Noi reguli pentru pacienții infectați cu Covid-19 asimptomatici. Ordinul semnat de ministrul Sănătății

×
Codul embed a fost copiat

A crescut în schimb numărul românilor internaţi la Terapie Intensivă, sunt 200 de pacienţi acum.

Pentru a evita încărcarea sistemului sanitar, bolnavii asimptomatici ar putea fi mutați în spații speciale, dar nu la domiciliu, pentru că au nevoie de supraveghere medicală.

La nivel mondial, în doar opt zile, un milion de oameni au fost infectați, anunță Organizația Mondială a Sănătății. Bilanțul total a trecut de 9,2 milioane.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: "În ultimele 10 zile avem o creştere a numărului de cazuri noi şi măsurile de relaxare nu s-au lăsat cu respectarea regulilor. Să laşi în comunitate un pacient cunoscut pozitiv înseamnă să îţi asumi riscuri să creşti transmiterea comunitară!"

Dacă spitalale-suport vor fi pline în procent de 40-50%, pacienţii asimptomatici vor intra în aşa-numite zone tampon, sub supraveghere medicală uşoară.

Citește și
Aeroport Otopeni
394 de români s-au întors în weekend în țară, prin intermediul MAE. De unde au fost aduși
Oana Pellea a ascultat „Macarena”, melodia Erikăi Isac: „Am rezistat 30 de secunde și m-am lămurit”. Ce spune despre mesajul piesei

Reporter: Descrieţi puţin spaţiul tampon
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: "Nu direct la domiciliu, adică putem să găsim spaţii, cum sunt spitalele de campanie, cum sunt zonele de carantină medicalizata. Sunt şi protocoale, le avem deja în discuţie - o testare a 7-a zi, a 8-a zi şi în a 10 a zi - să putem da către aceste spatii-tampon. Gândiţi-vă că, acum 2 săptămâni, vorbeam ca aceste spitale - suport să fie redate patologiei non-covid. Evoluţia din acest moment ne face să gândim, particular, fiecare astfel de spital-suport, din fiecare judeţ."

Cum poate fi externat un pacient, în stare bună, înainte de 2 rezultate PCR negative? De curând, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut o recomandare în privinţa criteriilor de externare, care ar debloca spitalele. Un asimptomatic trebuie supravegheat medical 10 zile. Iar un simptomatic se externează, după ce nu mai are simptome, posibil, cel mai devreme, după 13 zile de spitalizare."

La 10 zile de la debutul infecţiei, pacienţii în stare bună nu mai au virusul SARS COV2 în secreţii, deci nu mai sunt contagioşi. Dar examenul PCR poate rămâne pozitiv şi 40-50 de zile, din cauza resturilor de informaţie genetică din virus. După 10 zile, de asemenea, apar anticorpii, modificare care scade şi ea contagiozitatea. Cu toate acestea, virusul este foarte periculos, atrage atenţia Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Ordinul semnat de ministrul Sănătății

 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a aprobat propunerea Comisiei de management clinic si epidemiologic al infectiei COVID a Ministerului Sănătății privind modificarea criteriilor de externare pentru pacienții cu afecțiunea COVID 19.

În acest sens, a fost aprobat Ordinul pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătății nr. 555/2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de Coronavirus COVID-19, a Listei spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I și în faza a II-a și a Listei cu spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2, informează Ministerul Sănătății.

Conform documentului, pacienții asimptomatici cu factori de risc, precum și pacienții simptomatici care au forme ușoare vor fi internați în spitale de faza 2 sau suport. Aceștia vor putea fi externați după minim 10 zile de internare în lipsa febrei și ameliorarea simptomatologiei, pentru cel puțin 72 ore. Testarea de control se va efectua în ziua 8 de la internare.

Pacienții asimptomatici care sunt pozitivi la testul de control vor putea fi externați după 10 zile, dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu condiția izolării la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare care decurge de la momentul internării (respectiv 4 zile de la externare).

Pacienții asimptomatici care sunt negativi la testul de control vor putea fi externați după 10 zile, fără a fi necesară izolarea la domiciliu.

În cazul pacienților cu afecțiune renală care necesită dializă, aceștia vor fi mentinuți internați până la 14 zile în vederea asigurării accesului la dializă (procedură care nu poate fi efectuată în condiții de izolare la domiciliu).

