Maia Sandu, la București: „Simţim sprijinul puternic al României pentru cetăţenii Republicii Moldova. Sângele apă nu se face”

×
Codul embed a fost copiat

După ce a fost încurajată și aplaudată la scenă deschisă, la Varșovia, de către Joe Biden, președinta Republicii Moldova Maia Sandu a ajuns, joi, la București.  

„Vom acționa împreună în aceste vremuri foarte complicate cu provocări și riscuri de securitate tot mai complexe”, a asigurat-o și Klaus Iohannis, după întrevederea de la Cotroceni.

Maia Sandu a mulțumit pentru ajutorul dat de România, „semn că sângele apă nu se face”, a spus aceasta.

Vizita în România a președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, vine așadar într-un context dificil.

Între altele, în urmă cu doar două zile, Vladimir Putin a abrogat un decret în care se stipula că Rusia va căuta modalităţi de rezolvare a conflictului din Transnistria, „în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova: „Știm că sângele apă nu se face și relația noastră este cea mai bună dovadă a acestui adevăr. Republica Moldova trece prin provocări fără precedent. Unii au dorit ca țara noastră să cadă, să poată instaura un guvern marionetă, dar Republica Moldova rămâne în picioare, demnă și hotărâtă în drumul său spre UE”.

Klaus Iohannis, președintele României: România rămâne, totodată, deosebit de vigilentă față de acțiunile hibride ale Rusiei, care, iată, se intensifică la împlinirea unui an de război. Tentativele de destabilizare sunt susținute de intensificarea propagandei proruse, scopul fiind alimentarea de narative utile Rusiei și diminuarea unității și solidarității noastre. Dar noi nu vom ceda”.  

Maia Sandu spera să obțină protecție în cazul unei eventuale destabilizări Republicii Moldova

Maia Sandu a ajuns la București imediat după încheierea summitului din capitala Poloniei, la care a participat alături de lideri europeni din regiune și de președintele Statelor Unite.

Spera să obțină protecție în cazul unei eventuale destabilizări a țării sale, pe fondul intensificării conflictului de la granițe. Tocmai de aceea a vorbit și despre necesitatea ca țara sa să aibă sistem de apărare antiaeriană de la NATO.

 

Tot joi, Maia Sandu s-a întalnit cu premierul Nicolae Ciucă și cu șeful Camerei Deputaților Marcel Ciolacu, cărora le-a mulțumit pentru faptul că România ajută Moldova cu bani, combustibil și energie electrică.

Declarațiile președintelui României, Klaus Iohannis: 

- Este o deosebită plăcere să vă primesc aici la Cotroceni. Bine ați venit.

- România și Republica Moldova au relații cu totul speciale, cu fiecare zi mai solide. Împărtășim o comunitate de limbă, cultură și istorie și am construit o colaborare sinceră și eficientă.

- Parcurgem crize de proporții istorice

- A fost un an extrem de dificil și pentru Republica Moldova, stat afectat profund și direct de consecințele acestui război. Liderii Republicii Moldova și cetățenii săi s-au ridicat la înălțimea provocărilor.

- Au fost atacuri hibride menite să deraieze cursul pro-european al Republicii Moldova.

- Vă felicit pentru numirea noului Guvern.

- Amenințările din exterior asupra ordinii contstituționale a Republica Moldova sunt deosebit de îngrijorătoare. România condamnă acțiunile ruse. Vă asigur că Republica Moldova nu e singură în fața acestor pcovocări. Am solicitat sancționarea de către UE a celor care doresc subminarea statului de drept în Republica Moldova. România a acționat hotărât în sprijinul Republicii Moldova, oferind combustibil, sprijin bugetar direct și energie electrică. 

Declarațiile președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu: 

- Simțim sprijinul puternic al României pentru Republica Moldova. Știm că sângele apă nu se face. Sunt recunoscătoare României.

- Parteneriatul nostru strategic cu România înseamnă beneficii pentru cetățeni. Republica Moldova este probabil singurul stat din lume care are 2 miniștri de Externe în același timp și mulțumim României.  Prima vizită a noului premier Recean va fi la București, săptămâna viitoare. Bucuria apropierii noastre e lovită de tragedia din Ucraina - Rusia a invadat o țară vecină. 

