Mihail Gorbaciov, ultimul conducator al Uniunii Sovietice: Intreaga lume arata de parca se pregateste de razboi


Ultimul update: Luni 30 Ianuarie 2017 07:17
Data publicarii: Vineri 27 Ianuarie 2017 12:58
Categorie: Stiri actuale
Mihail Gorbaciov

Mihail Gorbaciov, care a ramas in istorie drept ultimul conducator al Uniunii Sovietice, sustine intr-un text de opinie publicat in Time ca lumea contemporana este coplesita de probleme, iar politicienii par pierduti in fata acestora.

Fostul lider sovietic atrage atentia ca nicio problema nu este mai urgenta decat militarizarea politicii si lansarea unei noi curse a inarmarii atat dinspre Kremlin, cat si dinspre NATO. ”Situatia curenta este mult prea periculoasa. Mai multe trupe, tancuri si autovehicule blindate sunt aduse in Europa. NATO si Rusia obisnuiau sa-si desfasoare la distanta fortele si armele, dar acum sunt mai aproape ca niciodata si nu au cum sa rateze tinta”, scrie Gorbaciov intr-un editorialul publicat in Time, relateaza news.ro.

Fostul conducator sovietic atrage atentia ca multe state ale lumii nu pot sa finanteze nevoile sociale esentiale ale cetatenilor, insa cheltuielile militare continua sa creasca de la an la an. ”Banii se gasesc usor pentru arme sofisticate a caror puteri distructive sunt comprabile cu cele ale armelor de distrugere in masa, pentru ca submarinele pot sa devasteze jumatate dintr-un continent cu o singura salva, iar sistemele de aparare antiracheta submina ideea de stabilitate strategica”, apreciaza fostul lider sovietic.

Mihail Gorbaciov noteaza ca liderii politici si militari adopta o doctrina din ce in ce mai belicoasa si periculoasa, in vreme ce comentatorii si personalitatile din televiziune sa grabesc pentru a se alatura ”corului belicos”. ”Totul da impresia ca lumea se pregateste pentru razboi”, noteaza fostul conducator al URSS.

De asemenea, acesta atrage atentia asupra reusitei procesului de reducerea a arsenalului nuclear, care nu a subminat securitatea niciunui stat si a eliminat amenintarea lansarii unui razboi nuclear din cauza unei probleme tehnice banale. ”Astazi, amenintarea nucleara pare sa fie din nou o realitate. Relatiile dintre marile puteri au urmat in ultimii ani traiectoria rau si mai rau, in timp ce avocatii inarmarii si reprezentantii industriei militare isi freaca palmele. Trebuie sa iesim din aceasta situatie. Trebuie sa reluam dialogul politic orientat spre decizii si actiuni comune”, propune Gorbaciov.

Fostul conducator sovietic atrage atentia ca dialogul ar trebui sa se concentreze pe evitarea razboiului, renuntarea la cursa inarmarii si reducerea arsenalului.”Scopul este sa ajungem la un acord, care sa nu includa doar armele nucleare, dat si sistemele antiracheta si stabilitatea strategica”. Mihail Gorbaciov noteaza ca razboiul ar trebui sa fie scos in afara legii in lumea moderna, pentru ca problemele globale nu pot fi rezolvate prin razboiu - nici saracia, nici incalzirea globala, nici migratia, nici explozia demografica si nici reducerea resurselor naturale.

In schimb, fostul conducator sovietiv propune realizarea unei rezolutii prin care razboiul nuclear este catalogat drept inacceptabil si o crima care nu poate sa fie niciodata uitata la nivelul Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite. De asemenea, el propune ca inisiativa unei asemenea rezolutii sa vina de la Donald Trump sau Vladimir Putin.
”Momentul pentru a decide si a actiona este acum”, sustine Gorbaciov.

 

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO