Presedintele CJ Ialomita, Silvian Ciuperca, a fost retinut de DNA pentru luare de mita si abuz in serviciu

ciuperca

Presedintele Consiliului Judetean Ialomita, Silvian Ciuperca (PSD), a fost retinut pentru luare de mita si abuz in serviciu.

Ciuperca a fost retinut alaturi de directorul Serviciului Achizitii din CJ, Cezar Valcan, in dosarul privind interventii la un consilier din Ministerul Sanatatii si la conducerea ADR Sud Muntenia, informeaza Mediafax.

Directia Nationala Anticoruptie arata, intr-un comunicat de presa, ca procurorii au pus in miscare actiunea penala si l-au retinut marti pe Vasile Silvian Ciuperca, presedinte al Consiliului Judetean Ialomita, pentru luare de mita, doua infractiuni de folosirea influentei si autoritatii conferite de funcția de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru altul a unui folos necuvenit, abuz in serviciu asimilat infractiunilor de coruptie, doua infractiuni de instigare la abuz in serviciu, instigare la fals intelectual si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Directorul Serviciului Achizitii si Patrimoniu din Consiliul Județean Ialomita, Cezar Gheorghe Vilcan, a fost retinut pentru abuz in serviciu asimilat infractiunilor de coruptie.

Silvian Ciuperca si Cezar Valcan urmeaza a fi prezentati, miercuri, Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Citește și
Dan Sova
Dan Sova s-a prezentat la DNA. Fostul ministru sustine ca nu a fost audiat de procurorii anticoruptie

In acelasi dosar a fost pusa in miscare actiunea penala si s-a luat masura controlului judiciar pentru 60 de zile, incepand din 10 februarie, fata de Liviu Gabriel Musat, presedinte al ADR Sud Muntenia, si Mariana Visan, director adjunct in aceeasi institutie - ambii fiind acuzati de abuz in serviciu asimilat infracțiunilor de coruptie, Marius Dragos Constantinescu - pentru instigare la abuz in serviciu asimilat infractiunilor de coruptie si deturnarea licitațiilor publice, si Corina Elena Trandafir, beneficiar si consultant in cadrul unor proiecte cu finantare europeana, depuse la ADR Sud Muntenia - pentru instigare la abuz in serviciu, folosirea si prezentarea, cu rea-credinta, de documente, declaratii false, inexacte sau incomplete, din care rezulta achizitionarea unor bunuri, executarea unor servicii si executarea unor lucrari, obtinand pe nedrept fonduri europene, precum si pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Potrivit procurorilor, in ianuarie 2014, Silvian Ciuperca și-a folosit influența și autoritatea conferita de funcția de presedinte al filialei PSD Ialomita pentru a asigura unei persoane postul de manager interimar la Spitalul Judetean Ialomita.

Ulterior, in perioada martie-aprilie 2014, dupa efectuarea unui control, de catre Corpul de Control al Ministerului Sanatatii, ar fi determinat un consilier din MS sa intocmeasca un raport neconform realitatii. Astfel, din cuprinsul acestui raport au fost eliminate dispozitii si pasaje ce ar fi dus la sesizarea organelor de urmarire penala, "aducand-se atingere activitatii de control al Ministerului Sanatatii si increderii publice", sustin anchetatorii.

"In perioada martie-aprilie 2014, l-a determinat pe acelasi consilier sa intocmeasca, in fals, raportul de control, prin omisiunea, cu știința, de a insera anumite imprejurari care ar fi putut duce la tragerea la raspundere penala, disciplinara sau administrativa a celor supusi controlului", au scris procurorii DNA in ordonanta de punere in miscare a actiunii penale.

