Asistații social au noi condiții pentru a primi bani. Vizite mai dese la agenții, școală pentru cei care nu știu carte

Ultima actualizare: 17-09-2021 16:02

Guvernul a luat noi decizii în ceea ce-i priveşte pe românii care nu merg la muncă, deşi sunt apţi.

Beneficiarii de ajutor social vor fi obligaţi să treacă mai des pe la agenţiile de ocupare a forţei de muncă, iar cei care îşi găsesc serviciu vor primi în continuare şi venitul minim garantat de stat, pentru o perioadă de 6 luni. În schimb, cine nu găseşte de lucru, pentru că nu ştie carte, va fi trimis la şcoală.

Ion are 36 de ani şi este din Braşov. A crescut la o casă de copii, apoi a ajuns pe străzi. Acum stă la un centru pentru persoane fără adăpost, iar responsabilii vor să îl înscrie în programul "A doua şansă", ca să înveţe să scrie. Nu a fost niciodată angajat până acum.

Ion: „Acum stau pe ajutor social, fac curăţenie pe aici prin jur"

Reporter: Ce faceţi toată ziua?

Ion: „Mă duc mă plimb prin oraş, pe la gară încolo, vin seara, dar nu îmi place programul ăsta şi vreau doar să îmi găsesc un loc de muncă."

Autorităţile spun că 5.000 de oameni, asemenea lui Ion, ar putea intra în programul "a doua şansă". Cei care locuiesc departe de şcoli, vor primi 500 de lei pe semestru pentru transport. Iar cei care refuză să înveţe carte, pierd ajutorul social. La o şcoală din Braşov, s-au înscris deja 25 de oameni care vor să urmeze ciclul gimnazial, cu frecvenţă redusă.

Wusinczky Delia, director: „Provin din medii defavorizate, au nevoie de această diplomă de opt clase."

Constantin are şcoală, dar trăieşte din ajutorul social. Spune că e bolnav şi nu poate accepta munci grele: „Am vrut să merg la pază, dar.. trebuie să stai în picioare."

De acum, va trebui să se prezinte la agenţia judeţeană de ocupare a forţei de muncă din 6 în 6 luni, pentru a-şi căuta un serviciu. În caz că nu o face, pierde unicul său venit.

Cristina Stoichici. director AJOFM Prahova: „Noi am încercat să le ridicăm puţin stima de sine şi să le spunem că statutul de om ocupat este altceva în viaţă decât să fii permanent asistat social şi să te vaiţi că nu îţi ajung banii”

Pentru a-i stimula pe beneficiarii de ajutor social să meargă la muncă, Guvernul le garantează că vor continua să primească sprijinul financiar încă 6 luni, după ce se angajează. Există o condiţie: contractul să fie pe minim 24 de luni.

Reporter: V-ar motiva acest lucru să vă angajaţi?

Bărbat: „Sincer să fiu, ne angajăm, dar pe o perioadă scurtă. Mie nu îmi convine să strige după mine boschetari, adu-mi aia, că eu le vorbesc frumos, civilizat. Și plecăm de la locuri de muncă din cauza asta."

Cei care îşi dau demisia trebuie să returneze, însă, banii.
Pe de altă parte, Guvernul a decis extinderea categoriei NEET, unde se încadrează tinerii care nu muncesc şi nu urmează un curs de pregătire. Aici se încadrau persoanele cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani; de acum limita creşte la 30 de ani. Aceşti tineri pot beneficia de măsuri speciale.
finanțate din bugetul asigurărilor de șomaj.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO