Preparatul culinar pe care românii îl iubesc la nebunie. Ziua în care s-au vândut 600 de porții pe oră

×
Codul embed a fost copiat

Vineri, de Ziua Internațională a Kebabului, românii au aflat că sunt fruntași la numarul de comenzi pentru cea mai populară mâncare de origine orientală.

Cel puțin, asta arată, datele unei aplicații online. Aproape 4 milioane de astfel de produse au fost comandate la noi doar pe această platformă, depășind țări precum Polonia și Spania. Aici, cea mai iubită, este shaorma cu pui.

Într-un fast-food deschis non-stop, din Cluj, se prepară zilnic peste 700 de shaorme la lipie.

Într-un laborator propriu se fac sosurile casei: de la clasice cu maioneză sau smântână, dar și picante, cu ciuperci sau chiar cu sfeclă.

Clienții sunt mai ales studenți și turiști.

Citește și
saorma
Shaorma gratis pentru liceenii care iau nota 10 la Bac. ”Să-i încurajăm să continue”

Tânăr: "Îmi place, e bună. Îmi place gustul și cum e făcută!".

Tânăr: "Cu de toate!".

Gusturile românilor s-au diversificat, ne spune managerul unui alt fast-food, unde se pregătesc inclusiv lipiile, chiflele, dar și sosurile.

Paul Boșca, administrator fast-food: "Am remarcat o creștere de la an la an, aproximativ un 30% și mai mult decât atât. Am văzut că oamenii încep să opteze pentru shaorma de vită. Chiar vițelușul și curcanul a înregistrat o creștere destul de mare, cel puțin 50% creștere de la un an la altul la acest sortiment".

Oamenii vor shaorma pentru ca este sățioasă, se prepară repede și poate fi mâncată în timp ce faci și altceva.

Tânăr: "Mi-e la îndemână. Lucrez ca șofer".

Tânăr: "Îmi place shaorma și o iau rapid. Nu mai pierd vremea".

Tânără: "E salvarea mea, sincer. E ceva rapid de mâncat și consistent".

Orașele din România în care se mănâncă cea mai multă shaorma

Shaorma a ajuns și în restaurante. Într-un local, bucatele sunt pregătite de un bucătar libanez, care are o rețetă proprie și lasă carnea la maturat 24 de ore. Secretul? Condimentele aduse din Liban.

Tharindu Sulochana Perera, manager resturant: "Shaorma este unul dintre cele mai populare produse. În zilele săptămânii vindem cam 150-200 de porții de shaorma pe zi".

O aplicație online de comenzi arată că din cele 23 de țări unde este folosită, cele mai multe cereri au venit, anul trecut, din România: 4 milioane. Principalele orașe sunt București, Constanța și Timișoara.

Iar ziua cu cele mai multe comenzi din ultimele 12 luni a fost 8 martie, când au fost comandate 600 de porții pe oră.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Cum au ajuns românii cei mai mari consumatori de shaorma din 23 de state. Un bucureștean a făcut anul trecut 349 de comenzi
Cum au ajuns românii cei mai mari consumatori de shaorma din 23 de state. Un bucureștean a făcut anul trecut 349 de comenzi

România acoperă 69% din comenzile de kebab din regiunea Europei de Sud-Est, anul trecut românii comandând 4 milioane de bucăţi, conform unei analize realizate de Glovo cu ocazia Zilei Internaţionale a Kebabului, sărbătorită la nivel global pe 12 iulie.

Shaorma gratis pentru liceenii care iau nota 10 la Bac. ”Să-i încurajăm să continue”
Shaorma gratis pentru liceenii care iau nota 10 la Bac. ”Să-i încurajăm să continue”

O shaormerie din Vaslui oferă câte o masă gratuită fiecărui elev care ia o notă de 10 la Bac, ”un mic moment de răsfăț”, după cum susține patronul fast food-ului.  

Cum să prepari shaorma acasă - nu vei mai merge la rotiserie niciodată
Cum să prepari shaorma acasă - nu vei mai merge la rotiserie niciodată

Shaorma poate fi făcută chiar la tine acasă, cu ingredientele pe care alegi să le pui, astfel încât să obții o mâncare mult mai sănătoasă, comparativ cu cea pe care o cumperi de la fast food.

Orașul din România în care se face șaorma gigant de 125 metri lungime FOTO & VIDEO
Orașul din România în care se face șaorma gigant de 125 metri lungime FOTO & VIDEO

O shaorma gigant, care a măsurat 125 metri lungime, a fost realizată, duminică, la Ploieşti, iar 520 de porţii au fost distribuite gratuit de autorităţi, în condiţiile în care anul acesta se împlinesc 520 de ani de atestare documentară a oraşului.

 

Preparatul preferat al românilor când comandă mâncare. A detronat burgerul
Preparatul preferat al românilor când comandă mâncare. A detronat burgerul

Preparatele de tip fast food rămân favoritele românilor indiferent de oră sau de ziua din săptămână. Potrivit celor, care se ocupa de livrări, cheeseburgerul, shaorma, kebabul şi pizza sunt cele mai apreciate.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

România la finalul lui 2024: Perspectivă negativă și riscul de a deveni nerecomandată pentru investiții
România la finalul lui 2024: Perspectivă negativă și riscul de a deveni nerecomandată pentru investiții

România încheie anul 2024 cu perspectivă negativă şi riscă să alunece înspre statutul de ţară nerecomandată pentru investiţii.