Preotul român care face istorie la Vatican. Va fi unul dintre oamenii de încredere ai Papei

Dată publicare: 25-03-2021 07:46
Dată actualizare: 25-03-2021 09:35


Un preot român va fi, în premieră, unul dintre oamenii de încredere pe care îi are Papa Francisc la Vatican.

Părintele, de loc din Bacău, va fi numit episcop auxiliar şi totul vine ca o recunoaştere a eforturilor pe care le-a depus ani la rând pentru a ajuta sărmani din Italia.

Preotul Benoni Ambăruş, în vârstă de 46 de ani, slujeşte la o biserică din Roma.

Preot Adrian Blăjuță, purtător de cuvânt al Episcopiei Romano-Catolice Iași: "Este, într-adevăr, o premieră. Un preot român, preot din Moldova, va fi noul episcop auxiliar al Diecezei din Roma, dieceza Papei. E o surpriză pentru toţi, pentru că în istorie nu a mai fost aşa ceva. Surprinderea am descoperit-o şi la monseniorul Benoni pentru că nu se aştepta.”

Părintele Ben, cum îi spun enoriaşii, s-a născut în comuna Somușca din Bacău. A urmat şcoala generală în localitatea natală, iar seminarul teologic l-a absolvit la Iaşi.

Preot Alois Bulai, fost diriginte din Seminarul Teologi: "Este din prima generaţie de seminarişti. Este capabil de eforturi luminate de inteligență şi este însoţit de o rapiditate de a lua decizii.”

La 22 de ani a mers la Roma pentru a-şi finaliza studiile. Oamenii locului au început să îl îndrăgească şi l-au rugat să rămână printre ei. După şapte ani petrecuţi în Italia, timp în care a avut grijă de sărmani, a hotărât să nu se mai întoarcă în ţară. Foştii colegi de seminar spun că părintele s-a implicat încă din studenţie în proiecte sociale şi îi ajută pe cei care nu aveau ce pune pe masă.

Preot Francisc Fărcăşel, coleg de seminar, preot paroh al Parohiei Sagna Neamț: "Am petrecut anii frumoşi ai liceului şi parte din anii studenţiei, i-am petrecut împreună. A fost foarte mult în atenţia bisericii şi în atenţia Papei.”

Prima vizită pastorala a Papei Francisc într-o parohie a Diecezei de la Roma a fost în cea condusă de preotul român.

Numirea oficială în funcţia de episcop auxiliar va avea loc pe 1 mai, la Roma. Atunci, alături de cel care va deveni unul dintre oamenii de încredere ai Sfântului Părinte va fi și o delegaţie din partea Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi.


VIDEO PROTVPLUS.RO