Silvian Ciuperca mai este acuzat ca, in perioada decembrie 2013-iulie 2014, i-ar fi determinat pe presedintele ADR Sud Muntenia, Liviu Gabriel Musat, Mariana Visan, director adjunct al institutiei si un expert de la aceeasi agentie sa amane nejustificat vizitele de monitorizare la beneficiarii unor proiecte cu finantare europeana, intre care Elena Corina Trandafir, beneficiar si consultant in proiecte depuse la ADR Sud Muntenia. "Astfel, s-a evitat ca beneficiarii acestor proiecte sa suporte corectii financiare in suma de aproximativ 42.000 lei", au precizat procurorii.

Anchetatorii au mai stabilit ca, in perioada aprilie-mai 2014, Silvian Ciuperca, abuzand de prerogativele functiei sale, "avand un ascendent asupra subordonatilor sai", ar fi determinat membrii Comisiei de licitație din CJ Ialomița sa atribuie nelegal contractul de concesiune SC Green Harvest SRL (ofertant clasat pe locul 2) si a incheiat cu aceasta societate contractul de concesiune, producand astfel un prejudiciu bugetului CJ de aproximativ 6.939.216,2 lei ( pe toata durata contractului de 35 de ani), respectiv echivalentul a 1.577.000 de euro.

"In perioada 2010-2014, și-a folosit influenta si autoritatea conferite de functia de președinte al Consiliului Județean Ialomita si de funcția de președinte al unui partid, filiala Ialomita, in scopul obtinerii pentru SC Consult Invest SRL, reprezentata de Trandafir Corina Elena, de contracte de consultanta si servicii de proiectare oneroase cu primariile comunale de pe raza judetului Ialomita, contracte incheiate cu incalcarea dispozițiilor OUG nr. 34/2006", au mai aratat procurorii in documentul citat.

De asemenea, procurorii il acuza pe Silvian Ciuperca si de faptul ca, in perioada aprilie-mai 2014, impreuna cu Cezar Gheorghe Valcan, "abuzand de functia de presedinte al CJ Ialomita", a pretins 5.000 de lei și a primit 3.000 de lei de la o persoana, in schimbul prelungirii termenului unui contract de concesiune incheiat de Consiliul Județean Ialomita, cu titlu de sponsorizare a Muzeului Judetean Ialomita, institutie aflata in subordinea CJ.

Anchetatorii au mai stabilit ca, in anul 2014, cunoscand faptul ca SC Ultex SA era in procedura falimentului si nu putea, in mod legal, sa incheie noi contracte, a solicitat unor reprezentanti ai societatii sa incheie, in fals, un contract de sponsorizare a Liceului Teologic "Ioan Gura de Aur", cu o data anterioara, și sa faca astfel donatia de ulei catre unitatea de invatamant.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Directorul ROMARM a fost arestat de DNA pentru abuz in serviciu. Dan Tache, acuzat ca a incheiat mai multe contracte ilegale
Directorul ROMARM a fost arestat de DNA pentru abuz in serviciu. Dan Tache, acuzat ca a incheiat mai multe contracte ilegale

Directorul Romarm, Dan Tache, si seful sucursalei din Brasov a companiei, Aurel Veltan, au fost arestati pentru abuz in serviciu, in legatura cu incheierea ilegala a unor contracte de prestari servicii cu SC Gold Trans Tur SRL.

Dan Sova s-a prezentat la DNA. Fostul ministru sustine ca nu a fost audiat de procurorii anticoruptie
Dan Sova s-a prezentat la DNA. Fostul ministru sustine ca nu a fost audiat de procurorii anticoruptie

Dan Sova a venit miercuri dimineata la Directia Nationala Anticoruptie. La iesirea din sediul DNA, fostul ministru a declarat ca nu a fost audiat de procurorii DNA, ci i s-au adus la cunostiinta ca "au venit niste documente".

Elena Udrea a fost retinuta. Cum s-a
Elena Udrea a fost retinuta. Cum s-a "descatusat" din drumul de la DNA pana in arest. FOTO

Fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului Elena Udrea a fost retinuta, marti seara, de procurorii DNA in dosarul Microsoft.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.