Primele date obținute din telefoanele lui Dincă. Cum a încercat acesta să scape de ele
Anchetatorii DIICOT au oprit joi cercetarea locuinţei lui Gheorghe Dincă, unde bărbatul susţine că le-ar fi ucis pe Alexandra Măceșanu şi Luiza Melencu.
Suspectul a fost toată ziua la poliţia din Caracal, unde au început să fie analizate datele de pe calculatorul şi telefoanele sale. Procurorii speră că informaţiile pe care le vor obţine în urma percheziţiei informatice să îl lege pe Dincă de dispariţia fetelor şi să lămurească posibila lui legătură cu reţelele de trafic de persoane.
Datele recuperate până acum din cele patru telefoane pe care anchetatorii susţin că le-ar fi folosit Gheorghe Dincă sunt puţine. Aparatele sunt modele vechi, fără acces la internet şi nu ar avea module de localizare GPS.
Anchetatorii DIICOT au reuşit totuşi să extragă din ele lista apelurilor făcute de suspect şi mai multe mesaje text.
Dincă a asistat la percheziţia informatică şi, la un moment dat, la audieri a fost adus şi un vecin de-al lui, care a susţinut că a primit de la acesta o cartelă preplătită. Pe acest număr - spune bărbatul - Dincă l-ar fi sunat în seara dispariţiei Alexandrei.
Reporter: "Câte apeluri aţi avut în seara aceea?”
Vecin: ”Trei.”
Reporter: ”Şi de ce nu aţi răspuns?”
Vecin: ”Păi am zis că mă cheamă pe la un şpriţ.”
Reporter: ”Cât de des vă suna Gheorghe Dincă?”
Vecin: ”Mă suna când avea treabă cu mine."
De la vecinul lui Dincă, anchetatorii au vrut să afle şi de ce a încercat să îi ia apărarea suspectului când a spus că acesta nu obişnuia să ia persoane străine în maşină.
Anchetatorii DIICOT au analizat şi aparatul foto al lui Dincă, dar şi o parte din fişierele găsite în calculatorul său. Şi ar fi găsit şi mai multe imagini cu caracter sexual, dar nu au spus dacă au fost înregistrate de el sau procurate din alte surse.
Percheziţia informatică urmează să stabilească şi dacă Dincă a şters din calculator şi din telefoanele sale informaţii care l-ar putea incrimina.
Surse apropiate anchetei susţin însă că individul ştia că datele stocate de aceste dispozitive pot fi folosite, la un moment dat, împotriva lui şi din acest motiv ar fi încercat să le facă pierdute după ce a comis faptele. Un telefon, de pildă, i-ar fi oferit cadou unui copil din Caracal, acolo unde l-au şi găsit anchetatorii.
Pe de altă parte, la audieri au fost chemaţi joi şi părinţii Alexandrei Măceșanu. Anchetatorii au vrut să afle de la ei dacă vor să se constituie parte civilă în cercetarea care îl vizează pe Gheorghe Dincă.
Unchiul Alexandrei: "Viaţa acestui copil nu are valoare. Nicio sumă, niciun ban, nicio sumă nu echivalează cu nimic. Aici lucrurile au fost foarte clare, familia Alexandrei nu se va constitui parte civilă în acest dosar, să fie foarte clar."
Spre deosebire de părinţii Alexandrei, rudele Luizei pretind de la suspect daune morale de 300 de mii de euro şi au criticat modul în care au acţionat oficialii.
Bunicul Luizei: "Suntem foarte dezamăgiţi de ce s-a făcut prima săptămână sau primele două săptămâni. Având dovada acelei maşini, acei oameni care au început cercetarea la ”rechinii” ăia. ”Domnule, cunoşti maşina asta? Da. A cui e? A lu ăsta.” Era simplu, domnule, dar nu s-a făcut. Nu s-a vrut.”
Familia Luizei susţine că a fost sunată de Gheorghe Dincă şi de un alt individ după dispariţia fetei. Iar aceste apeluri nu ar fi fost suficient investigate. La fel s-ar fi întâmplat şi cu cele primite de familia Alexandrei.
Reporter: "De la aceste percheziţii informatice ce aşteptări aveţi?”
Aocatul familiei Luizei: ”Cele mai mari.”
Reporter: ”Ce o să descopere în aceste telefoane?”
Avocatul familei Luizei: ”Eu vă spun că acum stau cu icoanele în mână şi se roagă pe la Dumnezeu."
Analiza datelor recuperate de pe dispozitivele electronice ale lui Gheorghe Dincă va continua şi în zilele următoare. Tot atunci sunt aşteptate şi rezultatele ADN ale fragmentelor osoase ridicate de anchetatori din pădurea de lângă Caracal - acolo unde suspectul susţine că a aruncat rămăşiţele Luizei Melencu.