Ministerul Muncii: Au fost controale anterioare la căminele pentru vârstnici percheziționate de DIICOT. Ce s-a întâmplat după

azil

Centru de îngrijire pentru vârstnici Sfântul Gabriel cel Viteaz, unde au fost găsiți bătrâni în condiții deplorabile, se afla în atenția serviciilor sociale înainte de izbucnirea scandalului, afirmă reprezentanții Ministerului Muncii.

Au fost controale, s-au descoperit nereguli și s-au dispus 24 de măsuri pentru remediere.

Centrele de Îngrijire şi Asistenţă ale Asociaţiei ”Sfântul Gabriel cel Viteaz” au intrat în atenţia Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi (ANPDPD) încă de anul trecut, a transmis marți Ministerul Muncii, într-un comunicat.

Numeroase nereguli au fost constatate în respectivele aşezăminte, inspectorii dispunând zeci de măsuri de remediere, multe dintre aceste impuse managerului general al centrelor, preşedintelui Asociaţiei ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”, afirmă reprezentanții instituției, potrivit news.ro.

Ministerul Muncii a prezentat acum, la câteva zile de la izbucnirea scandalului, rezultatele controalelor realizate în centrele care fac obiectul anchetei DIICOT. Măsurile ar fi fost puse în aplicare, susțin reprezentanții instituției.

Citește și
batrani azil
Bătrânii cărați în două case în construcție din Tunari proveneau dintr-un azil din Voluntari, închis din cauza neregulilor
Reacţia rușilor la retragerea lui Biden. Zaharova anunță o propunere șoc

Cele mai multe nereguli au fost descoperite de către inspectorii sociali de la autoritatea care protejează interesele persoanelor cu handicap în Centrul de Îngrijire ”Sfântul Gabriel cel Viteaz” din Voluntari, arată sursa citată.

Inspectorii au impus managerului general şi altor persoane implicate în activitatea din centru 24 de măsuri pentru remediere, după ce în centru au fost descoperite nereguli precum: lipsă de personal, lipsa accesului beneficiarilor la serviciile unui medic de familie sau ale medicilor specialişti, lipsa accesului la kinetoterapie, lipsa meniurilor care să respecte principiile unei alimentaţii sănătoase şi echilibrate necesare vârstnicilor suferinzi. Printre neregulile descoperite în acest centru se mai numărau: lipsa autorizaţiilor, a spaţiilor interioare adecvate sau a celor exterioare de relaxare şi mişcare, potenţiale riscuri de accidentare, împiedicare existente în curtea centrului, ce pot pune în pericol siguranţa beneficiarilor, existenţa unor dulapuri cu medicamente lăsate descuiate, fără o evidenţă care să arate cantitatea şi motivul pentru care unele medicamente au fost administrate celor internaţi.

Inspectorii sociali au găsit inclusiv bătrâni ţinuţi la demisol, cerând mutarea personalului în acea zonă, unde nu era nici suficientă căldură, nici suficientă lumină.

Astfel, una dintre măsurile impuse se referea la „clarificarea situaţiei celor 8 beneficiari - dacă aceştia locuiesc sau nu la demisolul clădirii. Din cauza faptului că spaţiile de la demisol sunt reci şi nu primesc suficientă lumină naturală, va fi luată în considerare varianta în care vor fi amenajate spaţiile de la parterul clădirii, prin mutarea personalului administrativ la demisol, astfel încât beneficiarilor cu afectări psihice/mentale grave să li se asigure condiţii de locuit decente, spaţii dotate şi utilate în conformitate cu MODULUL I - MANAGEMENTUL SERVICIULUI SOCIAL, Standard 2 - GĂZDUIRE prevăzut în Anexa 1 din Ordinul nr.82/2019”. Managerul centrului şi administratorul imobilului erau cei care ar fi trebuit să ducă la îndeplinire măsura.

Bolnav de cancer, fără tratament și o femeie izolată

Un caz particular, al unui vârstnic bolnav de cancer şi cu afecţiuni pneumologice, a atras atenţia inspectorilor, aparent lăsat fără îngrijire medicală. În aceste condiţii, inspectorii au dispus „facilitarea de urgenţă a accesului domnului M.I.V. la consultaţii de pneumologie şi oncologie, precum şi la realizarea tuturor analizelor şi investigaţiilor recomandate de medicii specialişti. Totodată, beneficiarului i se va furniza întreaga medicaţie stabilită de medici şi i se va asigura o alimentaţie în acord cu recomandările medicale (hipocalorică, cu aport de legume proaspete”.

Controlul autorităţii pentru protecţia persoanelor cu handicap scotea în evidenţă şi chestiunea comportamentelor abuzive ale unora dintre beneficiari faţă de celelalte persoane internate, cerând soluţii pentru această problemă.