Pacienții simptomatici cu forme medii sau severe, vor rămâne în spitale faza 1 sau 2 care au în structură secţii de terapie intensivă sau în spitale suport, în cazul în care spitalele de fază 1 sau 2 nu au secţii de terapie intensivă.

Internarea trebuie să dureze cel puțin 14 zile de la debutul simptomelor, lipsa febrei pentru cel puțin 72 ore și ameliorarea simptomatologiei. Testarea de control se va efectua după îndeplinirea criteriilor mai sus menționate. Pacienții cu rezultat pozitiv la testul de control pot fi externați dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu indicații de izolare la domiciliu pentru o perioadă stabilită de medicul curant.

Personalul medical este obligat să utilizeze echipamentele individuale de protecţie (PPE) conform normelor în vigoare pentru toți pacienții care se adresează serviciilor medico-chirurgicale, adaptat în funcție de riscul manoperelor efectuate la pacient.

După externare, monitorizarea stării de sănătate a pacientului pe perioada izolării la domiciliu se face de către medicul de familie, zilnic, prin sistemul de telemedicină. Pentru pacienții care nu sunt înscriși pe lista unui medic de familie monitorizarea zilnică este efectuată de către Direcția de Sănătate Publică Județeană și a municipiului București.

Noile criterii de externate au fost fundamentate pe baza recomandărilor OMS și ECDC care nu mai condiționează externarea pacientului cu stare clinică bună după 2 teste negative succesive pentru probe recoltate la interval de 24 de ore. Există rapoarte care evidențiază că pacienții pot ramane pozitivi la RT-PCR timp de săptămâni sau chiar să alterneze un rezultat pozitiv după zile/săptămâni după unul negativ, evidențele preliminare sugerând că pacientul nu mai este infecțios.

 

Articol recomandat de sport.ro
Cum a încercat Dani Alves să evite închisoarea în ultimul moment: câți bani i-a oferit victimei și reacția femeii
Cum a încercat Dani Alves să evite închisoarea în ultimul moment: câți bani i-a oferit victimei și reacția femeii
Citește și...
Zeci de polițiști sunt în izolare, după ce doi colegi au fost depistați pozitiv cu Covid-19
Zeci de polițiști sunt în izolare, după ce doi colegi au fost depistați pozitiv cu Covid-19

Zeci de polițiști sunt suspectați de infectare cu coronavirus, după ce au intrat în contact cu colegi bolnavi.

394 de români s-au întors în weekend în țară, prin intermediul MAE. De unde au fost aduși
394 de români s-au întors în weekend în țară, prin intermediul MAE. De unde au fost aduși

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, sâmbătă şi duminică, au revenit în ţară 394 de cetăţeni români.

Nelu Tătaru: S-ar putea să ajungem într-o lună de zile să pierdem tot ce am câștigat până acum
Nelu Tătaru: S-ar putea să ajungem într-o lună de zile să pierdem tot ce am câștigat până acum

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a condamnat, luni, atitudinea celor care "instigă" la nerespectarea măsurilor de prevenire a transmisiei virusului SARS-CoV-2, considerând că "politicul a venit prea repede peste medical", scrie Agerpres.

Recomandări
ANAF este cu ochii pe datoriile românilor. Fiscul blochează conturile bancare și pentru restanțe de 200 de lei
ANAF este cu ochii pe datoriile românilor. Fiscul blochează conturile bancare și pentru restanțe de 200 de lei

În încercarea de a strânge tot mai mulți bani la buget, Fiscul e cu ochii pe toate datoriile românilor. Inclusiv cei care au restanțe mici sunt vizați de autorități.  

Statul român ar putea plăti despăgubiri de până la 6,7 miliarde de dolari în procesul pentru aurul de la Roșia Montană
Statul român ar putea plăti despăgubiri de până la 6,7 miliarde de dolari în procesul pentru aurul de la Roșia Montană

Valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de Gabriel Resources în dosarul arbitral internaţional deschis împotriva României, legat de proiectul minier aurifer de la Roşia Montană, ar putea avea un prag maximal de 6,7 miliarde de dolari.

România și-a anunțat aliații din NATO că îl propune pe Klaus Iohannis în funcția de secretar general al Alianței
România și-a anunțat aliații din NATO că îl propune pe Klaus Iohannis în funcția de secretar general al Alianței

România și-a înștiințat aliații din NATO că îl propune pe Klaus Iohannis ca secretar-general al Alianței Nord-Atlantice. Pentru șefia organizației se luptă și premierul batav Mark Rutte.