Protest cu drujbe la Ministerul Mediului: Copacii trebuie lăsăți să crească și să moară în treaba lor
Protest zgomotos la ministerul mediului. Mai mulți activișți au vrut să atragă atenția că jaful din păduri nu a fost oprit.
Chiar Uniunea Europeană atrage atenția că zonele verzi numite parcuri naționale, care includ și păduri ar trebui păstrate. România are 13 asemenea zone, iar ministrul Mediului susține că va propune un proiect de lege care să mărească aria protejată din parcurile naturale și să le acorde compensații celor care dețîn acolo păduri.
Activiștii de mediu spun că în cele 14 parcuri naționale ale României au loc tăieri masive de arbori. În acest moment, legislația europeană impune protejarea a cel puțin 75% dintr-un parc natural împotriva tăierilor. La noi, doar 2 Parcuri Naționale îndeplinesc această condiție: Bicaz-Hasmas și Defileul Jiului.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Antoniu Bumb, Declic: “Copacii trebuie lăsăți să crească și să moară în treaba lor. Nici în momentul în care vorbim de o cădere accidentală. Se autoreglează natura, nu trebuie să mergem noi cu drujbe într-un parc natural și să facem și mai mult deranj".
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, recunoaște problema și susține că există un proiect în lucru prin care să fie limitate exploatațiile, iar proprietarii de păduri din aceste parcuri naționale să poată primi compensații, așa cum se întâmplă de exemplu în Austria.
Tanczos Barna, ministrul Mediului: „Acum o lună coaliției am prezentat un calcul, unde a propus creșterea susprafetelor cu protecție integrală și protecție strictă - și respectarea acelor recomandări europene în PN să urcăm la 75 de protecție strictă și integrală, dar asta înseamnă un impact bugetar" pentru un preț compensatoriu.
Gabriel Păun, președinte Agent Green: "Aceste parcuri naționale sunt cea mai ieftină soluție la schimbările climatice, stochează cel mai mult carbon, produc cel mai mult oxigen, asigură apă, aer și sol curate. Cred că este fezabil să se facă de pe o zi pe alta, nu este nimic complicat, este o simplă decizie politică, de a corecta ceea ce alții au greșit înainte".
Problema exploatărilor din parcurile naționale a fost investigată și de inspectorul PRO.
În Parcul Naţional Domogled - din Valea Cernei, de exemplu, Ministerul Mediului a aprobat în 2018, tăieri pe 57% din suprafaţa pădurii. Asta înseamnă de două ori mai mult decât prevede standardul internăţional, spun voluntarii care lupta pentru apărarea mediului.
Într-un singur an – susţin ONG-urile - numai din acest parc au dispărut peste 120.000 de metri cubi de lemn.