Nu în ultimul rând, inspectorii constataseră, încă de anul trecut, că în centrul „Sfântul Gabriel cel Viteaz” o femeie fusese ţinută izolată şi ceruseră măsuri faţă de acest abuz.

Se va cerceta situaţia potrivit căreia beneficiara M.G. a fost izolată şi, în funcţie de rezultate, se va angaja răspunderea disciplinară a persoanelor implicate în izolarea beneficiarei”; era o altă măsură dispusă.

Inspectorii cereau de asemenea ca celor internaţi să li se faciliteze legăturile cu familia şi prietenii aflaţi în afara centrului, semn că existau probleme şi în această privinţă. Probleme au fost constatate şi în ceea ce priveşte intimitatea celor internaţi, o cameră video fiind identificată în unul dintre dormitoare.

DGASPC Sector 3 a constatat remedierea neregulilor

Conform Ministerului Muncii, prin două adrese, transmise una anul trecut, cealaltă anul acesta, DGASPC Sector 3 anunţa că toate cele 24 de recomandări au fost puse în aplicare în centrul „Sfântul Gabriel cel Viteaz” din Voluntari.

Măsurile şi recomandările de mai sus au fost implementate de către angajaţii Asociaţiei Sfântul Gabriel cel Viteaz, cât şi de specialişti ai DGASPC S3 (conform adreselor din 13.12.2022, respectiv din 30.03.2023, emise de DGASPC Sector 3). Au mai fost transmise ANPDPD documente doveditoare şi rapoarte de monitorizare a centrului, realizate în cursul lunilor ianuarie, februarie şi martie de specialişti ai direcţiei, însoţite de fotografii, transmise prin poşta electronică de către reprezentanţii Asociaţiei. Facem precizarea că, la solicitarea organelor de cercetare penală, ANPDPD a transmis toate documentele solicitate ca urmare controalelor desfăşurate în legătură cu CIA Sfântul Gabriel cel Viteaz”, au precizat reprezentanții Ministerului Muncii.

AJPIS Ilfov a propus retragerea licenței, dar pe 6 iulie

Ministerul precizează: „ca urmare a încălcării drepturilor fundamentale ale beneficiarilor centrului, prin tratamente inumane ori degradante asupra acestora, prin care le-a fost pusă viaţa în pericol, AJPIS Ilfov a propus retragerea licenţei de funcţionare a serviciului social, iar prin Decizia nr. 698/06.07.2023, preşedintele ANPDPD a retras licenţa de funcţionare acordată centrului”.

În ceea ce priveşte alt centru al Asociaţiei „Sfântul Gabriel cel Viteaz”, centrul „Armonia”, şi acolo controalele făcute anul trecut, în urma unor sesizări ale Centrului pentru Resurse Juridice au arătat nereguli. Bătrânii erau ţinuţi în frig, centrul nu avea avizele legale, nu asigura spaţiile prevăzute de lege, nu avea suficient personal iar unii dintre cei internaţi acolo aveau actele de identitate expirate. Probleme care ţin de comunicarea cu cei dragi din exterior şi de comportamentul abuziv al unora dintre cei internaţi în centrul Armonia, comportament necorespunzător gestionat, au fost de asemenea puse pe lista chestiunilor de rezolvat.

Şi în acest caz, managerul general al centrului era responsabil pentru rezolvarea neregulilor, iar prin mijloace electronice, el a transmis, în aprilie anul acesta, documente şi fotografii care arătau că acestea au fost remediate.

Și neregulile de la „Armonia” au fost remediate. În acte

La data controlului în CIA „Armonia“ se găseau un număr de 29 de beneficiari, dintre care 15 beneficiari proveneau de la DGASPC Ilfov. ANPDPD a transmis adrese atât entităţii controlate, Asociaţia Sfântul Gabriel cel Viteaz, cât şi DGASPC Ilfov, însoţite de notele de monitorizare şi control, în vederea implementării măsurilor şi recomandărilor. Prin adresa ANPDPD din 27.02.2023, au fost solicitate Asociaţiei Sfântul Gabriel cel Viteaz documente justificative cu privire la modul în care au fost remediate deficienţele constatate prin nota de monitorizare şi control. În data de 13.04.2023, Asociaţia a transmis ANPDPD documentele doveditoare, însoţite de fotografii, care au demonstrat remedierea problemelor identificate de echipa de monitorizare şi control”, subliniază Ministerul Muncii. Şi licenţa acestui centru a fost retrasă

De asemenea, centrul „Casa Cora", a mai făcut obiectul unei sesizări, dar pentru faptul că ANPDPD nu are competenţe de control în astfel de servicii sociale, sesizarea a fost redirecţionată Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), în vederea efectuării de verificări la serviciul pentru persoane vârstnice, în 28.12.2022, a mai transmis, marţi, Ministerul Muncii.