- Republica Moldova trece prin provocări fără precedent: provocări de securitate pentru a crea haos. Unii au dorit ca țara noastră să cadă și să instaleze la Chișinău un guvern marionetă al Kremlinului. Republica Moldova rămâne în picioare. E pentru prima dată în istoria țării când reușim să nu mai depindem de Gazprom. 

- La începutul războiului Republica Moldova era cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei. Acum suntem mai rezistenți și mai puternici. 

- Avem proiecte frumoase comune în domeniul cultural, vom continua cooperarea în protecția mediului.

- Mulțumim România pentru îndrumare. Mulțuimim că ne ajutați să fim mai aproape de Europa. 

-----------

Administraţia Prezidenţială a anunţat miercuri că preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni, la Palatul Cotroceni, cu omologul său moldovean.

Potrivit sursei citate, consultările politice ale preşedinţilor Klaus Iohannis şi Maia Sandu se înscriu în cadrul cuprinzător al cooperării strânse în plan bilateral şi european, precum şi al susţinerii clare şi ferme a României pentru Republica Moldova şi pentru rezilienţa sa.

"În cadrul discuţiilor vor fi abordate proiectele comune de interes strategic în domeniile energie, transporturi, sănătate, educaţie sau societate informaţională, cu accent pe iniţiativele menite să conecteze Republica Moldova cu spaţiul Uniunii Europene, cu beneficii reale şi concrete pentru cetăţenii Republicii Moldova. Vor fi discutate, totodată, stadiul şi sprijinul României privind parcursul european al Republicii Moldova", arată Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, cei doi preşedinţi vor avea un schimb de opinii privind provocările de securitate, precum şi modalităţile de gestionare a efectelor economice, sociale şi umanitare ale agresiunii Rusiei în Ucraina.

Preşedintele Republicii Moldova efectuează vizita în România la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis.

Oficialul moldovean se va întâlni şi cu premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Citește și...
Împușcături în trafic, în Constanța. Un băiat de 16 ani a tras spre un curier
Împușcături în trafic, în Constanța. Un băiat de 16 ani a tras spre un curier

Intervenție a poliției din Constanța, luni, pe o stradă din oraș, după ce un apel la 112 anunța împușcături în trafic.   

Raport șocant: Jumătate din mierea consumată în Europa este contrafăcută
Raport șocant: Jumătate din mierea consumată în Europa este contrafăcută

Jumătate din mierea vânduta şi mâncată pe bătrânul continent este contrafăcută. Cel puțin asta arată un raport al Oficiului European de Luptă Anti-fraudă.  

"Lupul de la rutieră", reținut pentru corupție, era campion la prinderea celor care conduc sub influența drogurilor

Un polițist din Brașov, faimos pentru abilitățile sale, și poreclit "Lupul de la rutieră", este cercetat, alături de 3 colegi, pentru fapte de corupție.

Recomandări
Ce se va întâmpla cu pensiile speciale și cele militare atunci când valoarea lor va depăși salariul mediu
Ce se va întâmpla cu pensiile speciale și cele militare atunci când valoarea lor va depăși salariul mediu

Departe de a găsi o soluție în privința pensiilor speciale, politicienii au convenit doar câteva principii pe baza cărora vor modifica legea care reglementează aceste venituri.

Teama de noi scumpiri - cea mai mare grijă care apasă pe umerii românilor. Care este cea mai de încredere instituție
Teama de noi scumpiri - cea mai mare grijă care apasă pe umerii românilor. Care este cea mai de încredere instituție

Teama de noi scumpiri. Aceasta este marea grijă care apasă pe umerii românilor, potrivit unui sondaj realizat luna aceasta de Curs, la nivel național.

Simulare Bacalaureat 2023. 20.000 de elevi nici măcar nu s-au prezentat la test, deși notele nu se trec în catalog
Simulare Bacalaureat 2023. 20.000 de elevi nici măcar nu s-au prezentat la test, deși notele nu se trec în catalog

Basmul ”Harap Alb”, principalul subiect al simulării examenului de bacalaureat, le-a dat emoții elevilor de clasa a XII-a. Mulți au predat foile imediat și au părăsit sala, iar 12 participanți au fost eliminați pentru că au încercat să copieze.