Aproape 3.000 de români, luaţi în Armată. Câţi bani vor primi

Ultima actualizare: 02-06-2020 19:50

Pe timp de pandemie, armata română a devenit extrem de atractivă. Șomajul tehnic și ideea unui loc de muncă sigur, acum, când lumea este dominată de nesiguranță, i-au adus pe tot mai multi români la centrele de înrolare.

Sunt aproape 7 candidați pe un post de soldat gradat profesionist, mai mult cu o treime față de anul trecut. Adică sunt 18.500 de candidați pe 2.810 locuri.

Alina se visează în uniformă militară de mică, dar recunoaște că pandemia de Covid 19 a fost momentul hotărâtor.

Asistent manager și instructor la o sală de dans, închisă și acum, ea spune că nu vrea să se mai întoarcă în domeniu. Își dorește o carieră militară.

Alina Manu: ”Ceea ce s-a întâmplat mi-a schimbat perspectiva. Vreau un loc de muncă stabil, vreau să fac asta. Mă văd în uniformă și îmi place foarte mult ideea. Nu am emoții, sunt antrenată, mă mai antrenez.”

De antrenat, se antrenează și Bogdan, un tânăr de 19 ani care a rămas fară loc de muncă. Lucra într-un restaurant și simte că a venit momentul să pună punct unei schimbări.

Bogdan Asan: ”E un job stabil și crează siguranță. Pe perioada pandemiei, am stat în casă. Și asta m-a influențat.”

Tot în perioada de izolare, a luat și Gabriel decizia de a concura pentru un post activ în Armata Română. Nu a susținut încă Bacalaureatul, dar este cât se poate de hotărât.

Gabriel Preduț: ”Când spui militar, privești job-ul cu multă seriozitate. o carieră cu potential. Mai ales faptul că 2 luni am stat degeaba chiar m-a impulsonat să fac ceva.”

Înscrierile s-au încheiat, iar candidații așteaptă cu emoție începerea examinărilor. Cei care vor fi acceptați vor sta 4 luni într-o cazarmă, unde se vor pregăti, apoi vor fi arondați unei unități. Și vor fi soldați activi în armata română.

Față de anul trecut, pentru o lună de zile, sunt mai mulți cu 35% cei care au fost contactati și consilați în vederea alegerii carierei militare.

Cei care vor fi acceptați vor lua un salariu de aproximativ 3.000 de lei. Daca avansează, salariul crește. În armată, pe lângă haine, primesc și bani de chirie sau locuință de serviciu.

Pentru misiuni, soldații mai iau aproximativ 70 de euro pe zi, iar o dată ieșiți la pensie vor primi mai mult decât în alte domenii. Pensia medie de serviciu pentru militari ajunge la 3.500 de lei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO