Președintele Klaus Iohannis a anunțat că îi respinge pe cei trei miniștri propuși de PSD, deoarece, în opinia sa, remanierea guvernamentală propusă de PSD este "un fel de farsă". 

Declarațiile au fost transmise LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.

”Cele 3 propuneri care au fost făcute pentru a înlocui miniștrii care pleacă sunt propuneri cu care nu sunt de acord. Sunt persoane nepotrivite pentru funcția de ministru și în consecință nu accept această remaniere așa cum mi-a fost propusă.” - a spus președintele României.

Șeful statului a precizat că nu ia act nici de cele 3 demisii până când nu ştie cu cine vor fi înlocuiţi aceştia.

De asemenea, Klaus Iohannis a declarat că a avut o discuţie la telefon cu premierul Viorica Dăncilă, în care a rugat-o să vină cu alte propuneri sau cu propuneri de miniştri interimari.

"Am analizat întreaga situaţie şi, după părerea mea, această remaniere este un fel de farsă, nu are absolut nimic de a face cu îmbunătăţirea actului de guvernare. (...) Nu accept această remaniere aşa cum a fost propusă", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Premierul Viorica Dăncilă a trimis în 17 aprilie, la Cotroceni propunerea de revocare a lui Tudorel Toader de la Ministerul Justiţiei şi demisiile Rovanei Plumb şi Nataliei Intotero, de la Ministerul Fondurilor Europene, respectiv, de la cel al Românilor de Pretutindeni.

De asemenea, Dăncilă a trimis şi propunerile de înlocuitori: Eugen Nicolicea (Justiţie), Oana Florea (Fonduri Europene) şi Liviu Brăiloiu (Ministerul pentru Românii de Pretutindeni).

Ulterior, Tudorel Toader a demisionat din funcţie.

Principalele declarații făcute de Klaus Iohannis

- Această remaniere este un fel de farsă. Nu are niciun fel de legătură cu agenda românilor.

- Este cauzată de o răfuială din interiorul PSD-ului

- Mi se pare că această remaniere este neavenită

- Pe de-o parte avem cele 3 demisii și la un moment dat probabil că aceste 3 persoane vor pleca. Însă cele 3 propuneri care au fost făcute sunt propuneri cu care nu sunt de acord.

- Sunt persoane nepotrivite și în concluzie nu accept această remaniere așa cum a fost ea propusă

- Am avut o discuție telefonică cu doamna premier și am rugat-o fie să vine cu alte propuneri, fie să vină cu propuneri pentru miniștri interimari

- Deocamdată, suntem în situația unei remanieri pe care tocmai am refuzat-o. Dacă înainte să scriu eu vreun răspuns, Parlamentul încearcă o restructurare, vom vedea dacă vor reuși în Parlament, dar o astfel de încercare ar cataloga-o ca o încercare de a ocoli președintele și atunci vom vedea ce măsuri se impun

- I-am oferit doamnei premier când are o propunere să mă caute și discutăm.

- Persoanele propuse nu au pregătirea necesară

- Voi avea mâine o întâlnire cu reprezentanții Comisiei de la Veneția și cu siguranță vom discuta și despre situația Codurilor

UDMR nu va vota noii miniștri în Parlament

Președintele Klaus Iohannis a transmis deja semnale că nu va accepta propunerea de înlocuire a lui Tudorel Toader la ministerul Justiției cu Eugen Nicolicea, spunând că ”această remaniere guvernamentală se face pentru ca lucrurile să meargă mai prost”.

De asemenea, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că în cazul în care se face restructurarea Guvernului prin Parlament, formaţiunea pe care o conduce va lăsa coaliţia PSD-ALDE să arate că are majoritate.