Locurile de joacă, printre afacerile lovite cel mai grav de pandemia de COVID-19
Locurile de joacă sunt printre afacerile greu lovite de pandemie. Sunt închise din martie, iar proprietarii au fost nevoiți să își trimită angajații în șomaj tehnic și vorbesc de pierderi uriașe, de ordinul sutelor de mii de euro.
Speră însă că vor veni vremuri mai bune, când vor putea deschide.
În urmă cu şase luni, imagini în care zeci de copii se distrau împreună, cântau, dansau şi râdeau la petrecerile aniversare reprezentau normalitatea. Acum locurile de joacă sunt pustii. E linişte. Afacerile care aduceau bucurie şi profit s-au prăbuşit.
Luminiţa este managerul a trei spaţii de joacă din Capitală. În fiecare lună are pierderi de 90 de mii de euro. Toţi cei 18 angajaţi sunt de jumătate de an în şomaj tehnic.
În toată această perioadă părinţii au sunat încontinuu ca să facă programări pentru zilele de naştere ale celor mici. Au primit însă un răspuns negativ de fiecare dată. Aşadar, în această perioadă proprietarii au înregistrat o pierdere de 540.000 de euro.
Proprietarii nu ştiu cât mai pot rezista aşa. Au nevoie de o lege care să-i ajute.
Luminiţa Mateescu, manager spaţii de joacă: "Zice că are separeuri şi dacă se dă vreo lege sunt pregătiţi şi în sensul ăsta să să facă o petrecere de câte 20 de invitați în două, se pare ori de exemplu care să fie separate de un alt separeu."
Cătălin este unul dintre ultimii angajaţi ai unui loc de joacă din zona Băneasa care mai trece pe acolo. Priveşte spaţiul până nu demult plin de hohote de râs şi mai şterge praful aşternut în lipsa copiilor.
Au reuşit totuşi să găsească o cale de supravieţuire.
Imediat după ieşirea din starea de urgenţă, proprietarii acestui loc de joacă şi au regândit afacerea şi au început să organizeze petreceri private chiar acasă la copii unde furnizează decorurile.
La fel a procedat şi Geroge. Este managerul unei firme ce amenajează spaţii de joacă şi le echipează.
George Toda, furnizor echipamente: "Am reuşit să contracarăm cu echipamente de exterior, practic ne-am reorientat către exterior practic ne-a ajutat sezonul cald. Ce înseamnă echipamente de interior, cererea a existat, însă vânzarea efectivă a fost undeva la 20 la sută faţă de în mod normal de asta vorbim despre nişte contracte ratate şi pierderi sigur că da."
Până acum autorităţile nu au spus când ar putea fi deschise şi aceste spaţii.