Maia Sandu, la București: „Simţim sprijinul puternic al României pentru cetăţenii Republicii Moldova. Sângele apă nu se face”

×
Codul embed a fost copiat

După ce a fost încurajată și aplaudată la scenă deschisă, la Varșovia, de către Joe Biden, președinta Republicii Moldova Maia Sandu a ajuns, joi, la București.  

„Vom acționa împreună în aceste vremuri foarte complicate cu provocări și riscuri de securitate tot mai complexe”, a asigurat-o și Klaus Iohannis, după întrevederea de la Cotroceni.

Maia Sandu a mulțumit pentru ajutorul dat de România, „semn că sângele apă nu se face”, a spus aceasta.

Vizita în România a președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, vine așadar într-un context dificil.

Între altele, în urmă cu doar două zile, Vladimir Putin a abrogat un decret în care se stipula că Rusia va căuta modalităţi de rezolvare a conflictului din Transnistria, „în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”.

Citește și
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova: „Știm că sângele apă nu se face și relația noastră este cea mai bună dovadă a acestui adevăr. Republica Moldova trece prin provocări fără precedent. Unii au dorit ca țara noastră să cadă, să poată instaura un guvern marionetă, dar Republica Moldova rămâne în picioare, demnă și hotărâtă în drumul său spre UE”.

Klaus Iohannis, președintele României: România rămâne, totodată, deosebit de vigilentă față de acțiunile hibride ale Rusiei, care, iată, se intensifică la împlinirea unui an de război. Tentativele de destabilizare sunt susținute de intensificarea propagandei proruse, scopul fiind alimentarea de narative utile Rusiei și diminuarea unității și solidarității noastre. Dar noi nu vom ceda”.  

Maia Sandu spera să obțină protecție în cazul unei eventuale destabilizări Republicii Moldova

Maia Sandu a ajuns la București imediat după încheierea summitului din capitala Poloniei, la care a participat alături de lideri europeni din regiune și de președintele Statelor Unite.

Spera să obțină protecție în cazul unei eventuale destabilizări a țării sale, pe fondul intensificării conflictului de la granițe. Tocmai de aceea a vorbit și despre necesitatea ca țara sa să aibă sistem de apărare antiaeriană de la NATO.

 

Tot joi, Maia Sandu s-a întalnit cu premierul Nicolae Ciucă și cu șeful Camerei Deputaților Marcel Ciolacu, cărora le-a mulțumit pentru faptul că România ajută Moldova cu bani, combustibil și energie electrică.

Declarațiile președintelui României, Klaus Iohannis: 

- Este o deosebită plăcere să vă primesc aici la Cotroceni. Bine ați venit.

- România și Republica Moldova au relații cu totul speciale, cu fiecare zi mai solide. Împărtășim o comunitate de limbă, cultură și istorie și am construit o colaborare sinceră și eficientă.

- Parcurgem crize de proporții istorice

- A fost un an extrem de dificil și pentru Republica Moldova, stat afectat profund și direct de consecințele acestui război. Liderii Republicii Moldova și cetățenii săi s-au ridicat la înălțimea provocărilor.

- Au fost atacuri hibride menite să deraieze cursul pro-european al Republicii Moldova.

- Vă felicit pentru numirea noului Guvern.

- Amenințările din exterior asupra ordinii contstituționale a Republica Moldova sunt deosebit de îngrijorătoare. România condamnă acțiunile ruse. Vă asigur că Republica Moldova nu e singură în fața acestor pcovocări. Am solicitat sancționarea de către UE a celor care doresc subminarea statului de drept în Republica Moldova. România a acționat hotărât în sprijinul Republicii Moldova, oferind combustibil, sprijin bugetar direct și energie electrică. 

Declarațiile președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu: 

- Simțim sprijinul puternic al României pentru Republica Moldova. Știm că sângele apă nu se face. Sunt recunoscătoare României.

- Parteneriatul nostru strategic cu România înseamnă beneficii pentru cetățeni. Republica Moldova este probabil singurul stat din lume care are 2 miniștri de Externe în același timp și mulțumim României.  Prima vizită a noului premier Recean va fi la București, săptămâna viitoare. Bucuria apropierii noastre e lovită de tragedia din Ucraina - Rusia a invadat o țară vecină. 

- Republica Moldova trece prin provocări fără precedent: provocări de securitate pentru a crea haos. Unii au dorit ca țara noastră să cadă și să instaleze la Chișinău un guvern marionetă al Kremlinului. Republica Moldova rămâne în picioare. E pentru prima dată în istoria țării când reușim să nu mai depindem de Gazprom. 

