Primele blindate Piranha 5 ajung în dotarea Armatei Române. Cât au costat
Transportoarele blindate, Piranha 5, fabricate de americani la Uzina Mecanică Bucureşti intră oficial în dotarea Armatei Române.
Cu o întârziere ce a dus la plata unor penalităţi către Ministerul Apărării primele 12 blindate vor porni la miezul nopţii spre Craiova şi vor face parte din dotarea celebrilor ''Scorpioni Rosii''.
După mai bine de un an şi jumătate întârziere, primul lot de 36 de transportoare Piranha 5 este în sfârşit gata să fie livrat Armatei Romane. Vreme de trei nopţi, câte 12 blindate complet utilate vor fi transportate cu camioanele la Craiova. Vor intra în dotarea Batalionului 26 infanterie, adică a scorpionilor roşii.
Alegeri 2024
22:52
Călin Georgescu, declarații directe despre Rusia. Ce a spus despre cezariană şi avort
22:25
Senatorul Liviu Brătescu susține că imaginea sa a fost folosită ilegal într-un videoclip deepfake pentru atacuri politice
22:16
POLITICO: Șeful TikTok, chemat la Parlamentul European pentru rolul jucat în alegerile șocante din România
21:36
Călin Georgescu vrea să reintroducă serviciul militar obligatoriu: „Înnobilează poporul, înnobilează tinerii”
Transportoarele Piranha sunt considerate printre cele mai performante maşini de luptă ale momentului: sunt dotate cu armament de calibru mare şi tehnologie de ultimă generaţie. Sunt foarte rapide şi au o autonomie de 700 de kilometri în teatrele de operaţii. Un astfel de blindat care costă aproape 4 milioane de euro, poate găzdui alături de echipaj, nu doar în misiuni de luptă, ci şi în cele de recuperare şi salvare, până la zece militari.
În 2018, România a fost de acord să aloce aproape 900 de milioane de euro pentru nu mai puţin de 227 de blindate 8x8 Piranha 5. Prin contract, americanii de la General Dynamics au acceptat că aproape 200 dintre transportoare să fie fabricate la Uzina Mecanică Bucureşti, unde a şi fost amenajată o linie de fabricaţie şi de mentenanţă. Şi pentru că termenul de livrare a primului lot de 36 de blindate a fost depăşit încă din primăvara lui 2019, Ministerul Apărării a încasat 8 milioane şi jumătate de euro penalizări.