Ministrul Mediului a anunțat când va începe Programul Rabla

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 10 Aprilie 2019 19:18
Data publicarii: Miercuri 10 Aprilie 2019 12:13
Categorie: Stiri actuale

De vineri, reîncep programele ''Rabla Clasic'', pentru înlocuirea unei maşini vechi cu una nouă, mai puţin poluantă, şi ''Rabla Plus'', pentru cumpărarea unui autoturism electric sau hibrid.

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a anunţat că sumele alocate de Guvern permit înnoirea parcului auto românesc cu 35 de mii de vehicule.

Prima de casare prevăzută în programul Rabla Clasic este de 6500 de lei şi se acorda la radierea din circulaţie a unei maşini mai vechi de 8 ani şi cumpărarea uneia noi, care generează cel mult 130 de grame de dioxid de carbon pe km.

La prima de casare se pot adăuga un ecobonus de 1.700 lei, dacă autovehiculul nou este hibrid, se reîncarca în mers, și un ecobonus de 1.000 lei, dacă autovehiculul nou generează maximum 98 de g CO2/km.

Cele mai mari sume se acordă pentru mașinile hibrid

Nicolae Prișca, şofer: "Bonusul, sincer să fiu, e un pic cam mic. Ar putea fi mai mare, având în vedere preţurile care sunt undeva, aşa mă gândesc eu, la un 9000-10.000 de lei."

Ministrul Mediului a lansat oficial cele două programe într-un centru de testare auto din judeţul Dâmboviţa, unde au fost prezentate mai multe modele de maşini electrice şi hybrid plug-in, care se pot reîncărca la priză. Pentru achiziţionarea acestora, Administraţia Fondului de Mediu acorda un sprijin mult mai consistent, în cadrul programului ''Rabla Plus''. E drept că preţul unui astfel de vehicul poate ajunge la 50 de mii de euro.

Cornel Brezuică, directorul Administraţiei Fondului pentru Mediu: "Se acorda cea mai mare bonificaţie pentru maşinile cu emisiile de poluare zero, bonificaţia de 10 mii de euro şi pentru maşinile hybrid plug în, unde bonificaţia este de 5 mii de euro."

Marius Alecu, reprezentant service: "Maşina hibrid combină motorul termic cu un motor electric, iar maşina hibrid plug-in se poate conecta la o priză electrică şi se încarcă peste noapte."

Ca să cumpere astfel de maşini cu ajutor de la stat, românii nu trebuie să caseze un vehicul vechi. Din păcate însă reţeaua de staţii de încărcare e încă mică.

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului: "Am prelungit sesiunea pentru achiziţionarea de staţii de reîncărcare pentru municipiile reşedinţa de judeţ cu încă o lună, pentru că termenul era 31 martie."

De pildă, Primăria Târgovişte a semnat în 2017 contractul de finanţare pentru 4 asemenea puncte de alimentare, dar nu le-a pus în funcţiune.

Cristian Stan, primarul municipiului Târgovişte: "Este o contestaţie, de-asta a durat ceva mai mult decât am preconizat, mai trec 45 de zile şi avem staţiile care se vor monta efectiv."

În primele 3 luni ale anului s-au înmatriculat mai multe maşini noi decât în aceeaşi perioadă din 2018. Dar numărul celor second-hand înmatriculate e detaşat mai mare, ce-i drept în scădere faţă de anul trecut.

De la începutul lui 2019 s-au înmatriculat în total peste 146 de mii de maşini şi au fost radiate mai puţin de 25 de mii. Programul Rabla a ajuns la a 15-a ediţie şi a permis până acum casarea a aproape 700 de mii de maşini vechi, care au fost înlocuite cu peste 550 de mii de masini- no

 

 

Ministrul Mediului, despre reciclarea componentelor auto

Pe de altă parte, Gavrilescu a menţionat că şi-ar dori ca în România ţinta de reciclare în cazul componentelor auto să ajungă la 100%.

"Pentru că vorbeam de reciclare şi există directiva europeană prin care producătorii trebuie să-şi facă ţinta de 85% eu mi-aş dori pentru România, împreună cu producătorii, cu importatorii, împreună cu toţi cei care pun autovehicule pe piaţă să atingem 100%. Deci toate componentele unui astfel de autovehicul să poată fi recuperabile şi să poată fi reciclate în totalitate. De aceea azi o să vă lansez o provocare, o provocare pe care la un moment, pe mandatul meu vechi din 2015, am încercat să purtăm discuţii, din păcate mandatul a fost scurt, astfel încât în cadrul unui grup de lucru să încercăm să creionăm o legislaţie pentru autovehiculele scoase din uz, vechi, şi pentru industria şi importatorii de autovehicule, în sensul de a urmări "trasabilitatea" tuturor componentelor unui astfel de autovehicul, scoase din uz, în cadrul unei organizaţii de transfer corespunzătoare, în care producătorii să se asigure că toţi cei care fac lucrul acesta îl fac în cadrul legal. Este comparativ cu ceea ce se întâmpla la echipamentele electrice şi electrocasnice, la ce se întâmplă cu deşeurile municipale, cu deşeurile de fapt din ambalaje. Avem mult de muncă", a mai afirmat şefa de la Mediu.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Schimbare majoră în Programul Rabla 2019. Anunțul ministrului Mediului
Schimbare majoră în Programul Rabla 2019. Anunțul ministrului Mediului
VIDEO PROTVPLUS.RO
LAS FIERBINTI
Celentano știe totul despre Alba Iulia
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

06:26
LAS FIERBINTI
Robi are nevoie de bani pentru un televizor nou
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

03:41
LAS FIERBINTI
Robi face accident cu mașina
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

01:51
LAS FIERBINTI
Gianina se însoară cu Dorel
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

03:30
LA MARUTA
COZONACUL DE AUR: Ediția de Paște - MAREA FINALĂ
Cine a câștigat MAREA FINALĂ

10:54
LA MARUTA
Melina, povești din culisele "Cântă acum cu mine"
Cântă acum cu mine , duminică de la 23:00, la PRO TV

09:09
LA MARUTA
Traseu pentru recordul mondial 19 țări, în 24 de ore

14:07
LA MARUTA
Chef Hadad, troc cu instructorul, antrenament și gătit
Ce exerciții a practicat cheful

06:44
STIRILEPROTV
Alege-ți viitorul - Alegerile europene, 26 mai

03:19
FERMA
Am obtinut reteta secreta a fabulosilor cozonaci din Ferma

10:24
accident Sibiu
Bebeluș de 4 luni și mama lui, răniți într-un accident, în Sibiu. Cum s-a produs
Pedeapsa primită de Romina Rotariu pentru că a agresat un copil în creșa familiei
Dat afară, șeful Aeroportului Otopeni sugerează că a fost ”sacrificat” ca un miel
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a murit elevul olimpic din Galați, într-o joacă periculoasă
Poziția DNA după ce Parlamentul a adoptat modificările codurilor penale
Funcția preluată joi de Tudorel Toader, după ce a plecat de la Ministerul Justiției
Spital Rădăuți
Control la Spitalul Rădăuți, unde o secție s-a închis pentru că toții medicii și-au liber de Paște
Ofițerul care ar fi amenințat-o pe Emilia Șercan, sub control judiciar. E acuzat de șantaj
Cumpărături în toi, pentru masa de Paște. Ciobanii au adus la vânzare animale vii
Cazul elevului olimpic care a murit. Medicii s-au luptat toată noaptea ca să îl salveze
Aflat la o petrecere, un student drogat de 19 ani a căzut de la etajul 4 al căminului
Deţinut evadat din Penitenciarului Focşani a fost prins