- La începutul războiului Republica Moldova era cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei. Acum suntem mai rezistenți și mai puternici. 

- Avem proiecte frumoase comune în domeniul cultural, vom continua cooperarea în protecția mediului.

- Mulțumim România pentru îndrumare. Mulțuimim că ne ajutați să fim mai aproape de Europa. 

-----------

Administraţia Prezidenţială a anunţat miercuri că preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni, la Palatul Cotroceni, cu omologul său moldovean.

Potrivit sursei citate, consultările politice ale preşedinţilor Klaus Iohannis şi Maia Sandu se înscriu în cadrul cuprinzător al cooperării strânse în plan bilateral şi european, precum şi al susţinerii clare şi ferme a României pentru Republica Moldova şi pentru rezilienţa sa.

"În cadrul discuţiilor vor fi abordate proiectele comune de interes strategic în domeniile energie, transporturi, sănătate, educaţie sau societate informaţională, cu accent pe iniţiativele menite să conecteze Republica Moldova cu spaţiul Uniunii Europene, cu beneficii reale şi concrete pentru cetăţenii Republicii Moldova. Vor fi discutate, totodată, stadiul şi sprijinul României privind parcursul european al Republicii Moldova", arată Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, cei doi preşedinţi vor avea un schimb de opinii privind provocările de securitate, precum şi modalităţile de gestionare a efectelor economice, sociale şi umanitare ale agresiunii Rusiei în Ucraina.

Preşedintele Republicii Moldova efectuează vizita în România la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis.

Oficialul moldovean se va întâlni şi cu premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Articol recomandat de sport.ro
România, campioană mondială!? Președintele FRT face anunțul așteptat de iubitorii tenisului: Halep și Cîrstea, în echipa tricoloră
România, campioană mondială!? Președintele FRT face anunțul așteptat de iubitorii tenisului: Halep și Cîrstea, în echipa tricoloră
Citește și...
Concertul lui Ed Sheeran, ”Mathematics Tour”: o scenă unică, 360 de grade
Concertul lui Ed Sheeran, ”Mathematics Tour”: o scenă unică, 360 de grade

Turneul internațional Mathematics Tour al lui Ed Sheeran, care a doborât recorduri, este o demonstrație de măiestrie artistică și tehnologică.

Anunțul ministrului Apărării despre militarii americani din România. Ce a spus Angel Tîlvăr
Anunțul ministrului Apărării despre militarii americani din România. Ce a spus Angel Tîlvăr

Dislocările de militari americani în România sunt o "dovadă a solidarităţii şi angajamentului SUA faţă de regiunea Mării Negre", a afirmat, luni, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, la întâlnirea cu ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec.

Incendiu puternic la acoperişul unei societăţi comerciale din Craiova. Se manifestă pe o suprafață de 400 de metri pătrați
Incendiu puternic la acoperişul unei societăţi comerciale din Craiova. Se manifestă pe o suprafață de 400 de metri pătrați

Un incendiu puternic a izbucnit, luni după-amiază, la acoperişul unei societăţi comerciale din Craiova, focul manifestându-se pe o suprafaţă de 400 de metri pătraţi.

 

Recomandări
România și Republica Moldova, menționate direct într-un mesaj disperat transmis de Kiev: „Daţi-ne ceea ce avem nevoie
România și Republica Moldova, menționate direct într-un mesaj disperat transmis de Kiev: „Daţi-ne ceea ce avem nevoie"

Ucraina le-a cerut din nou aliaţilor să facă „paşi extraordinari şi îndrăzneţi" în vederea furnizării de apărare aeriană pentru a ajuta la apărarea împotriva valurilor de atacuri aeriene ruseşti care au vizat sistemul energetic în ultimele săptămâni.

Anchetatorii verifică dozajul noradrenalinei din injectomate, în cazul morților suspecte de la Sf. Pantelimon
Anchetatorii verifică dozajul noradrenalinei din injectomate, în cazul morților suspecte de la Sf. Pantelimon

Au avut loc noi audieri în cazul morților suspecte de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală.

„Golden Gate de România” a devenit un permanent șantier. Noile probleme apărute la podul de la Brăila
„Golden Gate de România” a devenit un permanent șantier. Noile probleme apărute la podul de la Brăila

Podul de la Brăila, care încă nici nu a fost predat de constructorul italian beneficiarului, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, continuă să aibă probleme.