Iohannis a publicat scrisoarea prin care refuză remanierea. Motivele invocate

Ultima actualizare: 15-05-2019 16:51

Şeful statului a făcut declaraţii miercuri la prânz la Cotroceni despre remaniere şi referendumul pe justiţie.

Preşedintele Iohannis a anunţat miercuri că a transmis în scris PSD refuzul său privind numirea celor 3 miniştri propuşi în aprilie în locul lui Toader, Plumb şi Intotero. Declaraţiile au fost LIVE pe www.stirileprotv.ro şi pe pagina noastră de Facebook.

 

Scrisoarea prin care preşedintele a refuzat remanierea

 

Preşedinţia a transmis ulterior scrisoarea prin care şeful statului respine remanierea:

Stimată doamnă Prim - ministru,
Prin adresa nr. 5/2545 din data de 18 aprilie 2019, ce înlocuiește cererea înaintată în data de 17 aprilie 2019, ați propus numirea domnului Eugen Nicolicea în funcția de ministru al justiției, ca urmare a propunerii de constatare a vacanței funcției prin demisia domnului Tudorel Toader.
Față de documentația transmisă, analizând îndeplinirea condițiilor legale, precum și a criteriilor referitoare la corespunderea pentru funcție a candidatului propus, statuate prin jurisprudența instanței constituționale, apreciez că persoana propusă nu deține experiența necesară gestionării domeniului complex al justiției.
În consecință, am decis să resping propunerea de numire în funcția de ministru al justiției a domnului Eugen Nicolicea.
Prin urmare, în conformitate cu dispozițiile art. 85 alin. (2) din Constituție și ținând seama de jurisprudența Curții Constituționale urmează să înaintați o altă propunere pentru funcția de ministru al justiției care, pe lângă respectarea condițiilor prevăzute de lege, în mod necesar, ar trebui să răspundă și cerințelor referitoare la pregătirea generală, pregătirea în specialitatea domeniului, experiența în materie, instruirea și aptitudinile pentru funcția în domeniu, reputația neștirbită și moralitatea.

 

Textul este similar în cazul celorlalte două nominalizări, fiind schimbate doar numele şi funcţia.

Principalele declaraţii ale preşedintelui Iohannis:

 

- PSD a produs cea mai slabă guvernare după Revoluţie. NU a produs nimic, cu o excepţie: la modificări pe justiţie, pe codurile penale, au lucrat mult şi prost.

- de ce? pentru a-l scăpa pe Dragnea de justiţie, de asta lucrează PSD de 2 ani şi jumătate.

- în Europa nu mai discută nimeni cu ei. Cum Dragnea nu discută cu Europa, PSD are impresia că nici România nu mai trebuie să fie aproape de UE

- înainte de Paşte, ne-a propus PSD o remaniere. S-au certat ei între ei, găştile. Au venit cu 3 propuneri - Nicolicea, Florea şi Brăiloiu. Le-am spus atunci că nu sunt de acord, remanierea nu aduce nimic nou, nimic bun. Azi le-am dat refuzul meu şi în scris ca să înţeleagă mai bine că nu sunt de acord. 

- Avalanşa de OUG încearcă să acopere lipsa de soluţii.

- avem ocazia să decidem viitorul României pe 26 mai. În democraţie lucrurile se schimbă prin vot, aşadar votaţi pe 26 mai. 

Marţi la Ploieşti, preşedintele a atacat PSD şi discursul euro-sceptic, dar a anunţat şi că va declara 2019 "anul recunoştinţei."

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO