”Sistem alert”, aplicația de avertizare în caz de dezastru. Cum va funcționa

Premierul Mihai Tudose se află luni în zonele din vestul țării afectate de fenomenele meteorologice extreme, pentru a discuta cu reprezentanții autorităților locale și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Carmen Dan: 42.000 de consumatori sunt fără electricitate în Arad şi trei spitale funcţionează pe generatoare

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a anunţat că niciunul dintre cei 15 răniţi în urma furtunii care a afectat judeţul Arad nu se mai află în spitale, dar că se fac eforturi pentru a se reconecta la reţeaua de electricitate 42.000 de consumatori din judeţ, prioritare fiind trei spitale care funcţionează cu generatoare şi mai multe unităţi şcolare.

Carmen Dan a declarat că în judeţ sunt probleme mari cu alimentarea cu energie electrică, din cauza liniilor de medie tensiune rupte şi a stâlpilor smulşi de vijelie.

“Este important pentru noi în acest moment să repunem cei 42.000 de consumatori afectaţi, prioritare fiind spitalele care funcţionează pe generator în acest moment. Trei spitale sunt în această situaţie, dar şi unităţi de învăţământ”, a spus ministrul.

Carmen Dan a declarat că este mulţumită de felul în care au intervenit autorităţile în Arad şi a felicitat echipele de prim-ajutor care au lucrat în permanenţă pe teren începând de duminică seara.

M-am bucurat să constat că s-au gestionat bine situaţii destul de serioase, în care oamenii cu mijloace de transport au fost blocaţi pe drumuri (…) Întregul efectiv al MAI, mă refer la pompieri, jandarmi şi poliţişti, a fost în dispozitiv şi îi felicit pentru cum a fost gestionată situaţia”, a spus ministrul.

Carmen Dan a declarat că în prima şedinţă de Guvern se vor stabili sumele care vor fi alocate judeţului drept ajutor din rezerva aflată la dispoziţia Guvernului.

Jurnaliştii au întrebat-o dacă are în vedere să suplimenteze personalul în MAI, afirmând că şi-ar dori să existe angajări până la finele anului.

O primă măsură a fost mărirea cifrei de şcolarizare, reducerea timpului de şcolarizare, iar în acest moment facem o evaluare să vedem din surse externe ce putem să recrutăm şi când. Spre sfârşitul anului îmi doresc să existe o astfel de recrutare şi din sursă externă, ea va fi direcţionată în domeniile sensibile, care vor reieşi în urma acestor evaluări. Vorbim de birourile de paşapoarte, înmatriculări, ordine publică şi intervenţii”, a răspuns Carmen Dan.

”Sistem Alert”, aplicația pentru avertizarea populației înaintea situaţiilor de risc major

Premierul Mihai Tudose a cerut implementarea în cel mai scurt timp a unui sistem integrat de alertare a populației în situații de risc major, prin mesaj de urgenţă transmis pe telefonul mobil.

Aplicația ”Sistem Alert” va fi dezvoltată și implementată de ANCOM, IGSU, STS în colaborare cu operatorii de telefonie.

Soluțiile tehnice vor fi stabilite în cadrul unui grup de lucru constituit din reprezentanţi și experți ai entităților menţionate, care va avea prima întâlnire astăzi, ora 15.00.

”Sistem Alert” va funcționa prin transmiterea unor mesaje de alertă specifice transmise abonaților pe telefonul mobil, nu doar printr-un simplu SMS, după modelul celor deja existente și funcționale în alte state europene. Alertele vor fi emise în funcţie de situațiile de urgenţă apărute la nivel regional – fenomene meteo extreme, incendii majore, risc de explozii, alte calamități și situații de risc.

În paralel cu implementarea sistemului de alertă va fi demarată o campanie de informare publică și pregătire a populației pentru utilizarea acestui sistem.

Premierul Mihai Tudose

Autoritățile vor sistem de avertizare a populației, însă furtuna din Vestul țării nu a fost anunțată

Vijelia năprasnică a luat 5 vieţi în Timiş, 2 în Bistriţa-Năsăud şi 1 în staţiunea Moneasa din Arad.

Deşi meteorologii nu au anunţat din vreme imensul pericol, venit dintre Serbia, pentru ca lumea să se pună la adăpost, acum Ministerul de Interne a constituit o celulă de criză, ca să ... analizeze situaţia.

Ministru Afacerilor Interne, Carmen Dan, a anunţat, luni, la Timişoara, că după-amiază va avea loc un comandament pentru situaţii de urgenţă, la care va participa şi premierul Mihai Tudose. Ea a mers şi la Spitalul Judeţean, unde sunt internate persoanele rănite în urma furtunilor, între acestea fiind şi doi copii.

"Intenţionam să merg în dispeceratul ISU şi să mă întâlnesc cu cei care sunt acolo pentru a vedea concret care sunt problemele, însă voi merge în Arad, în jurul orei 15.00, vom face un comandament, aici, în Timiş, la care va fi prezent şi premierul Tudose”, a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan.

Ea a precizat că, împreună cu premierul Mihai Tudose, va face o analiză a pagubelor în urma furtunilor din vestul ţării, întâlnirea urmând să aibă loc cel mai probabil la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Timiş.

Ministrul Afacerilor Interne s-a aflat, luni dimineaţă, în Timişoara, pentru a discuta cu autorităţile locale despre efectele furtunii de duminică seară. De asemenea, Carmen Dan a mers şi la Spitalul Judeţean din Timişoara, unde a vizitat persoanele rănite în urma furtunii. Ea a spus că printre răniţi se află şi doi copii - o fetiţă şi un băiat - şi că starea fetiţei este gravă.

"Teodora nu este într-o stare foarte bună, este încă într-o perioadă critică şi aşteptăm să vedem cum evoluează. Robert este în stare stabilă. Sper să se însănătoşească amândoi repede şi să revină acasă, alături de părinţi. Ceilalţi pacienţi pe care i-am văzut sunt cei care au avut probleme în urma fenomenelor meteo, sunt internaţi pe secţii. O situaţie mai deosebită este cu o doamnă care a avut nevoie de intervenţie, în rest nu a fost nevoie de intervenţii chirurgicale", a spus Carmen Dan.

Ministrul de Interne, după furtuna violentă: Există discuţii pentru implementarea unui sistem de avertizare rapidă prin SMS

Carmen Dan a spus la Timişoara că există discuţii cu operatorii de telefonie mobilă pentru identificarea unor soluţii de avertizare prin SMS.

“Noi am vorbit cu ceva vreme în urmă, când făceam exerciţiile de alertare a populaţiei, despre identificarea unor soluţii pentru un sistem de avertizare rapidă a populaţiei. Sunt discuţii cu operatorii de telefonie mobilă ca, în afară de sirene, să existe avertizare cu nişte mesaje tip SMS, prin care să se dea şi instrucţiuni despre cum poţi acţiona în situaţii limita de genul acestora. La guvern, la solicitarea premierului, există o întâlnire cu specialiştii (…) din domeniu”, a spus Carmen Dan, ministrul de interne, prezenţa la Timişoara, pentru a discuta cu autorităţile locale despre efectele furtunii de duminică seară.

Potrivit acesteia, specialiştii vor găsi o soluţie tehnică şi pentru a implementa şi un altfel de sistem”.

Totodată, Carmen Dan a amintit că anul trecut a fost lansată o aplicaţie a departamentului pentru situaţii de urgenţă, prin care sunt transmise în timp real informaţii despre fenomenele meteo periculoase.

Potrivit ministrului de Interne, ar fi în jur de 137 de persoane rănite, dar numărul acestora este dinamic şi se fac în continuare evaluări. Totodată, Carmen Dan a spus despre victimele aflate în spital că o fetiţă este în perioada critică, iar un băieţel se află în stare stabilă.

“Îmi doresc să se însănătoşească amândoi, ceilalţi pacienţi sunt cei care au avut probleme, internaţi pe secţii. O doamna aşteaptă o intervenţie, în rest nu au fost nevoie de intervenţii chirurgicale”, a spus Dan despre starea răniţilor din Timişoara.

Vestul României, lovit de furia naturii

Secvenţele filmate pe teresa unui restaurant din centrul Timişoarei sunt înfricoşătoare. Vijelia a ridicat cu o forţă de neimaginat scaunele şi mesele şi le-a aruncat sălbatic la câţiva metri. Că să scape teferi, oamenii s-au adăpostit pe unde au putut.

Scene apocaliptice au fost suprinse peste tot în oraş. Bucăţi de tablă şi zidărie desprinse din construcţii au fost purtate de vânt pe străzi iar şoferii prinşi în trafic s-au ferit cu greu de ele. Acoperişul unui bloc a fost smuls de vijelie şi prăvălit peste maşinile parcate în apropiere. Multe dintre ele au fost distruse.

Ca o cruntă ironie a sorţii, un indicator cu mesajul "bine aţi venit în Timişoara" a fost rupt din pământ şi azvârlit de rafale peste un autoturism. Şoferul - student la medicină în ultimul an - a murit zdrobit.

Şi în Buziaş furtuna a lovit năprasnic. Doi soţi şi o rudă de-a lor au murit după ce un copac a căzut peste ei. Cele trei persoane se aflau în parc atunci când a pornit vijelia. Imediat au fugit, au plecat să se adăpostească. La ieşirea din parc, însă, un copac bătrân de peste 100 de ani pur şi simplu a fost smuls din pământ şi s-a prăbuşit peste cele trei victime. Mai mulţi stâlpi de energie electrică au fost puşi la pământ aşa că întreg oraşul a rămas fără curent.

Când dezastrul s-a potolit, centrul Timişoarei arata ca după o tornadă. Terasele au fost luate pe sus de vânt, iar ţiglele acoperişurilor şi bucăţi de tencuială au zburat pur şi simplu.

Bilanţul este tragic, asemănător urmărilor unui uragan. În judeţul Timiş 5 oameni au murit, iar alţi 49 au fost răniţi, printre care şi copii.

Mihai Grecu, medic: "Au căzut de pe acoperiş, le-a căzut ţigla în cap. Din păcate, am avut şi doi pacienţi critici, printre care doi copii care în momentul de faţă sunt internaţi pe terapie intensivă şi un pacient care a decedat."

Elena Megherea, purtător de cuvânt ISU TIMIŞ: "S-au înregistrat 5 victime decedate, două în Timişoara şi trei în Buziaş şi 49 de persoane rănite, dintre care 7 copii."

Urgie a fost şi în judeţul Arad. În staţiunea Moneasa vijelia a doborât un brad peste o femeie şi a omorât-o.


Ultimul update: Duminica 01 Octombrie 2017 18:28
Data publicarii: Luni 18 Septembrie 2017 10:49
Categorie: Stiri actuale
Dosare penale pentru ucidere din culpă după cele 5 decese din timpul furtunii, în Timiș
Dosare penale pentru ucidere din culpă după cele 5 decese din timpul furtunii, în Timiș
Iohannis cere Guvernului să implementeze rapid un sistem de alertă în situații de dezastre
Iohannis cere Guvernului să implementeze rapid un sistem de alertă în situații de dezastre

Sursa: News.ro Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
sistem de recunoastere faciala
Poliţia Română vrea să se doteze cu un soft de recunoaştere facială. De ce se tem experţii
Băsescu, despre acuzațiile privind Securitatea: ”2 note care nu au produs efect negativ”
IPJ Dâmbovița, precizări despre dispariția fetiței de 11 ani. Când ar fi fost ucisă
O fată de 14 ani din Dolj a dispărut de acasă. Anunțul făcut de mama sa
Două ambarcaţiuni cu oameni la bord, salvate de la naufragiu în zona Portului Mangalia
Carne depozitată printre gândaci și excremente de șobolani în vechea hală din Piața Obor
Mihaela Adriana Fieraru, fata disparuta
Fetița de 11 ani din Dâmbovița a fost găsită moartă. Un olandez, principalul suspect
Iohannis face un apel la populație și publică o nouă poză în care apare pe bicicletă
Regizorul Ducu Darie a fost înmormântat cu onoruri militare la cimitirul Bellu
Număr mare de candidați pentru un post de șofer la Ambulanța Botoșani. Cât este salariul
A căzut cu mașina în canal și a petrecut toată noaptea izolat, pe capotă
Covor persan, pus pe şosea în Defileul Jiului. Reacţia primarului: "Fiecare s-a adaptat"