, care doar ce a pierdut cursa pentru un nou mandat de primar al Constanței, a aflat că DNA l-a trimis în judecată.

Alături de el, sunt inculpați fostul edil, Radu Mazăre, dar și alți patru funcționari publici.

Iar la mijloc stă eliberarea unei autorizații de construcție pentru un bloc în cea mai scumpă zonă din Mamaia.

Procurorii DNA au anunțat, chiar miercuri, într-un comunicat de presă, că Decebal Făgădău, Radu Mazăre și cei patru funcționari publici sunt trimiși în judecată pentru mai multe infracțiuni, printre care abuzul în serviciu.

Citește și
Florin Cîţu, după anunțul privind creșterea PIB: ”Domnule Ciolacu, sper să vă găsească sănătos comunicatul INS”
Cîțu, după ce a anunțat un prejudiciu de 200 de milioane lei la PMB: Raportul a fost trimis la DNA
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Ce s-a întâmplat: ei bine, cei șase ar fi eliberat o nouă autorizație de construcție pentru o clădire ridicată deja în proporție de 95%.

Făgădău ar fi semnat din postura de viceprimar, iar Mazăre în calitate de primar.

 

Autorizație pentru o construcție ilegală

 

Judecătorii deciseseră, cu câțiva ani înainte, că un prim document care oferea dreptul de a construi acolo era ilegal și anulaseră actul.

Cu o nouă autorizație, însă, obținută în 2013, clădirea a fost finalizată. Se află chiar pe plajă, în zona Rex, din Mamaia, iar, ca să vă faceți o idee despre miză, apartamentele s-au vândut la prețuri de câteva sute de mii de euro fiecare.

De atunci, ansamblul a făcut obiectul mai multor plângeri penale. Decebal Făgădău, cel care a pierdut alegerile pentru un nou mandat de primar, a anunțat printr-un mesaj pe Facebook că se consideră nevinovat.

Dar și că a decis să demisioneze din Partidul Social Democrat.

Chiar miercuri, a povestit edilul încă în funcție, își completa dosarul pentru alegerile parlamentare.

 

UPDATE 1: La aflarea veștii că este trimis în judecată de către DNA, Decebal Făgădău a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care neagă acuzațiile.

De asemenea, acesta a transmis că demisionează din Partidul Social Democrat.

Radu Mazăre și Decebal Făgădău, trimiși în judecată de DNA

 

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii anticorupţie din Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Decebal Făgădău, la data faptei viceprimar al municipiului Constanţa, a Nicoletei Constantin, la data faptei şef al Serviciului autorizaţii în construcţii din cadrul Primăriei municipiului Constanţa, şi a Flaviei Antonela Dinescu pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În acelaşi dosar au fost trimişi în faţa instanţei şi Radu Mazăre, la data faptei primar al municipiului Constanţa, şi Luiza Elena Tănase, la data faptei arhitect şef al municipiului Constanţa, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

De asemenea, în faţa judecătorilor va ajunge şi Mariana Munteanu, la data faptelor inspector în cadrul Primăriei municipiului Constanţa - Direcţia de urbanism, pentru fals intelectual în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Mai mult, în faţa instanţei vor răspunde şi un arhitect, dar şi un administrator al unei societăţi comerciale pentru săvârşirea complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Acuzațiile aduse de procurori

 

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că cei şase, funcţionari în cadrul Primăriei Constanţa, în cursul anului 2013, ar fi reautorizat, în mod nelegal, construirea unui imobil de lux deja ridicat în proporţie de 95% pe plaja din Mamaia, pentru care, anterior, autorizaţia de construire iniţială fusese anulată definitiv şi irevocabil de instanţa civilă.

Concret, arată anchetatorii, pe plaja din staţiunea Mamaia, judeţul Constanţa, în zona centrală a staţiunii, ar fi fost construit, cu nerespectarea dispoziţiilor legale, un imobil în regim P+5E-6E cu destinaţie cazare şi alimentaţie publică, imobilul fiind ridicat în baza unei autorizaţii de construire emise în anul 2009 de Primăria municipiului Constanţa.

În acelaşi an, spun procurorii, Primăria municipiului Constanţa şi societatea constructoare au fost date în judecată de o altă societate comercială, care deţinea o construcţie în imediata vecinătate a noului imobil, cerând anularea autorizaţiei de construire.

