Pamantul a inceput sa o ia la vale intr-o comuna din Valcea. Mai multe familii, nevoite sa isi paraseasca locuintele

Ultima actualizare: 25-05-2017 07:14

Satenii dintr-o zona cu mine de suprafata, in comuna Alunu, judetul Valcea, traiesc in teroare de o saptamana, de cand pamantul a inceput sa o ia la vale.

Primul zid de sprijin gandit de autoritati pentru a opri inaintarea haldei de steril a fost deja acoperit de pamant. Acum se lucreaza de zor la al doilea zid. Intre timp, o alta familie si-a vazut casa pusa la pamant. Pana acum, 14 oameni au fost evacuati din casele lor. Trei dintre ei sunt copii.

Halda de steril de la Alunu inainteaza in fiecare zi cativa metri spre baza dealului. Aici a fost depozitat, acum doi ani, steril provenit de la o exploatare miniera care apartine acum de CET Govora. Cantitatea a fost insa mai mare decat cea pentru care fusese gandit depozitul, iar acum o masa uriasa de pamant a luat-o la vale.

Noul zid de sprijin este ridicat din pietris tasat, dar oamenii cred ca efortul autoritatilor va fi in zadar.

Intre timp, oamenii si-au parasit locuintele aflate in pericol si s-au mutat la rude sau la caminul din sat. Toti spera sa fie despagubiti in cele din urma, desi CET Govora este in insolventa si nu are bani pentru asa ceva.

Malul de pamant mai are doar cativa zeci de metri pana la prima gospodarie. In imediata vecinatate se afla un drum judetean si raul Oltet.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO