Mamă, forțată de lege să se vadă cu partenerul care a terorizat-o

Ultimul update: Miercuri 22 August 2018 21:21
Data publicarii: Miercuri 22 August 2018 19:20
Categorie: Actualitate

Legea obligă o mamă care a obţinut un ordin de restricţie împotriva partenerului violent, şi se ascunde de el, să îi ceară acordul ca să-şi poată muta copilul de la o şcoală la alta.

Reprezentanţii Inspectoratului şcolar susţin că au nevoie de semnătura ambilor părinţi, altfel se pot trezi daţi în judecată. În aceste condiţii, femeia se întreabă ce rost mai are ordinul de restricţie, dacă cel care o ameninţă cu moartea va şti unde învaţa copilul.

Femeia povesteşte că a fost abuzată fizic şi pshic ani de zile de iubitul ei. Spune că a bătut-o acum câteva luni până când i-a fracturat oasele. Atunci a fugit de acasă, împreună cu copilul, şi a cerut ajutor la un centru de ocrotire.

A primit consiliere juridică şi a obţinut un ordin de protecţie pentru 6 luni care îi interzice bărbatului să se apropie de ea sau de copil la o distanţă mai mică de 300 de metri. Totodată fostul iubit a fost obligat să predea arma de foc pe care o deţinea, să meargă la psiholog şi să nu ia legătura cu mama sau copilul .

Dar când a încercat să-şi înscrie copilul la o altă şcoală, ca să li se piardă urma, femeia a descoperit că legea nu o protejează.

Mamă: "Doamna director mi-a spus că nici nu vrea să audă. Să vin cu acordul tatălui. I-am spus: păi îmi mut copilul din motive de securitate. de ce o mai fac? Discuţia noastră s-a încheiat cu cuvântul baftă. Mi s-a părut o bătaie de joc. "

Am încercat să aflăm de la reprezentanţii şcolii respective de ce obliga o mamă care se teme pentru viaţa ei să ia legătura cu cel care o terorizează.

Legea prevede că pentru a înscrie un copil la o instituţie de învăţământ este nevoie de acordul ambilor părinţi. Dacă el nu poate fi luat, mama în cazul nostru, trebuie să obţină custodia copilului.

Marian Banu -purtător cuvânt al Inspectoratului şcolar Bucureşti: "Am avut situaţii când două directoare au fost în instanţă că au încălcat astfel de prevederi."

Aşadar o situaţie birocratică absurdă pune în pericol o mamă şi pe copilul ei. Reprezentanţii asociaţiilor pentru protecţia victimelor violenţei domestice spun că există o soluţie.

Cristina Horia -Asociatia Sensiblu": "Legea 272/2004 pentru protecţia copilului care are o prevedere legată de dreptul părintelui cu care locuieşte copilul de a solicita transferul fără acordul celuilalt părinte."

Cu alte cuvinte, legea îi permite unui singur părinte să îşi înscrie copilul la şcoala doar cu acordul său, dacă au domiciliul comun. Însă, în cazul nostru, mama are nevoie de o hârtie oficială că ea şi copilul locuiesc împreună.

Marian Banu: "Trebuie făcut ceva pentru că nu e singurul caz iar numărul familiilor în astfel de situaţii e tot mai mare, iar numărul copiilor aflaţi în această situaţie e foarte mare, e o realitate şi nu are rost să o ascundem "

Acest paradox legislativ ar putea fi rezolvat pe viitor, prin normele de aplicare ale noii legi privind violenţa domestică.

Bărbat recent eliberat din pușcărie, arestat pentru că a încălcat un ordin de restricție
Bărbat recent eliberat din pușcărie, arestat pentru că a încălcat un ordin de restricție
VIDEO PROTVPLUS.RO
proiect oradea
Oraşul care a înflorit cu bani de la UE. A luat 86% din fondurile alocate primăriilor
”Grădinarii" care aprovizionau Capitala cu droguri. Cum au ajuns de la castraveţi la canabis
Anchetă la un sediu de poliție, după ce peste 20.000 de pachete de țigări au dispărut
Plângere împotriva lui Florin Iordache, pentru gestul făcut în plenul Camerei Deputaţilor
Eurostat: România a avut o rată a inflației de 4,2%, a doua din UE
Proiectul de exploatare auriferă cu cianuri de la Certej, amânat. Ce spun autoritățile
Incendiu
O fabrică de mobilă a fost mistuită de flăcări uriaşe
Cum a fost prins inspectorul Antidrog din Constanța, care a sărit pe geam în timp ce era audiat
Bucureștiul, piața de desfacere pentru canabis a unor traficanți de droguri
Bărbat din Dâmbovița, plângere la Poliție. Ce i-au făcut în dormitor fosta iubită și prietena ei
Ponta: ”Ordonanța privind Fondul Suveran de Investiţii este neconstituţională”
Misiune aeriană de salvare în condiţii meteorologice extreme simulată de piloți români