Norul de praf din Sahara a ajuns deasupra Romaniei. "Sunt mai multe straturi intre 3.000 si 6.000 de metri altitudine"

Ultima actualizare: 08-04-2014 00:22

Norul de praf din Sahara a ajuns deasupra tarii noastre. Specialistii au masurat concentratia la altitudine mare si au stabilit ca praful se afla la cel putin 3 mii de metri distanta de sol.

Nu pune probleme grave, iar cantitatea ajunsa la sol este in limitele admise, ne asigura cei de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj. Norul s-a format in urma unei furtuni de nisip in Sahara, iar, acum cateva zile, a invaluit Londra intr-o ceata densa, care facea aerul irespirabil.

Inginerii din cadrul facultatii de inginerie a mediului a Universitatii Babes Bolyai din Cluj au urmarit cu atentie norul de praf venit din Sahara, care strabate zilele acestea tara noastra.

"Avem un sistem cu ajutorul caruia putem determina altitudinea la care se gasesc diferite straturi de aerosoli in atmosfera. Pentru noi, zilele acestea este foarte important stratul de praf saharian. Sunt mai multe straturi intre 3000 si 6000 de metri altitudine", explica Horatiu Stefanie, inginer univ. Babes Bolyai.

Specialistii ne linistesc si spun ca norul de praf nu va crea probleme in Romania, asa cum s-a intamplat in Londra unde bolnavii de astm au fost avertizati sa ramana in case.

Chiar si-asa unii romani si-au luat masuri de precautie. Norul de praf din Sahara va parasi abia luni teritoriul tarii noastre.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO