Parcul Herăstrău riscă să devină groapă de gunoi. Chiar firma de salubritate ar fi de vină
Cel mai mare parc al Bucureștiului, Herăstrăul, riscă să se transforme într-o groapă de gunoi. Angajații companiei Romprest, care strângeau mizeriile din parc, sunt acuzați că le-au aruncat chiar pe marginea lacului și au plecat cu containerele.
Motivul ar fi că nu mai există, de câteva luni, un contract între Romprest și Administrația „Parcuri și Lacuri”. Zona a devenit un focar de infecție, iar Garda de Mediu a declanșat o anchetă. Cei vinovați de dezastrul ecologic riscă amenzi de până la 100.000 de lei.
Aceste fotografii au fost făcute în această dimineață în Parcul Regele Mihai I, fostul Herăstrău. Potrivit martorilor, containerele pline de gunoaie au fost vărsate pe marginea lacului de angajații firmei Romprest.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
După ce pozele au ajuns pe rețelele de socializare, angajatii Romprest au revenit în jurul orei 14:00 cu două pubele mari și au început să strângă deșeurile.
Angajat Romprest: "Le adunăm. Nu știu cum au ajuns aici".
Dar după nici o oră, când pubelele s-au umplut, cei câțiva muncitori au abandonat restul gunoaielor și au plecat. Cel care îi coordona de pe margine a luat-o la goană când a văzut camera de filmat.
Reporter: "Stați un pic, spuneți-mi cum au ajuns gunoaiele aici?".
Comisarii Gărzii de Mediu au pornit o anchetă.
Viorel Tufeanu, Garda de Mediu București: "Vom impune investigații și determinări de contaminare a solului și acumulărilor de apă".
Vitalie Cojocari, reporter Pro TV: "Din fericire camera nu poate să redea mirosul pestilențial din zona acestor deșeuri. Acum, comisarii Gărzii de Mediu au deschis sacii menajeri și vor să-și dea seama de unde au ajuns gunoaiele în zonă, de la oamenii care se plimbă pe aleele din parc sau de la restaurantele de pe marginea lacului".
În mod normal, spun cei de la Garda de Mediu, restaurantele ar trebui să aiba contract direct cu o firmă de salubritate. În consecință vor fi verificate și localurile din zonă.
Oficial, Administrația Lacuri și Parcuri nu a transmis un punct de vedere referitor la scandalul gunoaielor din parc. Surse din cadrul instituției susțin însă că au rămas fără contract cu firma de salubritate Romprest, după ce Compania Municipală de Parcuri, care face parte din Holdingul Primăriei, a rămas fără buget pentru că urmează să fie desființată.
Pe de alta parte, Romprest susține că fostul contract de evacuare a gunoiului a expirat în februarie anul acesta și a notificat Administrația Lacuri și Parcuri că își va retrage containerele. Reprezentanții societății spun însă că nu angajatii lor au vărsat gunoaiele pe marginea lacului.
Bogdan Adimi, director adjunct Romprest, spune că în poze nu se vede că varsă gunoaiele, că au încercat de fapt să le ea de acolo.
Potrivit Gărzii de Mediu, Administrația Lacuri și Parcuri a fost amendată, anul trecut, cu 40.000 de lei după un incident asemănător care a avut loc în parcul Cișmigiu. Acum, amenzile pot urca până la 100.000 de lei, dacă vor fi găsiți vinovații.