Pretul mielului de Paste. Ofertele ciobanilor au crescut cu 20% fata de anul trecut
Pe aceasta vreme, de iarna rea, romano-catolicii au intrat astazi in Saptamana Mare. Mai sunt asadar cateva zile pana la Paste, si in piete au inceput sa apara si mieii.
Ce-i drept, celor care vor sa cumpere, le cam trece pofta de friptura cand vad preturile: cu 20 la suta mai mari fata de anul trecut. Toti vor respecta insa traditia, si daca nu vor avea bani de un miel intreg, vor lua macar o bucatica de carne pentru o friptura.
In singura piata din capitala in care se gasesc miei vii, ciobanii au doua preturi pentru animalele scoase la vanzare: 17-18 lei costa kilogramul, in viu si 25 de lei cere pe kilogram de miel taiat.
La prima vedere, pare ca e loc si de negociere cu atat mai mult cu cat preturile afisate sunt cu 20 la suta mai mari decat anul trecut.
"Mai lasi si cum are clientul bani, 1 leu, doi lei. Nu lasi clientul sa plece nemultumit.", spune un cioban.
In Mures, fermierii isi asteapta clientii la poarta. Un cioban are 80 de miei pregatiti pentru Pastele catolic si ii da mai la un pret mai bun fata de Bucuresti: 15 lei kilogramul daca il iei insa direct de la stana.
Cei care vor doar o bucata de carne pentru friptura merg la hipermarketuri: aici pulpa costa 27 de lei, iar organele pentru drob, 30 de lei
"E destul de scump, 29 de lei ... Se apropie Pastele, toata lumea vrea sa cumpere ...", spune un client.
Pentru cei care sarbatoresc Pastele catolic, in magazine au fost aduse deja produse specifice acestei sarbatori. Pe rafturi se gasesc oua vopsite, pasca si drob de miel.
Patronatele carnii sustin ca in frenezia cumparaturilor, romanii vor cumpara pana la pastele ortodox toti mieii de pe piata, iar ciobanii si comerciantii vor taia 10 procente din pret, ca sa nu ramana cu marfa.