Potrivit ANPIS, Centrul rezidenţial pentru persoane vârstnice Casa Cora era recent înfiinţat. Centrul existent anterior, respectiv Centrul rezidenţial de îngrijire şi asistenţă persoane dependente Casa Cora, a fost controlat de către inspectorii sociali din cadrul AJPIS Ilfov în perioada 04.01-05.01.2023. Controlul a fost solicitat de ANPIS ca urmare a petiţiei adresate ANPDPD. Au fost dispuse măsuri de remediere a abaterilor constatate constând în: îmbunătăţirea condiţiilor de hrană; angajarea de personal calificat; realizarea planului de formare a angajaţilor şi realizarea şi consemnarea informărilor obligatorii privind beneficiarii, cât şi angajaţii.

Articol recomandat de sport.ro
Frumoase și valoroase. Zece sportive românce superbe care merg la Paris ca să câștige medalii | FOTO
Frumoase și valoroase. Zece sportive românce superbe care merg la Paris ca să câștige medalii | FOTO
Citește și...
Ce se întâmplă în prezent la „azilul groazei” din Buzău care fusese închis în 2014
Ce se întâmplă în prezent la „azilul groazei” din Buzău care fusese închis în 2014

Un azil de bătrâni din localitatea Aldeni, comuna Cernăteşti judeţul Buzău, redenumit în trecut „azilul groazei” şi închis în 2014 pentru numeroase nereguli şi orori comise împotriva beneficiarilo, a fost controlat, luni.

Bătrânii cărați în două case în construcție din Tunari proveneau dintr-un azil din Voluntari, închis din cauza neregulilor
Bătrânii cărați în două case în construcție din Tunari proveneau dintr-un azil din Voluntari, închis din cauza neregulilor

Noi descinderi legate de centrele pentru persoane vulnerabile au avut loc luni noapte, în județul Ilfov.

Bătrânii dintr-un azil, ascunși de ochii autorităților. Au fost cărați cu cearșafuri la o casă în construcție din Tunari
Bătrânii dintr-un azil, ascunși de ochii autorităților. Au fost cărați cu cearșafuri la o casă în construcție din Tunari

Mai multe persoane vârstnice, vulnerabile, unele dintre acestea cu dizabilități, au fost găsite într-o casă aflată în construcție, în localitatea Tunari. 

Bătrână de 79 de ani, dispărută de 3 zile de la un azil din Cluj. Poliția face apel la populație pentru a o găsi
Bătrână de 79 de ani, dispărută de 3 zile de la un azil din Cluj. Poliția face apel la populație pentru a o găsi

De trei zile polițiștii încearcă să dea de urma unei bătrâne de 79 de ani care a dispărut de aproape trei zile, de la un azil din Cluj! În tot acest timp se fac verificări și cu privire la modul în care căminul asigura paza și siguranța celor cazați acolo

Azilul ororilor din Italia. Cinci îngrijitori, acuzați că maltratau și jigneau persoanele cu dizabilități | VIDEO
Azilul ororilor din Italia. Cinci îngrijitori, acuzați că maltratau și jigneau persoanele cu dizabilități | VIDEO

Cinci îngrijitori dintr-un azil din Brescia, Italia, sunt acuzați că maltratau, jigneau, umileau și aplicau rele tratamente persoanelor cu dizabilități, care erau găzduite în structura sanitară.

Recomandări
Motivul pentru care Joe Biden a luat decizia istorică de a se retrage din cursa prezidențială. „Nimeni nu știa”
Motivul pentru care Joe Biden a luat decizia istorică de a se retrage din cursa prezidențială. „Nimeni nu știa”

Izolat, frustrat şi furios, Joe Biden s-ar fi simţit trădat de aliaţii care s-au întors împotriva sa într-un moment de cumpănă, dar în cele din urmă a ajuns la concluzia că trebuie să se retragă din cursa electorală, deşi nu şi-ar fi dorit, scrie NBC News.

 

Val de căldură persistent şi disconfort termic, luni şi marţi, în mai multe județe. HARTĂ
Val de căldură persistent şi disconfort termic, luni şi marţi, în mai multe județe. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de caniculă şi disconfort termic ridicat, valabilă luni şi marţi în zece judeţe şi în Municipiul Bucureşti.

Un oraș din Europa este considerat cel mai bun din lume la calitatea vieții în 2024. Surpriză în ceea ce privește Bucureștiul
Un oraș din Europa este considerat cel mai bun din lume la calitatea vieții în 2024. Surpriză în ceea ce privește Bucureștiul

Pentru al treilea an consecutiv, un oraș din Europa a fost desemnat drept cel mai locuibil din lume, dintre cele 173 incluse în Indexul anual al locuibilității globale realizat de The Economist.