Motivul pentru care Timișoara are cea mai mare rată de infectare din țară. Explicațiile lui Fritz

09-02-2021 19:52


Fritz

Primarul Dominic Fritz a declarat, marţi, că Timişoara şi judeţul Timiş apar cu cea mai mare rată de infectare cu SARS-CoV-2 din ţară pentru că aici se testează un număr dublu de persoane faţă de celelalte judeţe.

De asemenea, primarul a a lansat un apel: „Să nu ne minţim singuri că totul este în regulă” şi să se facă testări peste tot aşa cum se procedează la Timişoara.

"Suntem un judeţ în scenariul roşu şi din păcate rata în Timişoara continuă să crească (...). Medicii din spitale îmi spun că secţiile ATI sunt din nou pline şi ştim şi că în România începe să se răspândească tulpina de virus britanică, mult mai contagioasă decât varianta de până acum. Mulţi m-au întrebat de ce Timişoara şi judeţul au o rată mai mare decât în alte judeţe. Dau un mesaj românilor: impresia mea este că noi avem mai multe cazuri cunoscute pentru că aici testăm aşa cum ar trebui să testeze toată România. Cred că este o problemă în alte părţi ale ţării, ne minţim singuri că totul este în regulă şi asta ne dă un fals sentiment de siguranţă, numărul de teste scade şi oamenii cred că pericolul a trecut. Comparativ, în Timiş se fac în medie 1.500 de teste PCR la mia de locuitori, iar media naţională este de 700 de teste PCR la mia de locuitori. Deci noi, în Timiş, testăm de două ori mai mult faţă de media naţională. 10% din testele din România sunt făcute în judeţul Timiş. Aşa că nu este nicio surpriză că la noi şi cazurile detectate sunt mai multe", a detaliat Dominic Fritz.

El a cerut urgent o politică unitară de testare, nu doar de raportare la nivelul întregii ţări, să fie publice aceste date despre numărul testelor efectuate în fiecare judeţ, pentru că, în opinia sa, doar aşa se poate vedea realitatea.

"Un judeţ care doar pe hârtie este verde este poate chiar mai mult în pericol decât un judeţ care este roşu", a apreciat Fritz.

Primarul Timişoarei a lansat un apel la mai multă transparenţă şi sinceritate şi în privinţa vaccinării, pentru transparentizarea şi schimbarea criteriilor de alocare de doze şi în funcţie de numărul de programări.

"E absurd că reîncepem să vedem turismul vaccinării, în care timişenii trebuie să se deplaseze în alte judeţe, unde sunt vaccinuri. Daţi vaccinuri acolo unde cererea este mai mare. România are mai multă voinţă de a vaccina decât doze disponibile", a afirmat Fritz.

Edilul a reamintit că se vor deschide încă cinci fluxuri de vaccinare în Timişoara, primăria pregătind toate centrele.

În altă ordine de idei, Dominic Fritz a arătat că apelul pe care l-a lansat medicilor, cadrelor medicale şi registratorilor care vor să ajute în campania de vaccinare a avut ecou şi s-au prezentat deja 592 de astfel de timişoreni care şi-au arătat disponibilitatea să lucreze în centrele de vaccinare.

"Vor fi contactaţi şi triaţi şi vom încheia contracte de prestări servicii cu cei selectaţi. Nu ştim când următoarele centre vor fi deschise", a spus Fritz.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO