Medicii din Iași, plângere penală împotriva unei tinere care a încercat să nască acasă

×
Codul embed a fost copiat

Medicii din Iaşi vor să facă plângere penală împotriva unei tinere mămici care a adus pe lume un băieţel, în condiţii de urgenţă majoră, în maternitate.

Femeia le-ar fi spus că a încercat să nască natural, acasă, ajutată de o dulă - femeie care ajută psihologic gravidele. N-a reuşit, iar copilul a rămas blocat şi cu cordonul ombilical în jurul gâtului.

Tânăra a chemat apoi ambulanța, iar medicii au ajutat-o să nască la spital. Bebeluşul ar putea rămâne cu sechele neurologice, spun doctorii, care le învinuiesc atât pe mama pruncului, cât şi pe femeia care a asistat-o, deşi nu are compententze medicale.

Doctorii susţin că tânăra a ajuns la Maternitatea ”Cuza Vodă” în stare gravă şi le-a spus că a decis să nască natural acasă, asistată de o dulă - o femeie care oferă suport emoţional şi psihologic - dar care nu are studii medicale.

Trebuie menţionat că în urmă cu doi ani, pacienta făcuse o cezariană şi fusese avertizată de medici că îşi pune viaţa şi pruncul în pericol, dacă naşte natural la domiciliu.

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Prof. dr. Mircea Onofriescu, preşedintele Societăţii Romane de Obstetrica şi Ginecologie: ”A declarat că a dorit să nască la domiciliu cu o dulă. Acestea sunt nişte personaje care susţin psihologic o gravidă înainte, în timpul sau după naştere. Ele practic nu au competenţa medicală şi nu au asistat copii în viaţa lor. Riscul de ruptură uterină şi deces matern a fost foarte mare.”

Tânăra a ajuns la spital când copilaşul avea deja înfăşurat cordonul ombilical în jurul gâtului, iar capul a rămas blocat aproape două ore. Medicii au intervenit cu forcepsul pentru a salva viaţa bebeluşul.

Dr. Dragoș Nemescu, medic primar obstetrică-ginecologie: "A venit în urgenţă cu naşterea declanşată în faza avansată cu poziţie anormală a fătului şi complicată//nu sunt de acord şi nu aş fi recomandat să stea acasă în travaliu să nască."

Medicii au reuşit să salveze viaţa pruncului, dar nu este exclus ca acesta să rămână cu probleme neurologice. Doctorii sunt decişi să facă o plângere penală atât familiei, cât şi persoanei fără studii care ar fi asistat iniţial la naşterea femeii. Soţul tinerei mame contestă însă prezenţa dulei.

”Soţia a luat hotărârea să stea acasă, să înceapă naşterea,  după care să meargă la spital. Eu nu ştiu de nicio dulă, am fost eu cu soţia”, a spus bărbatul.

Prof. dr. Mircea Onofriescu, preşedintele Societăţii Romane de Obstetrica şi Ginecologie: ”Eu voi depune o plângere penală la adresa familie şi împotriva acestui personaj. Poliţia trebuie să identifice această persoană. E o situaţie care nu trebuie să se mai întâmple în România.”

La noi termenul de dulă este folosit pentru acele persoane care le pot învăţa pe viitoarele mămici cum să se pregătească emoţional pentru a face faţă unei naşteri naturale. Dar în niciu un caz nu îşi pot însuşi rolul de moaşe sau medici, spun specialiştii.

Liliana Pintile, preşedinte Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor, Filiala Iaşi: "În ţările civilizate, moaşele asistă mămicile la naştere, fie în spital, fie la domiciliu dar pentru asta trebuie să aibă competente sporite, cum sunt moaşele licenţiate.”

În România, în prezent sunt înregistrate oficial circa o sută de moaşe cu studii medicale şi majoritatea lucrează doar în maternităţi - alături de medici.
 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
A anunţat la 112 că urmează să nască, dar i s-a închis telefonul înainte de a spune locul exact
A anunţat la 112 că urmează să nască, dar i s-a închis telefonul înainte de a spune locul exact

O femeie care se afla în pădurea Băneasa şi a anunţat la 112 că urmează să nască, dar i s-a închis telefonul înainte de a spune locul exact, a fost salvată de poliţişti care au însoţit echipajele medicale.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.