Oradea va avea primul terminal cargo aerian din România, care permite transportarea mărfurilor din avion direct în depozit sau în autotren, și invers.

Calea de rulare, ce leagă pista de terminal, a fost deja realizată, iar cum se lucrează la platforma pentru aeronave, și la primele două clădiri.

Investiția, care se ridică la peste 36 de milioane de euro, va pune orașul pe harta marilor hub-uri logistice din partea de Est a Europei.

Proiectul va însemna o nouă atracție și pentru investitori.

Construcția la noul terminal air-cargo este în plină desfășurare. Firma care a câștigat licitația s-a angajat să termine lucrările până la sfârșitul anului viitor. Pentru investitorii locali, dar și pentru cei din județele învecinate, va însemna o economie importantă și o reducere a costurilor de transport.

Valeriu Trip - investitor în Parcul Industrial Oradea II: „Noi ne putem depozita materialele, putem trimite produsele finite în toată Europa, și nu numai. O economie, și, mai cu seamă, că este aproape de noi, aicea.”

Alina Silaghi - director Agenția de Dezvoltare Locală Oradea: „Investitorii din parcurile industriale, au costuri foarte mari legate de logistică, de transport, iar posibilitatea de a avea un terminal cargo, situat în Oradea, va ajuta la eficientizarea acestor costuri."

Ideea proiectului a fost a autorităților locale și județene, cu scopul de a transforma Oradea într-un hub regional cât mai important.

Ilie Bolojan - președinte C.J. Bihor: „Terminalul permite companiilor să-și aducă mărfurile pe cale aeriană, de asemenea, permite producătorilor noștri să-și exporte produsele, pe piețe globale, pe cale aeriană.”

Reprezentanții firmei care au câștigat licitația spun că Oradea nu a fost aleasă întâmplător. Zona de vest și nord-vest a țării s-a dezvoltat masiv în ultimii ani, devenind al doilea pol industrial și logistic după București, cu 23% din stocul total de spații industriale.

Ana Dumitrache - Country Head CTP România: „Autoritățile locale au identificat această nevoie, în Oradea, și este normal să fie așa, pentru că odată cu dezvoltarea industriei, se dezvoltă și necesitățile de transport, din ce în ce mai sofisticate.”

Terminalul cargo aerian se va întinde pe 14,4 hectare și va avea capacitatea de procesare simultană a patru aeronave de categorie C, din familia Airbus 320-321 sau Boeing seria 737, dar și a celor de categorie mai grea. Spre exemplu, un ATR72 poate zbura 1400 km în 2 ore și jumătate, astfel că un astfel de hub la Oradea poate deservi toată Europa de Est.

Răzvan Horga - directorul Aeroportului Oradea: „Este primul terminal air-cargo veritabil care se construiește în regiune, și care va oferi posibilitatea operatorilor de a manipula marfa, direct din aeronavă, în rutier, prin clădirea terminalului. De regulă, în regiunea noastră, aeroporturile care dispun de facilități cargo, dispun în afara spațiului aeroportuar."

Primele două clădiri ale terminalului vor fi încheiate până la finalul acestui an, iar cea de a treia anul viitor.