Liberalii au decis că bugetul pe anul viitor ar trebui adoptat prin angajarea răspunderii de către Guvern cu două zile înainte de Crăciun.

Explicația premierului Ludovic Orban este că dezbaterile din Parlament ar întârzia adoptarea bugetului, iar PSD ar urma să aprobe amendamente care ar spori deficitul bugetar.
Șeful Executivului susține că prin angajarea răspunderii, România ar avea bugetul pentru anul viitor aprobat până la revelion.

Premierul Ludovic Orban a primit girul Partidului Național Liberal să și angajeze răspunderea pentru legea bugetului de stat. Vrea să meargă în Parlament pe 23 Decembrie. Procedura angajării răspunderii presupune că toate partidele pot propune amendamente, însă cei care decid ce bani în plus vor fi alocați sunt tot membrii guvernului, nu Parlamentul.

Ludovic Orban, premierul României: „Suntem deschiși la acceptarea acelor amendamente cu efecte benefice asupra economiei și asupra unor segmente din populație”.

Șeful executivului vrea totuși să mai discute cu partidele care au susținut și votat actualul Guvern. PSD a anunțat deja că va sesiza Curtea Constituțională și în acest caz.

Gabriel Zetea, președinte PSD Maramureș: „Este cea mai importantă lege din România, substituindu-se din nou Parlamentului, vom depune o sesizare la Curtea Constituţională pentru a arăta greşelile pe care le face PNL la guvernare. Vom depune o moţiune de cenzură, de exemplu, doar dacă Guvernul va veni să îşi asume răspunderea pe modificarea legislaţiei electorale​”.

În legea bugetului de stat, guvernul Orban propune o serie de reduceri de cheltuieli, tocmai pentru a păstra deficitul cât mai mic, având în vedere că deja e previzionat la 3,6%. Pe listă sunt inghețarea salariilor demnitarilor ori subvenții mai mici pentru partidele politice.

Ludovic Orban, premierul României: „În 2020 vor avea loc două alegeri, locale şi parlamentare. Dar cred că o reducere a subvenţiei pentru partide este necesară şi că orice partid poate cu propunerea noastră să susţină campaniile electorale"

Procedural, bugetul ar fi adoptat cel târziu miercuri în Guvern. Până lunea viitoare însă parlamentarii mai pot înainta amendamente. Odată angajată răspunderea, opoziția are la dispoziție trei zile pentru a depune moțiune de cenzură.