Noi probleme pentru Traian Berbeceanu: este acuzat ca ar fi luat mita o masina de 20.000 de euro. Ce spune comisarul

×
Codul embed a fost copiat

Comisarul sef, Traian Berbeceanu, a primit chiar de ziua lui, patru noi capete de acuzare.

 El a fost pus sub urmarire penala pentru noi capete de acuzare, in povestea in care este deja suspectat ca ar fi favorizat o grupare infractionala careia i-ar fi furnizat informatii din ancheta.

Berbeceanu este de asemenea acuzat ca ar fi primit mita o masina, in valoare de 20.000 de euro. Politistul neaga insa toate acuzatiile.

"Pe aceasta stare de fapt care s-a dovedit sa fie falsa de la un capat la altul s-a facut o extindere pe noi infractiuni. Din punctul meu este o eroare totala.", a declarat Traian Berbeceanu.

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Structura Centrala a anuntat vineri, intr-un comunicat de presa, ca a fost extinsa urmarirea penala in cazul lui Traian Berbeceanu, iar acestuia i-au fost aduse la cunostinta noile acuzatii, respectiv de luare de mita, spalare a banilor, fals in inscrisuri sub semnatura privata si complicitate la delapidare.

Citește și
Traian Berbeceanu
Primele declaratii ale lui Traian Berbeceanu dupa ce procurorii DNA au descoperit ca dosarul care-l incrimina a fost masluit
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Potrivit DIICOT, in cursul anului 2011, Traian Berbeceanu, in calitate de ofiter de politie judiciara cu gradul profesional de comisar-sef si avand functia de sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Alba, pe fondul sprijinirii grupului infractional organizat din care faceau parte R.G., C.D.E.I. si alte persoane, a primit un autoturism marca Volkswagen Passat CC Trav. 2.0 TDI, in valoare de aproximativ 20.000 euro, de la cei doi.

In schimbul acestei masini, sustin anchetatorii, Berbeceanu le-ar fi comunicat celor doua persoane date si informatii despre cercetarea acestora, a SC U. SRL sau a altor persoane din aceeasi grupare criminala, in cauze penale sau in legatura cu dispunerea efectuarii unor perchezitii domiciliare ori a altor masuri procesuale.

"Pentru disimularea adevaratei naturi a circulatiei bunului anterior mentionat s-a creat aparenta transmiterii catre Berbeceanu Traian a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI in temeiul unei conventii oneroase translative de proprietate, desi, in realitate, autoturismul a fost remis cu titlu gratuit ca obiect al infractiunii de dare de mita si, respectiv, al infractiunii corelative de luare de mita, precum si prin savarsirea infractiunii de delapidare, avand drept consecinta scoaterea frauduloasa a bunului in cauza din patrimoniul societatii", au precizat procurorii DIICOT.

Astfel, a fost extinsa urmarirea penala si actiunea penala fata de Berbeceanu pentru luare de mita si spalare a banilor.

Fostul sef al BCCO Alba Iulia este urmarit penal si pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, pentru ca ar fi falsificat "contractul de vanzare-cumparare, datat 22.07.2011, prin atestarea in cuprinsul acestuia a unor imprejurari necorespunzatoare adevarului privitoare la vanzarea de catre Berbeceanu Traian a autoturismului marca VW Passat 4 Motion catre SC U. SRL, vanzarea-cumpararea intre aceiasi cocontractanti a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, precum si a platii unei sulte de 10.000 de euro".

Inscrisul falsificat ar fi fost folosit ulterior de R.G. si R.A. pentru evidentierea in contabilitatea societatii a operatiunii nereale de vanzare-cumparare a autoturismului marca Volkswagen Passat CC Trav. 2.0 TDI catre Berbeceanu, precum si pentru inmatricularea aceluiasi autoturism pe numele lui Berbeceanu, sustin anchetatorii.

In legatura cu acuzatia de complicitate la delapidare, procurorii spun ca, in cursul anului 2011, Berbeceanu i-ar fi ajutat pe R.G. si R.A. sa isi insuseasca fraudulos din patrimoniul SC U. SRL autoturismul Volkswagen Passat CC Trav. 2.0 TDI, pentru a i-l remite ulterior acestuia.

DIICOT a precizat ca aceasta cauza a fost preluata, prin rezolutia din 1 noiembrie 2013, de catre Structura Centrala de la Serviciul Teritorial Alba-Iulia. Dupa preluarea cauzei, procurorii DIICOT de la Structura Centrala au readministrat o parte a probatoriului administrat anterior de catre Serviciul Teritorial Alba-Iulia si, totodata au administrat noi probe.

"La toate activitatile procesuale efectuate inculpatul a beneficiat de plenitudinea drepturilor procesuale garantate de Codul de procedura penala pentru asigurarea unei aparari concrete si efective", a mai aratat DIICOT in comunicat.