"Prin decizia civilă definitivă pronunţată de Curtea de Apel Constanţa în anul 2012, autorizaţia de construire emisă de Primăria municipiului Constanţa a fost desfiinţată. Instanţa a reţinut că, la emiterea autorizaţiei de construire, nu s-ar fi respectat interdicţia de a construi în interiorul zonei de protecţie şi că amplasarea imobilului ar fi situată în zona benzii litorale a Mării Negre în cuprinsul căreia sunt interzise orice fel de construcţii definitive. De asemenea s-a mai reţinut că autorizaţia de construcţie ar fi fost emisă cu încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la respectarea drepturilor de servitute de vedere şi servitute privind distanţa dintre construcţii", se precizează în comunicat.

În anul 2013, precizează DNA, ca urmare a anulării autorizaţiei de construcţie, societatea reclamantă a cerut în instanţă, printr-o nouă acţiune, şi demolarea imobilului de lux, precum şi obligarea Primăriei municipiului Constanţa să emită actul administrativ de desfiinţare a lucrărilor ce fuseseră executate în baza autorizaţiei anulate.

"La data de 22 august 2013, Primăria municipiului Constanţa a cerut respingerea acţiunii ca nefondată, susţinând că autorizaţia de construire anulată de instanţă a fost modificată printr-o altă autorizaţie de construire emisă la data de 24.03.2011, autorizaţie neanulată şi perfect valabilă. Ulterior, în cursul aceluiaşi an, Primăria municipiului Constanţa a venit cu o completare prin care înştiinţa instanţa de judecată că a intervenit un element nou, respectiv că a fost emisă, la data de 3 septembrie 2013 o nouă autorizaţie de construire, pentru imobilul a cărui demolare se cere. Prin urmare, Primăria municipiului Constanţa considera că nu mai există temei legal pentru ca societatea reclamantă să solicite şi să obţină demolarea construcţiei edificate în regim P+5E-6E. Aceleaşi aspecte, întemeiate pe existenţa unei autorizaţii valabile din data de 3 septembrie 2013, au fost invocate în apărare şi de societatea constructoare a imobilului", menţionează procurorii.

În anul 2016, afirmă anchetatorii, prin sentinţa civilă 745/2016, Tribunalul Constanţa a dispus anularea autorizaţiei de construire emisă la data de 3 septembrie 2013 de Primăria Municipiului Constanţa, întrucât pe terenul pentru care s-a emis autorizaţia era deja construită o clădire (imobilul rezidenţial ce fusese construit în proporţie de 95% în baza autorizaţiei anulate) prin urmare autorizaţia din anul 2013 a fost emisă nelegal. Decizia a fost anulată ulterior, ca urmare a faptului că părţile au ajuns la o înţelegere amiabilă.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa.

Făgădău a pierdut alegerile locale 2020, fiind surclasat de liberalul Vergil Chiţac, care va ocupa fotoliul de primar.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
DNA cere ridicarea imunității lui Bănicioiu, acuzat că a luat șpagă peste 3,5 milioane lei
DNA cere ridicarea imunității lui Bănicioiu, acuzat că a luat șpagă peste 3,5 milioane lei

Direcția Națională Anticorupție a cerut oficial Camerei Deputaților să îi ridice imunitatea lui Nicolae Bănicioiu, pentru a putea demara împotriva acestuia o anchetă penală.

Cîțu, după ce a anunțat un prejudiciu de 200 de milioane lei la PMB: Raportul a fost trimis la DNA
Cîțu, după ce a anunțat un prejudiciu de 200 de milioane lei la PMB: Raportul a fost trimis la DNA

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, anunţă, luni seară, că primul raport de control de la Primăria Capitalei a fost trimis la DNA, prejudiciul calculat de către inspectori fiind de 200 de milioane de lei.

Fostul șef Unifarm, trimis în judecată de DNA pentru luare de mită
Fostul șef Unifarm, trimis în judecată de DNA pentru luare de mită

Adrian Ionel, fostul șef Unifarm, a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită și alte infracțiuni, într-un dosar în care este acuzat că a pretins 760.000 de euro pentru atribuirea unui contract de furnizare măști și combinezoane.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.