Medicii din Iași, plângere penală împotriva unei tinere care a încercat să nască acasă

Ultimul update: Joi 16 August 2018 20:35
Data publicarii: Joi 16 August 2018 17:02
Categorie: Actualitate

Medicii din Iaşi vor să facă plângere penală împotriva unei tinere mămici care a adus pe lume un băieţel, în condiţii de urgenţă majoră, în maternitate.

Femeia le-ar fi spus că a încercat să nască natural, acasă, ajutată de o dulă - femeie care ajută psihologic gravidele. N-a reuşit, iar copilul a rămas blocat şi cu cordonul ombilical în jurul gâtului.

Tânăra a chemat apoi ambulanța, iar medicii au ajutat-o să nască la spital. Bebeluşul ar putea rămâne cu sechele neurologice, spun doctorii, care le învinuiesc atât pe mama pruncului, cât şi pe femeia care a asistat-o, deşi nu are compententze medicale.

Doctorii susţin că tânăra a ajuns la Maternitatea ”Cuza Vodă” în stare gravă şi le-a spus că a decis să nască natural acasă, asistată de o dulă - o femeie care oferă suport emoţional şi psihologic - dar care nu are studii medicale.

Trebuie menţionat că în urmă cu doi ani, pacienta făcuse o cezariană şi fusese avertizată de medici că îşi pune viaţa şi pruncul în pericol, dacă naşte natural la domiciliu.

Prof. dr. Mircea Onofriescu, preşedintele Societăţii Romane de Obstetrica şi Ginecologie: ”A declarat că a dorit să nască la domiciliu cu o dulă. Acestea sunt nişte personaje care susţin psihologic o gravidă înainte, în timpul sau după naştere. Ele practic nu au competenţa medicală şi nu au asistat copii în viaţa lor. Riscul de ruptură uterină şi deces matern a fost foarte mare.”

Tânăra a ajuns la spital când copilaşul avea deja înfăşurat cordonul ombilical în jurul gâtului, iar capul a rămas blocat aproape două ore. Medicii au intervenit cu forcepsul pentru a salva viaţa bebeluşul.

Dr. Dragoș Nemescu, medic primar obstetrică-ginecologie: "A venit în urgenţă cu naşterea declanşată în faza avansată cu poziţie anormală a fătului şi complicată//nu sunt de acord şi nu aş fi recomandat să stea acasă în travaliu să nască."

Medicii au reuşit să salveze viaţa pruncului, dar nu este exclus ca acesta să rămână cu probleme neurologice. Doctorii sunt decişi să facă o plângere penală atât familiei, cât şi persoanei fără studii care ar fi asistat iniţial la naşterea femeii. Soţul tinerei mame contestă însă prezenţa dulei.

”Soţia a luat hotărârea să stea acasă, să înceapă naşterea,  după care să meargă la spital. Eu nu ştiu de nicio dulă, am fost eu cu soţia”, a spus bărbatul.

Prof. dr. Mircea Onofriescu, preşedintele Societăţii Romane de Obstetrica şi Ginecologie: ”Eu voi depune o plângere penală la adresa familie şi împotriva acestui personaj. Poliţia trebuie să identifice această persoană. E o situaţie care nu trebuie să se mai întâmple în România.”

La noi termenul de dulă este folosit pentru acele persoane care le pot învăţa pe viitoarele mămici cum să se pregătească emoţional pentru a face faţă unei naşteri naturale. Dar în niciu un caz nu îşi pot însuşi rolul de moaşe sau medici, spun specialiştii.

Liliana Pintile, preşedinte Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor, Filiala Iaşi: "În ţările civilizate, moaşele asistă mămicile la naştere, fie în spital, fie la domiciliu dar pentru asta trebuie să aibă competente sporite, cum sunt moaşele licenţiate.”

În România, în prezent sunt înregistrate oficial circa o sută de moaşe cu studii medicale şi majoritatea lucrează doar în maternităţi - alături de medici.
 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

A anunţat la 112 că urmează să nască, dar i s-a închis telefonul înainte de a spune locul exact
A anunţat la 112 că urmează să nască, dar i s-a închis telefonul înainte de a spune locul exact
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
accident Dn15
Accident grav, în Mureş. Un microbuz cu pasageri a căzut de la câţiva metri
Cum arată și cât valorează tabloul de Picaso găsit la rădăcina unui copac, în Tulcea
„Ploaie de foc” la un festival. Mai mulți răniți în urma bizarului fenomen. VIDEO
Ce spun oamenii din Carcaliu, satul unde a fost găsit un Picasso. "Bă, da frumoşi tablourile alea"
Jaful secolului, comis de amatori. Hoţii români au ales tablouri care să intre în sacoşe şi au vrut să i le vândă lui Becali
România, ameninţată de noi epidemii. Cele 3 boli care putea lovi în următoarele săptămâni
tablourile furate din Olanda
JAFUL SECOLULUI. Tabloul de Picasso "ars în sobă" a fost găsit într-un sat din Tulcea, la rădăcina unui copac
Cartea "România, te iubesc!", lansată duminică la Târgul Gaudeamus
A murit fostul ambasador Mihnea Constantinescu, membru al Consiliului Regal
Accident cu 7 victime în Covasna. Cauza impactului de pe DN10
Incendiu uriaş la marginea Capitalei. Localnicii, alarmaţi prin sistemul RO-ALERT
Taximetrist din Neamţ, rămas prizonier în propria maşină. Ce greşeală a făcut