O carieră în armată, tot mai atrăgătoare pentru fete. Explicația psihologilor
O carieră în armata României este tot mai atrăgătoare pentru fete. Drept dovadă, curajoase și ambițioase, reușesc să ocupe tot mai multe dintre locurile din liceele de profil.
De pildă, anul acesta, la colegiul din Alba Iulia au fost admise mai multe fete decât băieți.
Georgiana, în vârstă de 14 ani, este din Alba Iulia și abia așteaptă să îi calce pe urme fratelui său - student la Academia Forțelor Aeriene din Brașov.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Georgiana Pleșa, elevă: „Dimineața ne trezim la ora 6, se face înviorare, instrucție”.
Reporter: „Nu o să fie greu pentru o fată?”
Georgiana Pleșa: „La început."
Cătălin Pleșa, fratele fetei: „Avem parte de instrucție și te formează ca viitor cadru militar și se pune accent pe școală.”
La Colegiul Național Militar "Mihai Viteazul" din Alba Iulia, mai bine de jumătate dintre cei 120 de elevi admiși sunt fete.
Georgiana Huțanu, elevă: „Mie mi-a plăcut dintotdeauna armata, cariera militară și tot ce ține de armată, programul strict, uniformele și mi-am dorit asta.”
Flavia Mezei, elevă: „A fost greu la început cu probele sportive, dar am muncit mult și într-un final am reușit.”
Viitorilor militari le-au fost luate deja masurile pentru uniforme.
Alexandra Moldovan, elevă: „M-a atras uniforma și apoi m-am documentat mai mult despre cariera militară și mi-am dat seama că este o carieră de viitor.”
Dan Moldovan, elev: „Înseamnă o responsabilitate enormă și o mândrie că am reușit să intru la acest liceu militar. Am rămas surprins, nu m-am gândit să fie mai multe fete, m-am gândit că o să fie băieți.”
Colonel Marcel Domsa, comandant Colegiul National Militar " Mihai Viteazul" Alba Iulia": „Toate fetele noastre care au absolvit colegiul s-au dovedit că sunt valoroase și au ajuns la această dată să piloteze avioane, să opereze în spitalele militare, să fie în teatrele de operații din Afganistan, din Mali."
Psihologii spun că pe piața muncii încep să fie diminuate barierele de gen.
Daniela Dumulescu, psiholog: „Această orientare spre domeniile militare vine și din pormovarea modelului feminin dominant, independent, femeia puternică - puternică inclusiv din punct de vedere fizic.”
Din 2017, fetele nu mai concurează pe un număr fix de locuri, având aceleași șanse precum băieții. Repartiția se face în funcție de medie.