Familia și prietenii militarului ucis în Afganistan, zdruncinați de veste. Mădălin Stoica, decorat de Iohannis

Ultimul update: Duminica 01 Octombrie 2017 18:28
Data publicarii: Sambata 16 Septembrie 2017 16:25
Categorie: Actualitate

E o durere fără margini acasă, dar şi în satul în care s-a născut şi a trăit militarul ucis vineri în Afghanistan. Mădălin Stoica avea 41 de ani şi era plecat în prima lui misiune în Kandahar.

Convoiul în care se afla a căzut însă pradă unui atac sinucigaş, iar caporalul, grav rănit, s-a stins la spital. Trupul său va fi adus în ţară luni, cu un avion militar. Tot atunci, în unităţile militare vor fi organizate ceremonii de comemorare. Alţi doi militari au fost loviţi de schije, iar acum se află în grijă medicilor.

Militarul care a murit în urma atacului asupra unei patrule româneşti în Afganistan a fost decorat post mortem de către preşedintele Klaus Iohannis.

Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale au publicat, vineri searăș, o înregistrare cu militarul Mădălin Stoica: 

"Eu am mereu sprijin din partea colegilor mei, am un coleg care îmi supraveghează spatele, nu cobor niciodată singur, mi se asigură perimetrul, după care intervin şi cer suport medical pentru evacuare."

Caporalul în vârstă de 41 de ani era încântat că se afla în prima sa misiune într-un teatru de război, povestesc rudele. Nicio clipă nu s-a gândit că aceasta avea să fie, din păcate, şi ultima.

Nicolae Mihai, prietenul militarului: "Acum vreo 7 luni m-am întâlnit cu el şi îmi spunea că era încântat că pleacă în Afghanistan."

Mădălin plecase din baza militară din Kandahar cu un convoi format din 4 vehicule, când un insurgent care conducea o maşină capcană a intrat în blindatul românesc.

Un taliban a surprins atacul jihadiştilor într-o fotografie şi a postat-o alături de un comentariu.

În total, trei militari români erau în misiunea de patrulare. Mădălin Stoica s-a stins la spital. A fost avansat post mortem la gradul de sublocotenent şi a fost propus pentru a primi Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler. Acasă, în satul natal Clondiru, din judeţul Buzău, toată lumea îl plânge. La fel şi în Buzău, unde locuia cu soţia şi fiica de 12 ani.

Vasile Stoica, unchi: "O nenorocire! Puiu e terminat, ca toată familia... Nu ştiu ce să zic, e o durere foarte mare."

Autorităţile locale vor să îl declare erou al comunei.

Valeriu Armeanu, primarul comunei Ulmeni: "Întreaga comunitate a rămas zdruncinată de acest zvon că Mădălin, vecinul nostru, consăteanul nostru, nu mai este printre noi. Păcat, un băiat formidabil, un băiat liniştit şi la locul de muncă."

Trupul neînsufleţit va fi adus în ţară luni, cu un avion militar. Ceilalţi doi români răniţi şi ei în atacul de tip kamikaze, caporalul Ionel Buzea şi fruntaşul Ionel Toma, sunt la spital, în grija medicilor.

Mădălin Stoica, decorat de preşedintele Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, sâmbătă, decretul de decorare post-mortem a sublocotenentului Stoica Vintilă Mădălin cu Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, de război, ”în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru dăruirea şi curajul manifestate sub culorile drapelului naţional, pentru spiritul de sacrificiu dovedit în timpul executării unei misiuni de luptă în Teatrul de Operaţii din Afganistan”.

Decorarea a fost făcută la propunerea ministrului Apărării Naţionale, Mihai-Viorel Fifor.

Trei militari din Batalionul 280 Infanterie Protecţia Forţei din Focşani au fost răniţi vineri, în Afganistan, în timpul unei misiuni în zona de responsabilitate. Ei au primit primul ajutor la faţa locului, după care au fost evacuaţi la cel mai apropiat spital militar, doi dintre ei fiind în stare stabilă, iar al treilea fiind grav rănit. La scurt timp, militarul grav rănit, caporalul Mădălin Stoica, a murit la spital. El avea 41 de ani, era căsătorit şi avea un copil. Se afla la prima misiune în teatrele de operaţii şi era angajat al MApN din anul 2002.

În acelaşi incident au fost răniţi caporalul Ionel Buzea şi fruntaşul Ionel Toma. Ei au primit îngrijiri medicale, fiind evacuaţi pe calea aerului la spitalul militar din Kandahar. Militarii se aflau într-un convoi de patru autovehicule MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) când un autovehicul capcană a intrat în blindatul lor.

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a lui Mădălin Stoica.

În anul 2017, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu peste 620 de militari, alţi aproximativ 300 fiind desfăşuraţi în operaţii sub comandă/mandat NATO, UE, ONU şi OSCE în alte regiuni. În timpul misiunilor externe, 29 de militari şi-au pierdut viaţa şi alţi peste 180 au fost răniţi.

Unul din cei 3 militari răniţi în Afganistan a murit. Momentul exploziei, surprins de un taliban
Unul din cei 3 militari răniţi în Afganistan a murit. Momentul exploziei, surprins de un taliban
VIDEO PROTVPLUS.RO
Asociatia Pro Infrastructura
Pro Infrastructură, despre nominalizarea la Transporturi: ”O ciorbă proastă reîncălzită”
Primele măsuri luate în cazul profesoarei care atacă bebeluși pe stradă, la Târgoviște
Ce sancțiuni au primit protestatarii care au aruncat cu ketchup în Ministerul Justiției
Accident cu 7 răniți în Dolj, inclusiv 3 copiicu vârste între 1 și 7 ani
Incendiu de vegetație pe dealurile din Ștefănești, Argeș. Focul, pus intenționat
Iohannis, despre economie: "România trebuie să iasă din cercul vicios al experimentelor"
tudorel toader, recurs compensatoriu
Protest la Ministerul Justiției: oamenii au aruncat cu pietre și vopsea
De ce stătea în spatele microbuzului fetița de 12 ani care a murit după ce a căzut
Mihai Șora, după anunțul lui Toader: "Noapte bună, România!"
Reacția lui Frans Timmermans, după ce a aflat că Guvernul a adoptat OUG pe Justiție
Cărțile de identitate se modifică. Cum vor arăta noile documente
Avertismentul lui Lazăr privind schimbarea legilor justiției: Sunt neconstituționale