Fostul sef al BCCO Alba Iulia Traian Berbeceanu a declarat vineri, la iesirea de la DIICOT, ca este acuzat, intre altele, ca a luat mita o masina, sustinand ca nu este vorba despre asa ceva, intrucat pentru acel autoturism a dat la schimb o alta masina si a platit o diferenta de bani.

"Masina era de vanzare, am luat-o printr-un intermediar care se ocupa cu asa ceva, eu am platit la pretul pietei si ulterior, cand am vandut-o, am vandut-o tot asa. Am vandut-o prin site-ul Autovit, a stat trei luni de zile pusa pe site la vanzare si am vandut-o cu mare greutate", a spus Traian Berbeceanu.

Berbeceanu a aratat ca nu a dat declaratii in fata anchetatorilor.

Traian Berbeceanu a stat in arest din 24 octombrie pana in 26 noiembrie 2013, fiind acuzat ca a sprijinit o grupare suspectata de evaziune fiscala cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei. In acelasi dosar au fost cercetati sotii Titus Biriescu si Ramona Biriescu, considerati liderii gruparii infractionale specializate in comert ilegal cu petrol, arestati de asemenea pe 24 octombrie 2013.

Procurorii care au instrumentat dosarul aratau ca sotii Titus Gabriel si Anisoara Ramona Biriescu au "sponsorizat" BCCO Alba Iulia, prin intermediul comisarului Traian Berbeceanu. Din documentele anchetatorilor reiesea ca cei doi soti au sponsorizat indirect, prin comisarul Traian Berbeceanu, cu calculatoare si alte bunuri sau servicii, BCCO Alba Iulia si Inspectoratul scolar Hunedoara, unde lucreaza sotia comisarului.

Procurorii aratau ca Traian Berbeceanu i-ar fi ajutat pe membrii gruparii, dandu-le informatii despre investigatiile DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infractiuni economice de catre membrii acestei grupari. Berbeceanu i-ar fi anuntat si despre perchezitii si audieri de martori si le-ar fi spus cum pot evita probarea activitatilor infractionale, atentionandu-i cu privire la evitarea utilizarii comunicarilor prin telefon.

DNA informa, in 19 martie, ca seful DIICOT Alba, Ioan Muresan, Alin Muntean, ofiter de politie judiciara in cadrul BCCO Alba, si Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, in prezent procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Alba, sunt urmariti penal pentru abuz in serviciu, respectiv complicitate la aceasta infractiune, in legatura cu instrumentarea dosarului Berbeceanu, in care acesta ar fi fost retinut fara probe.

Dosarul lui Traian Berbeceanu ar fi fost fabricat dupa ce acesta ar fi refuzat solicitarea lui Ioan Muresan de a-l numi sef de serviciu pe ofiterul Alin Muntean, reiesea din ordonanta DNA privind urmarirea penala a sefului DIICOT Alba, a lui Muntean si a unui procuror de la Parchetul Tribunalului Alba.

Articol recomandat de sport.ro
A vrut să facă balet, dar a ajuns campioană în alt sport
A vrut să facă balet, dar a ajuns campioană în alt sport
Citește și...
Unchiul comisarului Traian Berbeceanu, gasit mort intr-un lac din Deva. Barbatul era dat disparut de anul trecut
Unchiul comisarului Traian Berbeceanu, gasit mort intr-un lac din Deva. Barbatul era dat disparut de anul trecut

Drama in familia fostului sef al Brigazii de Combatere a Crimei Organizate Alba, Traian Berbeceanu. Unchiul politistului disparut de acasa de anul trecut a fost gasit fara suflare.

Primele declaratii ale lui Traian Berbeceanu dupa ce procurorii DNA au descoperit ca dosarul care-l incrimina a fost masluit
Primele declaratii ale lui Traian Berbeceanu dupa ce procurorii DNA au descoperit ca dosarul care-l incrimina a fost masluit

 Procurorii DNA au descoperit ca Traian Berbeceanu, fostul sef al Brigazii de Combatere a Crimei Organizate Alba, a stat pe nedrept dupa gratii.

Berbeceanu:
Berbeceanu: "Inca de cand am fost arestat, am avut incredere deplina in DNA". Mesajul sau pentru politisti

Ancheta in care procurorul sef al DIICOT Alba este acuzat ca
i-ar fi intocmit un dosar penal fals lui Traian Berbeceanu a inceput inainte ca politistul sa faca denuntul.

Recomandări
VIDEO. Moment extrem de bizar, ”silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, ”silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea
Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, salută pachetul de ajutor din partea SUA în valoare de 61 miliarde de dolari.

 

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.