Proteste în Cluj și Sibiu, după modificările aduse Codului de Procedura Penală. ”M-am săturat”

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 20 Iunie 2018 17:17
Categorie: Actualitate

Controversatele modificări aduse Codului de Procedura Penală, adoptate luni noaptea, nu rămân fără ecou.

Opoziţia, dar şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au anunţat că sesizează Curtea Constituţională, iar Parchetul General şi-a exprimat "îngrijorarea". Între timp, marți seară, în Cluj Napoca şi Sibiu, peste 5000 de oameni au contestat în stradă aceste modificări. Protestatarii şi-au strigat nemulţumirea şi au mărşăluit prin tot oraşul.

Mulţimea s-a adunat în jurul orei 19:00, în Piaţa Unirii, din centrul Clujului. Oamenii au venit "înarmaţi" cu pancarte, apoi au pornit în marş prin oraş.

"M-am săturat, am vrut să renunţ, dar nu avem dreptul de a renunţa după ce s-a întâmplat aseară, e de datoria noastră să protestăm", spune o femeie.

"Nu sunt de acord cu decizile pe care le iau politicienii şi vrem o schimbare", transmite un protestatar.

Grupul de protestatari s-a mărit pe parcurs. Când au văzut mulţimea, oamenii au ieşit din case şi s-au alăturat protestului.

"Am ieşit în stradă ca să putem rămâne în ţară şi eu, şi copiii mei. Am venit la protest direct de la muncă", spune o femeie.

"Sunt sătul de ce se întâmplă în ţara asta, de legile care sunt făcute doar să-i salveze pe unii", a transmis un tânăr.

Prevederile noului cod penal votate noaptea le-au amintit multora de ordonanţa de urgenţă 13 din februarie 2017, adoptată tot în toiul nopţii.

"Am ieşit să protestez împotriva deciziilor luate de Guvern, ne-am săturat să acţioneze noaptea că hoţii", transmite un bărbat.

Şi la Sibiu, protestul "Vă vedem", ajuns la ediţia cu numărul 177, a strâns peste 100 de oameni revoltaţi de votul parlamentarilor. Ei s-au adunat tăcuţi, miercuri la prânz, în fața sediului PSD, care era încuiat.

"Democraţia este un maraton şi nu un sprint şi trebuie să ne luptăm pe termen lung. Trebuie să înţelegem asta şi să fim atenţi în momentele cheie", spune un protestatar.

"Timpul lucrează în defavoarea lor. Noi trebuie să punem presune în stradă, să arătăm Europei că suntem o naţiune europeană şi vrem să rămânem aşa, iar Europa la rândul ei va pune presiune pe Parlament şi instituțiile statului", transmite un alt protestatar.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, luni noaptea, proiectul de modificare a Codului de procedură penală, cu 175 voturi "pentru", 78 "împotrivă" şi o abţinere.

Una dintre cele mai contestate prevederi votate permite revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive, în anumite condiţii. Opoziţia susţine că articolul este făcut special pentru ca Liviu Dragnea să scape de condamnarea definitivă din Dosarul Referendumul.

De asemenea, textul votat târziu în noapte face imposibilă condamnarea unei persoane la instanţă de apel, dacă prima instanţă a decis achitarea şi nu au mai apărut probe noi. Iar denunţurile nu vor mai duce la reducerea pedepselor, decât dacă denunţătorul scrie despre comiterea unor ilegalităţi în maximum 6 luni de la comiterea faptei.

În ceea ce priveşte arestarea preventivă, această măsură nu va mai putea fi dispusă decât dacă există probe sau indicii temeinice, şi nu suspiciuni rezonabile, ca în prezent.

Suspecții și inculpații vor participa la audierea martorilor, cu posibilitatea intimidării acestora, susţin cei din opoziţie. Până acum, doar avocatul lor putea să o facă. De acum, însă, victima unui viol va fi pusă faţă în faţă cu agresorul, de exemplu.

Creşte şi grija pentru inculpaţi. Aceştia nu vor mai putea fi audiaţi mai mult de 6 ore. Iar procurorii vor fi obligaţi să strângă probe pentru începerea urmăririi penale în cel mult un an. Dacă nu reuşesc, vor fi obligaţi să claseze dosarul.

Toate aceste prevederi vor fi analizate de judecătorii Curţii Constituţionale, la cererea PNL şi USR.

Miercuri, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională. Iar Parchetul General şi-a exprimat "îngrijorarea" şi a transmis că analizează toate aspectele de neconstituţionalitate.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Protest în Parlament. Liderii PSD, huiduiţi iar biroul lui Liviu Dragnea a fost asaltat
Protest în Parlament. Liderii PSD, huiduiţi iar biroul lui Liviu Dragnea a fost asaltat
VIDEO PROTVPLUS.RO
captura a politiei de frontiera
Droguri, ţigări şi arme, găsite într-o casă din Constanţa. Cine sunt proprietarii
Jandarmi chemaţi în București pentru capturarea unei "fiare". Ce era de fapt
Campion K1, prins când îi vindea droguri unui poliţist sub acoperire, în Oradea
Staţii de încărcare pentru maşini electrice, în Capitală. De ce NU sunt gratis, ca în Cluj
Autostrada urbană, inaugurată. "Vigilenţi fiind, am descoperit că lipsesc indicatoare"
Fermierii, învăţaţi să facă marketing. Ce slogan au inventat pentru mierea de Teleorman
gripa
Leacurile băbești prin care românii se feresc de gripă. Vaccinul, ignorat de mulți
Cod Portocaliu de ninsori şi viscol. 11.000 de forțe de ordine mobilizate
Acuzații de malpraxis. Pacient plimbat între spitale până când nu a mai putut fi salvat
Motivul pentru care timișorenii au pregătit un sendviș de 101 metri lungime
Bătrân bolnav, bătut de 3 indivizi, care voiau să îl jefuiască
Hoții au furat seiful dintr-o casă de pariuri. Câți bani se aflau în el