Persoanele care se vor vaccina anti-Covid vor beneficia de reduceri. Ce spun patronii firmelor
Campania de a-i convinge pe cei reticenți să se vaccineze împotriva COVID-19 nu presupune doar argumente științifice.
Oamenii care acceptă imunizarea vor beneficia de reduceri, au anunțat deja mai multe firme din țară. În plus, dovada vaccinării va deveni un soi de pașaport, cu care veți putea călători liniștiți sau veți putea participa, de pildă, la concerte.
16 restaurante din centrul Brașovului au decis să ofere o reducere de 10 la sută clienților care vor face dovada că s-au vaccinat împotriva COVID-19. Oferta este valabilă pentru orice comandă venită la terasă sau cu livrare la domiciliu.
Horia Huluban, proprietar restaurant: „Noi, HoReCa, suntem cu încasări de minus 80 la sută. Nu știu dacă mai putem să rezistăm și ne dorim să ajungem într-un moment când pandemia să fie de domeniul trecutului."
Sorin Orzac are o rețea de restaurante în Maramureș.
Oferă aceeași reducere pentru cei care se imunizează.
Sorin Orzac, administrator restaurante: „Reducerea se va face pe nota de plată, indiferent de numărul persoanelor care vor fi la masă. Dacă nu vom face vaccinul, va dura ani să ne imunizăm."
Pandemia i-a afectat și pe cei din industria frumuseții.
Unii dintre cei din domeniu sunt dispuși să renunțe acum la o parte din profit, ca să oprească virusul.
Ioana David, proprietar salon de înfrumusețare: „Un tuns care costă normal 45 de lei, pentru persoanele care vin cu adeverință că s-au vaccinat vor beneficia de un preț de 40 de lei. Este modul în care noi îi răsplătim pentru faptul că ne ajută să scurtăm această perioadă de pandemie."
Vlad Simanovszky are o firmă de consultanță în IT.
Colobaratorii care îi vor arăta dovada că s-au imuzinat, vor primi de la el mai multe bonusuri.
Vlad Simanovszky, administrator firmă: „Vor avea niște beneficii din partea noastră, discounturi suplimentare, produse extra, mentenanță gratuită sau vom găsi o variantă să încurajăm oamenii să se vaccinze."
În România, la fel ca peste tot în lume, vaccinarea împotriva COVID-19 nu este obligatorie.
Există însă deja mai multe semnale că viața celor care nu vor accepta imunizarea va fi ceva mai complicată.
În Statele Unite, de pildă, unele firme iau în calcul ca angajații care nu se vaccineaza să fie considerați o amenințare pentru sănătatea celorlalți și se gândesc să nu îi mai primească în spațiile comune de lucru. Altele vor să le ceară celor care refuză vaccinul să participe la cursuri despre eficiența imunizării.
Pe de altă parte, compania aeriană australiană Qantas a anunțat încă de luna trecută că va permite accesul la bord doar pasagerilor vaccinați.
Iar așa-numitele „pașapoarte de vaccin" care să permită accesul turiștilor, fără să fie nevoiți să stea în carantină, sunt o idee tot mai discutată. Asociația Internațională de Transport Aerian a anunțat că dezvoltă o aplicație mobilă, care le va permite călătorilor să demonstreze că nu sunt infectați cu coronavirus și care va include și date despre vaccinare.
Ciprian Enea, consultant în turism: „Nu suntem obligați să urcăm într-un avion, nu suntem obligați să mergem într-o destinație, nu suntem obligați să ne petrecem vacanța într-un anumit hotel sau pe un anumit vas de croazieră, dar dacă ne dorim să apelăm la serviciul respectiv, atunci vom fi nevoiți să acceptăm un astfel de vaccin și să avem un astfel de pașaport."
În viitor, dovada vaccinării ar putea înlocui testul PCR la trecerea frontierelor. Acesta din urmă este costisitor și greu de obținut în timp util.