"Oamenii sunt lumina". Corul „Anastasios” face biserica să vibreze. Cântă acolo medici și piloți
Ne bucurăm atunci când descoperim semeni care dăruiesc din timpul lor ca să îi ajute pe alţii, şi nu în ultimul rând înţeleg sensul cuvintelor „empatie” şi „împreună”. Cum ar arăta această ţară, lumea întreagă, dacă le-am urma, exemplul?
Cu siguranţă, mult mai bine. În Duminica Învierii, la „România, te iubesc!”, într-o ediţie de suflet "Oamenii sunt lumina" vom cunoaşte astfel de exemple.
În strana manăstirii Mihai Vodă, corul Anastasios cântă imnul triumfal al creştinătăţii, „Hristos a înviat”.
Cu haine cernite şi urmând semnele muzicii psaltice, membri corului mângâie sufletele celor care calcă pragul acestui loc şi fac o biserică întreagă să vibreze. În limba greacă, "anastasis" înseamnă înviere şi membrii corului înţeleg prea bine însemnătatea acestui cuvânt, pentru că asta fac atunci când nu sunt la strană. Îi ajută pe oameni să trăiască.
Secţia Terapie intensivă a Spitalului judeţean Maramureş.
„Încetul cu încetul. Inima se recuperează încet. Să nu așteptați de la oră la alta. Așa, miracole. Bine? Bine, dragi? Și Domnul să vă binecuvânteze”, spune medicul.
„Mulțumim. Și noi. Și noi ne bucurăm pentru dumneavoastră. M-aţi renăscut de nou”, îi spune pacientul.
Ionuţ Ferenț este medic cardiolog intervenţionist.
-M-ați renășit de nou, i-ați dat viață de nou și vă mulțumesc din suflet Trebuie, vin sărbătorile, vine Paștele, trebuie să ne bucurăm Asta-i Învierea, înțelegeți? Reînvierea. M-ați înviat de nou, Cel de sus lucrează prin noi
-Bine, dragă. Să nu vă obosiți tare, bine? Sănătate
În cor, medicul Ferenț ţine isonul.
Ionuț Ferenț, medic: „E importantă și partea aceea de ison, murmurul acela ce se aude, pentru că este adierea celeilalte lumi, este vibrația lui Dumnezeu, glasul lui Dumnezeu. Asta simt eu. Ison. Ison.”
Costel Coroiu este medic specialist anestezie şi terapie intensivă. Iustinian Simion este întemeietorul şi dirijorul corului.
Iustinian Simion: „E o muzică care te așează foarte mult, te liniștește… Omul vine că are nevoie de o gură de aer. Și atunci trebuie să îi dăm această gură de aer.”
Reporter: Ai sentimentul, când stai acolo, că dai guri de aer oamenilor care vin în biserică?
Iustinian Simion: „Încerc. Încerc din răsputeri să fac asta”
Daniel Burian este preot diacon...pentru bună întocmire a văzduhului…Este şi pilot la Tarom.
Reporter: S-ar zice că dumneavoastră sunteți cel mai aproape de Dumnezeu.
Daniel Burian, pilot: „Da, e un fel de a spune fizic. De Dumnezeu cred că suntem toți foarte aproape, numai că omul de multe ori se îndepărtează de el.”
Duminică, la „România, te iubesc !” aflăm poveştile acestor oameni şi modul în care muzica psaltică le-a schimbat vieţile. Împreună cu Anastasios ajungem şi în mănăstiri, dar şi locuri în care oameni aflaţi pe ultima sută de metri în acestă lume dau adevărate lecţii de viaţă şi teologie.
„Dumnezeu este iubire. Şi din iubire nu poate veni nimic rău. Doar a îngăduit să vină peste mine asta…”
Medici, arhitecţi, ingineri, IT-ști, în fața semnelor muzicii psaltice, care le arată cât să urce şi să coboare în cântare, şi-au aflat calea, echilibrul. Îi cunoaştem şi le aflăm povestea în duminica Învierii la „România, te iubesc!” într-o ediţie specială, „Oamenii sunt lumina”.