Prof. Dr. Valeriu Popescu, unul dintre cei mai importanti oameni din medicina romaneasca, a murit
Veste trista in lumea medicala din Romania. Unul dintre oamenii care au marcat si influentat medicina pedriatica a murit joi, pe 16 ianuarie.
Redam integral comunicatul de presa emis de Spitalul Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu.
"Joi 16 ianuarie 2013 s-a stins din viata prof. dr. Valeriu Popescu, Profesorul nostru si al profesorilor nostri.
Alegeri 2024
20:29
Câți bani au primit influencerii care l-au promovat pe Călin Georgescu. Unii regretă și se delimitează acum de el
19:45
Ce spun românii care manifestează împotriva lui Călin Georgescu. „Am trecut printr-un regim comunist. Să nu treacă și el”
19:36
Augustin Zegrean, fost președinte CCR: Dacă s-a încălcat procedura, Curtea Constituțională va anula acest tur de scrutin
18:09
Prima reacție a candidatului care a cerut la CCR anularea alegerilor câștigate de Georgescu. „A înşelat electoratul”
"A plecat dintre noi cu aceeasi discretie si demnitate care i-au definit intreaga viata, chiar daca ultimii ani i-au fost incercati de o grea suferinta.
"Personalitatea sa coplesitoare ne-a marcat profund pe noi toti, elevii, discipolii sai. De la el am invatat gandirea medicala, dar am invatat si “primum non nocere”, am invatat decenta comportamentului fata de pacientii nostri, devotamentul fata de profesia noastra atat de greu incercata in ultimii ani, am invatat sa invatam in fiecare zi cate ceva in plus, dar am invatat mai ales munca in echipa.
"Pentru ca Profesorul nostru, extrem de generos, a lasat in urma o adevarata echipa, cea a pediatrilor de la Spitalul “Dr. Victor Gomoiu”: prof. dr. D. Dragomir, prof. dr. C Arion, prof. dr. Doina Plesca, conf. dr. Victoria Hurduc si multi altii, care ne-am format ca medici si cadre didactice sub severa, riguroasa dar generoasa conducere a Profesorului.
"Severitatea, rigoarea, disciplina neabatuta au caracterizat intreaga cariera medicala si didactica a Profesorului, cariera prodigioasa inceputa in 1951 cand devine absolvent al Facultatii de Pediatrie; in scurta vreme este remarcat de prof. dr. Alfred Rusescu si cooptat in echipa acestuia ca asistent universitar.
"Pediatru ilustru al vremii, sef de scoala, prof. dr. Rusescu a constituit modelul Profesorului nostru, model de la care nu s-a abatut intreaga viata. Devenit conferentiar, preia in 1977 conducerea Clinicii de Pediatrie denumita in prezent “Dr. Victor Gomoiu”, reusind prin inteligenta, intuitie, simt al valorii sa adune in jurul sau o echipa valoroasa. Devenit profesor universitar, isi continua neabatut activitatea medicala si didactica, in acelasi timp publicand numeroase carti si tratate de specialitate care l-au facut cunoscut intregii comunitati medicale din Romania,, studenti si medici bucurandu-se astfel de accesul la o literatura medicala de inalta calitate intr-o vreme in care informatia medicala era greu de gasit. Sunt cunoscute colectia de monografii “Diagnostic si tratament in pediatrie”, “Diagnostic clinic si radiologic in pediatrie”, volumul III al Tratatului de Pediatrie, “Algoritm diagnostic si terapeutic in pediatrie”, cursurile litografiate destinate studentilor numarand peste 3500 de pagini, “Patologia aparatului respirator la copil”, cele 2 volume de Neurologie Pediatrica, precum si multe alte lucrari publicate sau communicate, 3 dintre ele fiind premiate cu premii ale Academiei Romane.
"Avand un impresionant ascendent profesional, fiind o personalitate puternic marcanta a lumii medicale, a devenit decanul Facultatii de Pediatrie, apoi prorector didactic al UMF “Carol Davila”, contribuind din aceste pozitii pe care le-a detinut mai multi ani la imbunatatirea permanenta a calitatii invatamantului medical romanesc.
"Plecarea dintre noi a Profesorului Valeriu Popescu lasa in urma amintirea unui mare om, model de dascal pentru multe generatii de studenti si tineri medici, personalitate marcanta a lumii medicale pentru o indelungata perioada, clinician si savant totodata, care si-a urmat cu hotarare vocatia pana aproape de sfarsitul vietii.
Odihneasca-se in pace!"